Jeugdwerking

We gebruiken bij ChessLooks voor onze jeugdlessen de stappenmethode, een algemeen gebruikte lesmethode in België, Nederland en daarbuiten (Stappenmethode).

Momenteel geven we les aan een 20-tal kinderen, verspreid over stap 1, 2 3 en 4. De leeftijd van de leerlingen varieert van 6 tot 16 jaar. De lessen voor Stap 1/2/3 worden op zondagvoormiddag gegeven, van 10u30 tot 12u30 in de klaslokalen van het Sint-Gummaruscollege (Kanunnik Davidlaan te Lier). De lessen voor Stap 4 vinden plaats op zaterdagmiddag van 13u00 tot 14u30 in ons clublokaal (Antwerpsesteenweg 97, Lier).

De leskalender volgt het schooljaar, en loopt van september tot eind mei. Aansluiten kan steeds. We laten nieuwe leerlingen toe een drietal lessen te volgen vooraleer ze beslissen of het iets voor hen is of niet. Als ze na die drie proeflessen willen doorgaan, dan vragen we om lid te worden (80 euro per jaar). We gaan ook regelmatig naar jeugdschaaktoernooien (zoals jullie hieronder kunnen zien) - deelname hieraan is volledig vrijblijvend maar we merken dat de leerlingen daar veel plezier aan beleven.

Voor meer info of als je geïnteresseerd bent in de proeflessen, stuur gerust een mailtje naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.!

Emmanuel Wildiers (Jeugdleider ChessLooks Lier)

 

Stapjestoernooi Mechelen

Afgelopen zondag trokken we met een delegatie van maar liefst 9 ChessLooks-jeugdleden naar het stapjestoernooi in het Pitzemburg Atheneum in Mechelen. Dit is, na Mortsel Oude God en het thuistoernooi bij ons in Lier, het 3de van de 4 stapjestoernooien van dit schooljaar.

De eerste uitdaging van de dag bestond erin om heelhuids (en -voets) ter plaatse te geraken. Geen sinecure, aangezien zelfs Google Maps het intussen heeft opgegeven om aan het Mechelse verkeerskluwen uit te raken, er in de hele binnenstad geen parkeerplaats bleek te bestaan waar langer dan 2u geparkeerd mag worden, en met de auto in de buurt van het Atheneum komen volgens de plaatselijke legendes afgrijselijke straffen tot gevolg had. Gelukkig brachten een gratis randparking en een als taxichauffeur invallende secretaris redding. Nogmaals dank, Patrick!

Het toernooi zelf bestond uit 7 ronden van 15 minuten (en geen 10, zoals in de vorige stapjestoernooien). De refter fungeerde als oefen- en ontmoetingszaal, en elke stap speelde zijn wedstrijden in aparte lokalen, verspreid over de klassen en turnzaal van de school. Op het einde was er voor iedereen een medaille en strip naar keuze voorzien, met ook bekers voor de eerste 3 en een aantal extra gelote prijzen. Iedereen van ChessLooks heeft een uitstekend toernooi gespeeld, waarbij (en dat is denk ik de eerste keer) elke leerling minstens 3 overwinningen behaalde.

Lees verder: Stapjestoernooi Mechelen

Jeugdschaakles 18 december

Op zondag 18 december vond de laatste schaakles van het eerste semester plaats. Historisch altijd een goede gelegenheid voor een toernooitje, en die traditie zetten we uiteraard graag verder.

Ondanks de examens waren er in totaal 10 enthousiaste kinderen aanwezig, waaronder 5 van stap 1 (Johan, Bruun, Torre, Arne en Amin) en 3 van stap 2 (Sam, Louis en Senne). Eveneens van de partij waren 2 nieuwe (kandidaat)leden Noah en Frederick, die de komende week bij een stap zullen worden ingedeeld.

Omdat ondergetekende er geen rekening mee had gehouden dat we op het college niet over voldoende (functionerende) schaakklokken beschikken, moesten we de aanwezige smartphones van een "chess clock"-app voorzien, iets wat gelukkig snel en zonder problemen lukte.

Er werden in totaal 6 ronden Blitz gespeeld, waarbij de tijdsverdeling afhankelijk was van het verschil in stapniveau: kinderen van gelijke stap kregen elk 5 minuten, bij partijen tussen stap 1+/2 en stap 3 werd het 7 minuten tegen 3 minuten. Een iets té royaal tijdsverschil volgens de stap 3'ers, maar het leidde wel tot enkele spectaculaire partijen, waarin de stap 3'ers hun positioneel en/of materiaal voordeel moesten zien af te maken vooraleer hun tijd op was.

Door het tijdsverschil ging het toernooi vrij gelijk op, en heeft iedereen minstens 2 partijen kunnen winnen. Uiteindelijk werd de finale betwist tussen Stap 3'er Louis (die stellig overtuigd was dat hij alle wedstrijden zou winnen als hij een minuutje meer tijd zou krijgen) en de amper 6-jarige Torre (Stap 1+/2). Het talrijk aanwezige publiek maakte zich al op voor een slepende thriller, en de vraag of Louis al dan niet door zijn klok zou gaan voor hij Torre schaakmat kon zetten. Maar toen gebeurde het onmogelijke: de sluwe Torre wist Louis al na amper 4 zetten.... herdersmat te zetten. Iets dat Louis de komende maanden en jaren nog vaak zal moeten horen, vrees ik...

De lessen van het tweede semester vangen we dus op 8 januari aan met een les over het vermijden van herdersmat. Tot die dag wens ik iedereen prettige feesten en de beste wensen voor het nieuwe jaar!

Emmanuel Wildiers

Stapjestornooi ChessLooks Lier op 23/10/2022

Dat het een succes was. Dat is wel het minste dat we kunnen zeggen. We organiseerden dit tornooi voor de eerste keer, en hoopten stilletjes qua aantal deelnemers enigszins in de buurt van de andere Stapjestornooien te komen. Met 90 à 100 deelnemers waren we supercontent geweest. Het werden er uiteindelijk 116! Inderdaad, niet minder dan 116 enthousiaste jonge (en ook enkele minder jonge) schakers die in 4 reeksen het beste van zichzelf gaven.

De inschrijvingen verliepen vlot. Omdat dit voor ons de eerste keer was hadden we goed geluisterd naar de mensen die voor ons al Stapjestornooien organiseerden, en dus hadden we aan de ingang drie duo’s voorzien om lange wachtrijen te vermijden. Kenneth zorgde ondertussen dat alles netjes in de computer werd ingebracht.

Na een kort woordje met de praktische afspraken nam de burgemeester van Lier, Rik Verwaest, nog even het woord. Hij bleek het schaken in familieverband geleerd te hebben, van zijn grootvader. Na een verdere toelichting door hoofdarbiter Kenneth kon het tornooi dan echt beginnen.

En op één korte onderbreking na verliep dat tornooi vlekkeloos. Na de tweede ronde weigerde de printer van Kenneth halsstarrig elke verdere medewerking. Dankzij de inventiviteit van Emmanuel (en bereidwilligheid van z’n echtgenote om een andere printer te brengen) bleef de (tijds-)schade beperkt tot een kwartiertje. We kortten onze voorziene namiddagpauze een beetje in, et voilà, we zaten terug perfect op schema.

Ondertussen liep ook de catering als een trein. Voor de hongerigen en dorstigen hadden we een ruime keuze voorzien: 3 soorten verse soep, hotdogs, belegde broodjes, chips, zelfs fruit (waarvoor dank aan Huis Perfect) en niet één maar twee togen waar drank besteld kon worden. Chantal van restaurant Fra Bartolo, de partner van Nick, kwam in de namiddag nog enkele tientallen porties pasta met tonijn brengen. En dat onze gasten ook effectief hongerig en dorstig waren bleek duidelijk: tegen een uur of vier zaten we al door een aantal dingen heen en moest er in allerijl vanalles bijgehaald worden.

Lees verder: Stapjestornooi ChessLooks Lier op 23/10/2022

Stapjestornooi Oude God

Voor meer foto's zie onze facebook pagina ChessLooks Lier.

Afgelopen zondag trok een bont ChessLooks-gezelschap naar het Stapjestornooi van Oude God: 6 van onze leerlingen, 3 enthousiaste mama’s, 1 niet minder enthousiaste papa en 1 begeleider (bibi). Daar troffen we een goed georganiseerde chaos aan. Niet minder dan 98 kids - en uiteraard een evenredig aantal mama’s, papa’s en begeleiders - die in 4 Stappengroepen het beste van zichzelf gaven.

Onze leerlingen deden het stuk voor stuk goed.

Lees meer: Stapjestornooi Oude God

Jeugd kersttornooi Deurne

Op zaterdag 17 december werd, na 2 coronajaren, het 9de Jeugd Kersttoernooi van KSK Deurne georganiseerd. Het was tevens het eerste toernooi van ondergetekende als jeugdleider, die zich hierbij alvast bij voorbaat verontschuldigt voor het gebrek aan schrijftalent ten opzichte van zijn voorganger.

Omwille van familiefeesten en andere verplichtingen was de delegatie van Chesslooks dit jaar beperkt tot Sam Milonton en Senne Balus (beiden stap 3) en Johan Wildiers (stap 1+/2), allen vergezeld door hun enthousiaste ouder(s).

Het formaat van het toernooi was helemaal anders dan bij de stapjestoernooien: hier was er slechts 1 reeks, en werd er enkel bij de eerste ronde voor gezorgd dat iedereen tegen een leeftijdsgenoot speelde. Nadien gold het gewone Zwitserse systeem, voor in totaal 7 voorziene ronden. Het deelnemersveld was van erg hoog niveau, met zelfs enkele kinderen die boven 1400 ELO zitten.

Lees verder: Jeugd kersttornooi Deurne