Schaaklokaal Het Looks
A game of art
De oprichters van ChessLooks Lier
Previous Next
Schaaklokaal Het Looks Schaaklokaal Het Looks
A game of art A game of art
De oprichters van ChessLooks Lier De oprichters van ChessLooks Lier

Interclub Ronde 11 seizoen 2017-2018

Wat gaat zo’n schaakseizoen toch snel: gisteren was het alweer de laatste ronde van de IC. Een thuismatch. Noodgedwongen waren er twee vervangingen. In ploeg 1 had Kevin andere verplichtingen, in ploeg 2 kon tornooileider/teamcaptain Erik niet aanwezig zijn. Uiteraard had hij op voorhand alles netjes in orde gebracht, tot zelfs een formulier met de ingevulde teamopstellingen. Nice job.

ChessLooks 1 - Sint-Niklaas 3

Voor ChessLooks 1 vormde deze afsluitende ronde de absolute seizoenstopper. Zelf stonden we immers aan de leiding, op een halve banddikte gevolgd door het verrassende Sint-Niklaas 3. En laat nu net ChessLooks 1 - Sint-Niklaas 3 de laatste ronde op het programma staan. Enkele factoren speelden wel in ons voordeel. Aan alle borden hadden we een behoorlijk elo-voordeel. En ook niet onbelangrijk: doordat we meer bordpunten hadden zou een gelijkspel volstaan voor de titel.

In theorie beloofde het dus een spannende wedstrijd de worden. De spanning was echter al snel weg doordat het eerste bord van Sint-Niklaas in de opening enkele stevige fouten maakte en Willy na amper 13 zetten het winstpunt mocht noteren. (1-0)

Gunter - met wit - kreeg een overweldigende aanval op de niet-gerokeerde zwarte koning. Ook daar was de partij vrij snel beslist. De zwartspeler spartelde nog wat, maar het was slechts uitstel van executie. (2-0) 2-0 en op dat moment waren we dus al zeker van de titel.

Ondergetekende wist de hele tijd lichte druk te creëren, probeerde af te wikkelen naar een gewonnen pionneneindspel maar verkeek zich toch op de stelling. Na de tijdscontrole bleef er een remisestelling over. Als er iemand winstkansen had dan was het waarschijnlijk m’n tegenstrever. M’n remiseaanbod werd vrij snel aanvaard. (2,5-0,5)

Pierre mocht nog eens invallen in de eerste ploeg. Onze voorzitter speelde - geheel conform z’n speelstijl - een messcherpe partij. Op een bepaald moment stond hij ook gewonnen, maar Pierre wikkelde slecht af en verloor nog. (2,5-1,5)

Winst tegen de directe concurrent en dus was de titel binnen. Slechts één gelijkspel op een heel seizoen (21/22) en slechts 5,5 bordpunten laten liggen (38,5/44). De spelers die voor dit prachtige resultaat zorgden waren (in volgorde van de borden): Willy (9,5/11), Patrick (9,5/11), Kevin (8,5/10) en Rudi (8/8!!!). Superinvaller Gunter scoorde met 3/3 ook 100%. Pierre sloot het seizoen af met een wat ongelukkige nederlaag (0/1).

ChessLooks 2 - Geel 3

Voor de tweede ploeg had de laatste wedstrijd niet zoveel belang meer. Een dag op voorhand hadden de verantwoordelijken van Geel laten weten dat er een forfait op het vierde bord zou zijn. Jessie mocht dus thuisblijven en scoorde van daaruit een punt :-) (1-0)

Staf speelde voor de gelegenheid op het eerste bord. En dat bord had na een uurtje een zeer vreemd aanzicht. De witte koningsvleugel was gewoon leeg. Helemaal leeg. Alle overblijvende stukken stonden op een hoopje op de damevleugel. Staf had weliswaar een stuk voor 3 pionnen, maar al z’n stukken stonden zo verkrampt, mekaar allemaal in de weg lopend, de koning zo in het centrum geblokkeerd, dat het bijna niet anders kon dan resulteren in een nederlaag. (1-1)

Rudi is echt in goede doen. Hij nam vlot de maat van z’n tegenstrever en bracht de ploeg zo terug op voorsprong. (2-1) Toch zeker vermelden: met in totaal 10/11 is hij de topscorer van ChessLooks in dit IC-seizoen. Proficiat Rudi!

Pieter had een goede stelling opgebouwd maar trapte in een tactisch grapje. Met een stuk achter verweerde hij zich nog zo fel als hij kon, maar de nederlaag was niet te vermijden. (2-2)

ChessLooks eindigt daarmee op een 7de plek. Opvallend als je naar de scoretabel kijkt: 5 keer de niptst mogelijke nederlaag 1,5-2,5… Met iets meer geluk had er een plaatsje in de subtop ingezeten. Voor dit resultaat zorgden Erik (4,5/9), Staf (5,5/8), Rado (3,5/5), Rudi (2/3), Pieter (3/8), Pierre (1/4), Jessie (1/2) en Paul (0/1).

Op onze titel(s) moest uiteraard geklonken worden. Beneden in Het Looks werden dan ook nog enigste rondjes gegeven op de succesvolle afloop van het IC-seizoen. Eigenlijk van het hele seizoen :-) En uiteraard werd er al vooruitgekeken naar volgend seizoen. Er komen enkele versterkingen bij (o.a. Johan die naar ons transfereert, Robbert die dan ook speelgerechtigd zal zijn, …) en dat schept mooie vooruitzichten. ChessLooks 1 zal weer met de nodige ambitie starten, maar dan een afdeling hoger, in 4de afdeling. En ook ChessLooks 2 zal met enkele versterkingen een rol in de top van de klassering in 5de afdeling gaan spelen. En wie weet, de ambitie van onze tornooileider kennende, is er volgend seizoen misschien zelfs sprake van ChessLooks 3…

Patrick Verrijssen.

Afdeling: 5 Serie: H                 Afdeling: 5 Serie: I
KASK 2      - Lier 2        2 - 2    Mol 1       - Pelt 2        3 - 1
Chesslooks Lier 1 - St.-Niklaas 3   2.5 - 1.5   Chesslooks Lier 2 - Geel 3        2 - 2 
Brasschaat 9   - Mechelen 6     1.5 - 2.5   Leopoldsburg 1  - Mechelen 7     2.5 - 1.5
Burcht 1     - Hoboken 4     2.5 - 1.5   Westerlo 2    - Noorderwijk 1   1.5 - 2.5 
Oude God 4    - Beveren 2     2.5 - 1.5   Oude God 5    - Turnhout 2      1 - 3
Deurne 4     - Temse 4       4 - 0    Deurne 5     - BYE          -