Slotles jeugd 2019

Onder een zalig voormiddagzonnetje en (gelukkig!) een koele bries sloten we dit schaakschooljaar af. Met een onderling tornooitje. In een schaduwrijk hoekje van het zonovergoten terras van Het Looks. Enkel Elien kon er jammer genoeg niet bij zijn (snelle beterschap Elien!!). We hadden maar twee uurtjes dus speelden we 5 ronden Zwitsers.

Na twee spannende uren - met tussendoor snoepjes en een hoognodig drankje - stond alweer Louis aan het hoofd van het klassement. Hij won het tornooi met 4/5. Op een mooie tweede plaats vinden we plaagstok Tibo terug :-) En op de derde plaats een kwartet meisjes: Lore, Dieuwke, Kato en Louise. Wie zegt daar dat meisjes niet kunnen schaken?!! Ook bij de andere kinderen zagen we, zonder uitzondering, goeie dingen.

Bij de prijsuitreiking kregen alle kids een applaus en (veel belangrijker!) een snoepzakje. En nu wacht hen allemaal een welverdiende vakantie.

Erik en ikzelf willen jullie allemaal - Louis, Lore, Kato, Dieuwke, Tibo, Sepp, Elias, Arda, Finn, Niels, Senne, Louise, Elien - bedanken voor jullie inzet en enthousiasme. Het was weer een waar genoegen om jullie dit jaar te mogen begeleiden. Jullie zijn een supertoffe groep waar we heel erg trots op zijn :-) Hopelijk komt er volgend jaar een verlengstuk voor iedereen!

PS. ook de mama’s en papa’s krijgen een pluim voor hun meeleven, enthousiasme en medewerking!

Patrick Verrijssen.

 

Jeugdtornooi Beveren 19 mei 2019

Omdat het eerste jeugdtornooi in Lier zo meegevallen was stond er afgelopen weekend al meteen een tweede tornooi op het programma. Zondagnamiddag trokken we dus met 9 leerlingen en een handvol mama’s en papa’s naar Beveren.

De eerste ronde bleven we nog puntenloos, maar vanaf dan merkte je dat onze kids toch al dingen opgestoken hadden van die eerste deelname enkele weken geleden. Vanaf de tweede ronde kwam de machine op gang en werden er veel vlotter punten gescoord als in Lier. Topscorer werd wéér Louis, ditmaal met 4/7. Elias haalde bij z’n eerste deelname al meteen 3,5/7. Alle andere leerlingen haalden 2/7 of 3/7, zeker een stijging in vergelijking met het jeugdtornooi in Lier (Louis werd toen topscorer met 3/7). Erik en ik zijn dus weer bijzonder fier op onze leerlingen!

Lees verder: Jeugdtornooi Beveren 19 mei 2019

Jeugdtornooi SK Zimmertoren 2019

Stadsgenoot SK Zimmertoren organiseerde afgelopen zaterdag voor het eerst een jeugdtornooi, in ‘het groot college’, zoals ze in Lier plegen te zeggen. De datum was voor onze jeugdleden jammer genoeg minder goed gekozen, maar toch namen 6 van onze jeugdleden - Louise, Louis, Tibo, Kato, Dieuwke en Niels - voor het eerst in hun prille schaakcarrière deel aan een echt schaaktornooi. De afgelopen weken hadden we ze proberen voor te bereiden maar het blijft natuurlijk een grote stap: van theorielessen Stap 1 en 2 naar je eerste echte partijen.

Lees verder: Jeugdtornooi SK Zimmertoren 2019

Tornooi jeugd 2018

Het seizoen zit er alweer bijna op. Om onze allereerste reeks jeugdlessen af te sluiten organiseerden we een klein tornooitje voor onze jongste leden, met aansluitend een kleine prijs- en diploma-uitreiking. Elias kon er jammer genoeg niet bij zijn maar voor de rest waren we compleet.

Voor de meeste leerlingen was het een eerste echte test met de klokken. En dat viel wonderwel mee. Grappig was wel hoe zeer de kinderen op ‘pakken’ gefixeerd zijn. Mat in één of twee werd à volonté genegeerd om toch maar dat pionnetje nog te kunnen nemen :-) Zo maakten we ook herhaaldelijk mee dat de zwarte (witte) koning pat gezet werd op een bord vol witte (zwarte) stukken.

Opvallend was ook de ernst van de kinderen waarmee ze het tornooi speelden. Eerlijk gezegd had ik gedacht dat ze na een paar rondes tussen de tafels zouden zitten rondhollen en dat we ze kalm zouden moeten houden, maar dat was absoluut niet nodig. De stilte en inzet vielen zelfs bij de ouders op, want we hebben er verschillende opmerkingen over gehad. Ook kwamen de kinderen na hun partij vaak het speelrooster en de tussenstand raadplegen. Zelfs na ruim twee uur, want het duurde allemaal iets langer als voorzien. Onze leerlingen namen hun eerste tornooi echt wel héél ernstig :-)

Leerzaam was het ook, niet alleen voor de kinderen. De lesgevers konden nu goed vaststellen welke leerstof goed begrepen werd en wat duidelijk nog bijgeschaafd moet worden.

Het tornooi was ook spannend tot de àllerlaatste partij. De eerste en tweede in de tussenstand, Louise en Tibo, moesten in de slotronde in een onderlinge partij uitmaken wie zich tot winnaar zou kronen. Op een haarbreedte daarachter streden Lore en Kato ook nog voor de podiumplaatsen.

Louise die het hele tornooi aan de leiding had gestaan en tot dan toe zonder nederlaag was gebleven, moest zich in de allerlaatste ronde toch nog gewonnen geven tegen Tibo. Kato won ook haar partij en zo kregen we een paar ex aequo’s aan de top: Tibo en Kato kroonden zich tot winnaars, Louise en Lore eindigden op een mooie derde plaats. Proficiat allen!

Dit is de volledige eindstand:

1. Kato en Tibo, 5/7

3. Louise en Lore, 4,5/7

5. Dieuwke, 3,5/7

6. Senne en Sepp, 2/7

8. Niels, 1,5/7

Na een klein woordje van de jeugdleiders kregen alle kinderen hun diploma, een ‘winnaars’-medaille en een (snoep :-) )pizza overhandigd.

Om te besluiten dit: we zijn trots op onze kleine groep, op wat onze meisjes en jongens dit jaar gepresteerd hebben. Op hun enthousiasme, inzet en (zeer duidelijk :-) ) liefde voor het spelletje. Bovendien is het nog een toffe bende ook, die goed aan elkaar hangt. Wat kan je als jeugdleider nog meer wensen? We hopen ze volgend seizoen allemaal terug te zien. Al denk ik niet dat dat een probleem zal zijn :-)

Jeugdwerking

Afgelopen zondag was het dan eindelijk zover: start van de jeugdwerking. Op onze eerste les waren 6 leergierige en enthousiaste kinderen aanwezig: Louise, Luna, Dieuwke, Kato, Charlie en Tibo. Opvallend: 4 meisjes en 2 jongens! Wie zegt daar dat schaken iets voor mannen/jongens is? ;-) Volgend weekend zal zelfs nog een vijfde meisje, Lore, de groep vervoegen.

Lees verder: Jeugdwerking

Jeugdtornooi 16 december 2018

13 van de 14 kids aanwezig op ons oefentornooitje. En die 14de had een heel goed excuus: examens :-(

Het noteren van de eerste tien zetten lieten we al snel vallen want er waren een paar kinderen die er wat problemen mee hadden. Het was ook veel: een partij spelen, voor sommigen voor het eerst met een klok, én dan nog noteren. Daarom werden na de eerste ronde de pennen en notatieformuliertjes opzij geschoven en dat had een merkelijk positief effect op het spelplezier :-)

Er werd gespeeld in twee groepen. De twee uren waren veel te kort want we konden maar 5 rondes afwerken. De meeste kids hadden nog willen doorgaan :-)

Lore won met het maximum de ene groep, Louise won eveneens met het maximum de andere groep. Mooie tweede plaatsen waren er voor Dieuwke en Tibo. Volgende week alweer de laatste jeugdles van 2018.