Uncategorised

Schaken in het corona-tijdperk

De laatste maanden was het wennen: het totale gebrek aan face-to-face-schaakpartijen heeft niemand van ons ooit meegemaakt. Het Looks gesloten, en door de lockdown mochten we niet samenkomen. Sinds 18 mei zijn de maatregelen gelukkig iets soepeler geworden en hebben we met het bestuur geprobeerd om een oplossing te vinden om toch eens te kunnen afspreken voor een partijtje schaak.

Dankzij de bereidwillige medewerking van de stad Lier konden enkele leden vandaag zo een partijtje Corona-schaak spelen. Van 13u15 tot 18u00 mochten we over de mooie - en zalig rustige - ommuurde tuin van Bed Muzet beschikken. Bed Muzet is een jeugdherberg (‘cultuurhostel’) die ondergebracht is in een vleugel van het oude klooster van de Zwartzusters.

Jammer genoeg maakten slechts 4 leden van de gelegenheid gebruik: Robbert, Pieter, Erik en Patrick. Na eerst een half uurtje bijpraten namen we plaats aan onze tafels. Om elk fysiek contact te vermijden, hadden we elk een eigen schaakset meegebracht. Voor tafels, stoeltjes, ontsmettingsmiddelen, mondmaskers en dies meer Coronagerelateerd gerief had het bestuur gezorgd.

Om de anderhalve meter-regel te respecteren plaatsten we ons in de lengte van de tafel. En eigenlijk viel spelen op deze manier nog heel goed mee. Voor mij persoonlijk alleszins veel beter dan online schaken.

Zo konden we dus voor het eerst in bijna 3 maanden, onder een stralend zonnetje dan nog, een echte partij spelen. Robbert en ik speelden als afsluiter zelfs enkele snelschaakpartijen, met de klok in het midden van de lange tafel. En zelfs dat ging verrassend goed. Alhoewel, ook niet helemaal vlekkeloos, want in het verre eindspel had deze dove kwak Ke6 verstaan ipv Kd6. Voor het eindresultaat maakte het niet uit, maar dit soort vingerfoutjes komt toch snel voor als je de zetten mondeling doorgeeft. Zeker in tijdnood 🙂

Volgende week proberen we het nog eens. Opnieuw op zondag van 13u15 tot 18u00. Hopelijk met hetzelfde mooie weer, maar wel meer deelnemers dan. Wil je meespelen: inschrijven kan op This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. (maximum 20 deelnemers).

Ronde 7 Zilveren Toren

ChessLooks Lier 1 - SK Oude God 1

6 Maart stond dé topmatch in tweede afdeling Zilveren Toren op het programma: ChessLooks Lier 1 - Oude God 1, oftewel de tweede tegen de eerste in de stand. Gezien het belang van de wedstrijd nam Oude God geen risico: uitzonderlijk speelde topbord Daniël Sadkowski mee op verplaatsing.

Na twee uur zag het er voor ons belabberd uit: borden 2, 3 en 4 stonden zeer slecht tot verloren, en op bord 1 was Willy tegen een veel hoger geklasseerde speler aan een ingewikkelde partij bezig.

Wat er dan bij Johan op het vierde bord gebeurde was onwaarschijnlijk. Hij leek totaal verloren te staan tegen Carlo Doossche (elo 1670) maar wist tot mijn stomme verbazing uit het niets toch tegenspel te creëren. Meer dan dat zelfs. Hij wist in een onwaarschijnlijk einde de partij zelfs nog te winnen. Niemand van ons begreep hoe hij dat geflikt had :-) Zo scoorde Johan wel een superbelangrijk winstpunt. (1-0)

Gunter had wat optimistisch een stuk geofferd voor 3 vrijpionnen op de damevleugel. Z’n stukken werkten echter niet optimaal samen en Dries Hautekiet (2013 elo) knabbelde gestadig aan de pionnenvoorsprong. Gunter probeerde nog maar vond geen weerwoord. De nederlaag was slechts een kwestie van tijd. (1-1)

Zelf speelde ik met de zwarte stukken tegen Jan T’Sas (1996 elo). En voor de tweede week op rij kreeg ik een Lb5-Siciliaan op het bord. Ik zweer het - voor de tegenstanders die meelezen - deze week ga ik die opening nakijken :-) Het was dus weer improviseren. Niettemin leek dat te lukken. Op de 19ste zet kon ik volledig gelijk maken. Ik moest me gewoon aan mijn oorspronkelijk plan houden: 19… Lc6 gevolgd door 20…. Lb7. Maar zoals zo vaak al dit seizoen ging het energielampje plots uit en besloot ik zonder voldoende evaluatie tot een grote ruilactie. Daardoor zag ik te laat dat wit met het venijnige 22.Pd4 de zwarte stelling onder druk kon zetten. Mijn zwarte knol daarentegen stond in de hoek geparkeerd en had weinig andere zetten dan heen en weer springen tussen h6 en g8. Het moet wel gezegd: Jan voerde mooi de druk op totdat de zwarte stelling compleet hopeloos was. Een positioneel hopeloze maar nog steeds materieel gelijke stelling veranderde in een mum van tijd in een nog steeds positioneel hopeloze stelling maar dan ook nog met 2 vrijpionnen achterstand... Ik probeerde nog m’n paard - dat eindelijk uit z’n hoekje was kunnen ontsnappen - voor de twee witte vrijpionnen te geven. In de hoop nog een fort te kunnen bouwen met de resterende stukken, maar het was ijdele hoop. Jan zag dat natuurlijk ook en maakte eenvoudig uit. (1-2)

Willy speelde met de witte stukken een knappe partij tegen Daniël Sadkowski (2221 elo). De opening leek me allesbehalve goed voor ons topbord, maar dan speelde hij een kansrijk pionoffer dat hij in het blitzen blijkbaar al tig keren op het bord gehad heeft. En ook in een reguliere partij bleek het offer kansvol want zwart verslikte er zich in. Daniël verbruikte veel tijd en dat speelde uiteraard in het slot van de partij mee. Willy had nog een beetje reserve terwijl Daniël bijna op increment aan het spelen was. Willy schudde nog een mooie slotcombinatie uit z’n mouw, en het o zo belangrijke tweede punt was binnen! Een bijzonder knappe uitslag voor onze Willy. En een eindresultaat waar we op voorhand voor getekend hadden. (2-2 oftewel 8-8 in ZT-telling)

Met 4 bordpunten voorsprong op de derde in de stand - Moretus Hoboken 1 dat ploegen opstelt die zelfs in eerste afdeling top zouden zijn - is het voor ons zaak om kalm te blijven en te zien dat we aan de eindmeet minstens zoveel bordpunten hebben als Moretus. Qua wedstrijdpunten kunnen ze ons niet meer inhalen.

De opdracht is dan ook duidelijk (ik wou bijna ‘eenvoudig’ schrijven, maar ‘duidelijk’ is misschien wat, euhm, duidelijker). We mogen er van uitgaan dat Moretus zal doorgaan met het opstellen van ploegen met +2000 elo gemiddeld en dat de kans dus groot is dat ze in de resterende matchen 24/24 zullen halen. Aan ons is het dan om 20/24 te halen. Daarmee zijn we mathematisch zeker van promotie. Mààr, we gaan ook niet teveel rekenen, we gaan er gewoon voor gaan.

UPDATE: ondertussen heeft Oude God 1 z’n thuiswedstrijd van de achtste ronde gespeeld. Met nog één wedstrijd te gaan kunnen ze op maximum 92 bordpunten komen. Dat kunnen wij theoretisch gezien ook nog halen maar dan geven onze wedstrijdpunten de doorslag. M.a.w. met 24/24 zijn we zelfs kampioen. Gezien ons zwaardere programma lijkt dat weinig realistisch. Laat ons dus eerst maar eens proberen die 20/24 te halen want promotie is zoveel belangrijker dan die titel. En nu ben ik toch nog veel aan het rekenen.

Patrick Verrijssen

ChessLooks Lier 2 - SK Oude God 2

CLL2 maakte ook nog kans op promotie in derde afdeling maar dan moest er eigenlijk gewonnen worden van Oude God 2. Dat had zich ook versterkt. Julian en Robbert scoorden een punt, maar Kevin en Pierre moesten zich jammer genoeg gewonnen geven. Een 8-8 gelijkspel was het eindresultaat. Promotie kan nog, maar dan moet er vrijwel aan 100% gescoord worden in de resterende matchen.

Patrick Verrijssen

ChessLooks Lier 3 - SK Oude God 4

CLL3 mocht het plaatje volmaken: zij speelden tegen Oude God 4. Dat zich, inderdaad, versterkt had. Erik speelde remise. Eddy, Piet en Marc verloren van hoger geklasseerde spelers. Een zware 5-11 nederlaag was daar het resultaat.

Patrick Verrijssen

Interclub Ronde 9 seizoen 2019-2020

KASK 1 - ChessLooks Lier 1

Zondag trokken we naar de autoritaire leider in vierde afdeling A, KASK 1. Eveneens bekend als zijnde de vorige club van Willy (op papier is hij er zelfs nog secretaris), en misschien nog nèt iets meer gekend als de oudste club van Antwerpen. Een wedstrijd zonder belang want zoals al eerder geschreven: CLL1 kan niet meer stijgen of dalen. Met de trein trokken we naar café Beautiful Planet op het Conscienceplein. We werden verwelkomd met een festivalletje vlak voor het speellokaal. Zo te zien hoofdzakelijk bedoeld - voor wie de conferences van Alex Agnew kent - voor de betere bakfietsmens. Omdat het toilet van het café veelvuldig door de festivalgangers gefrequenteerd werd - lees: de inkomdeur ging constant open/dicht - mochten we tijdens het spelen meegenieten van afwisselend luide (deur toe) of luidere (deur open) muziek.

Tristan was snel klaar. Ik was op dat moment nog niet van m’n bord geweest dus ik kan er echt niets meer over vertellen dan dat het punt in Antwerpen bleef, sorry Tristan… (1-0)

Zelf mocht ik terug tegen Bart Dijkstra (2063 elo) spelen. Een aantal weken geleden in de Zilveren Toren stond ik tegen hem compleet verloren, maar hij liet me toen op wonderbaarlijke wijze ontsnappen. Nu kwam er een Benoni-achtige toestand op het bord. Bart dacht met voordeel uit een grote afruilactie te komen maar na een 30-tal zetten was de stelling volledig gelijk. M’n remiseaanbod werd een dik half uur on hold gezet - Bart wilde begrijpelijkerwijze de resultaten van de andere partijen afwachten - maar dan toch aanvaard. (1,5-0,5)

Gunter speelde tegen oudgediende Jef Engelen (elo 2038). Een open partij met - leek mij toch - kansen aan beide zijden. Kan ook niet anders met een creatieve, aanvallende speler aan elke kant van het bord. Toen de kruitdampen opgetrokken waren werd vredevol remise overeengekomen. (2-1)

Willy mocht met de zwarte stukken tegen oud-clubmakker Yuli Lavrenov (2068 elo). En het was duidelijk een goed weekend voor Willy. Na zijn winst tegen Daniël Sadkowski (2221 elo) afgelopen vrijdag nam hij nu immers ook de maat van Yuli. In een modeleindspel - elk K+L+6p - schoof Willy z’n tegenstander stukje voor stukje van het bord. De gaatjes in de witte stelling werd steeds groter en talrijker. Bovendien had onze man z’n koning naar droomveld f5 kunnen manoeuvreren, klaar om in te breken in de witte stelling. En eveneens superbelangrijk: Willy had z’n pionnen allemaal op de tegengestelde kleur geparkeerd, Yuli’s pionnen stonden op dezelfde kleur. Je voelde het zo aankomen: de witte koning en loper konden onmogelijk de vele zwaktes blijven behappen. Een doorgebroken b-pion besliste uiteindelijk de partij. Eén voor de boekskes, om zo te zeggen. Alweer knap gespeeld van onze Willy. (2-2)

Een mooi gelijkspel dus tegen een ruim sterkere ploeg, naar alle waarschijnlijkheid de toekomstige kampioenenploeg. We kamperen voorlopig op de 4de plaats in afdeling 4A, op slechts een half puntje van de derde. Een 3de plaats blijft dus mogelijk.

Willy trakteerde zichzelf in Antwerpen Centraal nog op een lekkere en zwaar verdiende chocoladewafel en goedgemutst trokken we treinsgewijs terug naar ons lieflijke Lier :-)

Patrick Verrijssen

SCRR 1 - ChessLooks Lier 2

CLL2 verging het minder goed tegen SCRR1. Julian wist wel een prachtige zege te boeken tegen de ruim 200 elo hoger geklasseerde Axel Harutyunyan (2024 elo), maar daarna werden a volonté halve en hele punten gemorst. Johan, Pierre en Erik gooiden gelijke of gewonnen stellingen overboord en gingen zelf de boot in… Een 3-1 nederlaag was het zware verdicht. Redding in afdeling 4H zal héél moeilijk worden…

Kersttornooi Turnhout

Gunter was de afgelopen week niet de enige die een tornooi wist te winnen. Erik maakte me er attent op dat nog een andere CLL-er hetzelfde kunstje vertoonde. Julian wist een gedeelde eerste plaats te halen bij de volwassenen op het Kersttornooi van Turnhout. Eigenlijk een jeugdtornooi, maar er was ook een volwassenenreeks met 18 deelnemers. En die was best sterk bezet met namen als Robert Schuermans (2064 elo), Stief Gijsen (2216), Joppe Raats (1888) en nog ander schoon volk. Julian bleef ongeslagen en haalde net als Robert Schuermans een mooie 6/7 (TPR van 2094). Scheidingspunten ver achter de komma leverden Robert de tornooiwinst op, maar toch een prachtige prestatie van Julian. Dikke proficiat! Patrick Verrijssen

Coronavirus

Beste schaakliefhebbers,

De overheid heeft beslist dat alle recreatieve, sportieve, culturele en folkloristische activiteiten, ongeacht hun aard, privaat of publiek, worden geannuleerd.

Tegelijkertijd werd bekend gemaakt dat vanaf vrijdag middernacht alle café’s en restaurants verplicht moeten sluiten.

Deze maatregelen zijn minstens t.e.m. 3 april van kracht. Dat wil concreet zeggen dat er de komende weken geen enkele schaakactiviteit zal zijn: geen Zilveren Toren, interclub, clubkampioenschap, jeugdles of vrije speelavond. Niet leuk, maar gezondheid gaat voor.

We houden jullie verder op de hoogte. Voor vragen of meer informatie kunnen jullie altijd bij Erik of Patrick terecht.

Groeten, Patrick

Dobbelsteenschaak 2020

20 deelnemers, 1 tornooileider, 2 persfotografen, een handvol laatkomers en/of toeschouwers, een dozijn dobbelstenen en een paar flessen bubbels. Meer is er niet nodig om van een dobbelsteenschaaktornooi een avondje pure fun te maken. ChessLooks Lier opende vrijdagavond voor het derde jaar op rij het nieuwe kalenderjaar met een dobbelsteenschaakkampioenschap.

Lees verder: Dobbelsteenschaak 2020

Kersttornooi Deurne

Vrijdag 20 december speelden we met ChessLooks het kersttornooi van KSK Deurne mee. Elk jaar weer een gezellig tornooi: veel bekend volk, een mooie boekenstand, lekkere hapjes en jeneverkes aan het kraampje buiten, een speciale formule waardoor je altijd een tegenstander van je eigen niveau hebt én dan nog een leuk prijsje voor iedereen. Meer moet dat niet zijn om er een toffe avond van te maken. Voor onze club namen Johan, Robbert, Pierre, Rudi, Eddy, Piet, Erik en uw dienaar deel. En we breiden een vervolg aan de mooie plaatsen die we de afgelopen jaren al behaalden: ditmaal eindigde CLL op een zucht (lees: een half punt) van het podium. Met 4/6 eindigden we op een mooie 5de plaats. Winnaar werd Brasschaat.

Lier was overigens goed vertegenwoordigd op het Kersttornooi. Je had immers niet alleen ChessLooks Lier 1 (5de plaats) en Noorderwijk (aangevuld met Erik en Patrick, 7de plaats) maar ook twee ploegen van SK Zimmertoren (14de en 21ste plaats). Op 21 ploegen zomaar eventjes 4 (gedeeltelijk) Lierse teams: wie zegt daar dat er in Lier geen schaakpotentieel zou zijn.

Patrick Verrijssen.

 

Subcategories