Uncategorised

Villa Tulsi

Vorige zondag 9 mei kwamen we voor het eerst in vele maanden nog eens samen. Vanaf 8 mei was het immers terug toegestaan om in openlucht met 25 mensen samen te komen. Vorige zomer mochten we hiervoor de kloostertuin gebruiken, maar vermits daar werken uitgevoerd gaan worden zal dat dit jaar niet kunnen. Gelukkig kregen we steun uit onverwachte hoek. Wendy en Gunter van huiskamerrestaurant Villa Tulsi (www.villatulsi.be) waren dadelijk bereid om hun grote tuin ter beschikking te stellen. Waarvoor uiteraard een hele dikke merci namens ChessLooks Lier.

Dus kwamen afgelopen zondag een tiental schakers bijeen in Kessel, in de prachtige tuin van Villa Tulsi. Het was fijn om nog eens een aantal mensen live te zien en echt te kunnen praten met elkaar. Dat is toch heel anders dan wat anoniem achter een scherm met toetsenbord en muis een partij te spelen.

Het zonnetje was zelfs van de partij, het kon niet beter. En tussen de partijen door kon er even gevoetbald worden. Echt of met tafelvoetballertjes :-) Het deed deugd om nog eens echte schaakstukken te hanteren en ondertussen de nodige steken uit te delen (en uiteraard ook te krijgen) aan de schaakmakkers. Voorlopig spelen we nog op twee borden, maar ook hier zal hopelijk snel verandering in komen.

Zelf was ik toevallig jarig. Op mijn vraag of Wendy enkele vegan chocoladetaarten wilde maken, geheel in de stijl van Villa Tulsi, kwam er meteen een enthousiast ‘ja!’. Waarvoor nogmaals dank (en ook voor de mooie fles bubbels die ik ter plaatse mocht ontvangen!). Wendy, de taarten waren superlekker!

Het is de bedoeling dat we vanaf nu een aantal zondagen op rij gaan samenkomen in de tuin van Villa Tulsi, telkens van 14 tot 17 uur. Nu zondag 16 mei moeten we jammer genoeg echter al skippen. De weersvoorspelling voor die dag ziet er slecht uit, met plaatselijk hevige buien en onweer. Er zijn wel enkele afdaken voorzien ingeval er een buitje is, maar trop is trop, en teveel is teveel. Daarom schuiven we ineens door naar zondag 23 mei. Alle leden van ChessLooks zullen in de week ervoor nog een mail hierover krijgen.

Beste wensen voor 2021

Hallo allemaal,

Wat ditjes en datjes…

Allereerst, in naam van het bestuur wens ik jullie allemaal een véél beter 2021 toe, met een goeie gezondheid voor iedereen, en hopelijk meer live schaak- en toogplezier… Normaliter zou er deze week onze receptie en het vierde dobbelsteenschaakclubkampioenschap gehouden worden. Vorig jaar was Gunter de winnaar, na een spannende finale tegen Adriaan, de papa van Lore en Elien. Zie de sfeerbeelden van vorig jaar. Dit jaar door de alombekende omstandigheden jammer genoeg geen dobbelsteenschaaktornooi, dus we zullen in 2022 dobbel zo hard moeten vieren.

Erik mocht vorige week ook onze Zilveren Toren-prijzen in ontvangst nemen, zie foto. Zoals al eerder geschreven: ChessLooks 1 promoveert en mag volgende seizoen voor het eerst in hoogste afdeling aantreden. Wanneer dat volgende ZT-seizoen er zal komen is nog helemaal niet duidelijk…

Voor de Interclub zijn wel al 2 data bekend. Eerst moeten - na een heuse welles/nietes soap - de twee resterende rondes van het seizoen 2019-2020 alsnog afgewerkt worden. Dit zal normaliter gebeuren op 5 en 12 september. Ook de speeldata voor het seizoen 2021-2022 zijn bekend. Je kan ze hier bekijken.

Omdat het nog wel een tijd gaat duren vooraleer we elkaar terug live zullen terugzien gaat het bestuur in de komende weken toch eens bekijken wat er online mogelijk is. Je leest er in de komende weken meer over. Hou alleszins je mailbox in de gaten!

Nog een (late) tip: je kan het november-nummer van Chess Life gratis downloaden op deze link, inclusief een zeer uitgebreid artikel over de nu al legendarische Netflix-reeks The Queen’s Gambit. Beeld je in wat een boost het schaakleven gehad zou hebben als nu de schaakclubs niet gesloten zouden zijn…

Omdat het niet één en al schaken moet zijn: nog een tip ivm een écht paard. Tom, zoon van onze penningmeester Rudi, heeft recent een pony aangekocht die ze in hun trainingsstal gebruiken voor het geven van ponylessen. Zowel voor beginners als gevorderden. Het zijn privélessen en je krijgt individuele begeleiding. Voor meer info kan je op hun website gaan kijken. Misschien is dit wel eens leuk om coronaveilig 'uit jullie kot' te komen.

Zo, dat was het voorlopig, hopelijk tot snel!

Patrick Verrijssen.

 

 

Club Kampioenschap

coronavirus

Hallo leden allemaal,

De nieuwe Corona-maatregelen zijn nog zwaarder als we gedacht hadden. De horeca gaat voor minstens 4 weken dicht. Dat maakt dat we al zeker de komende 4 weken niet over onze zolder kunnen beschikken, en dus de heropstart van onze clubavonden nogmaals moeten uitstellen. Ik weet het: het is niet leuk meer, maar veel andere opties als er ons bij neerleggen en hopen dat ook dit weer zo snel mogelijk passeert hebben we niet... Zodra we enigszins een zicht hebben op een mogelijke heropstart horen jullie het.

Wat de jeugd betreft hebben we ook even getwijfeld of we niet beter een pauze van een viertal weken zouden nemen. Omdat we echter de jeugd in vrij veilige omstandigheden kunnen lesgeven - kleine groepen, elk apart in een ruim klaslokaal - hebben we besloten om hier toch mee door te gaan. Afgelopen zondag hebben we gemerkt dat het lesgeven een stuk makkelijker en relaxter is als er 4 lesgevers zijn ipv 3. Dat geeft ons ook de mogelijkheid om de groepen nog kleiner te houden. Onze vierde lesgever, Julian, kan ons jammer genoeg door andere verplichtingen slechts af en toe uit de nood helpen. Ik wil daarom een warme oproep doen aan alle leden: zijn er mensen die af en toe een zondag van 10u30 tot 12u30 willen bijspringen in de jeugdwerking? Zelfs als er slechts enkele mensen 1 of 2 keer op het hele seizoen zouden komen helpen dan zou het voor Erik, Piet en mezelf een stuk makkelijker worden. Wie wilt-durft-kan-mag?! Geef dan aub snel een seintje. Onze eeuwige dank zal de uwe zijn :-)

Voor het overige: hou het veilig en hopelijk tot snel.

Vriendelijke groet,

namens het bestuur,

Patrick secretaris, jeugdleider, m.v.a. ChessLooks Lier

Schaakseizoen 2020-2021

Licht aan het einde van de schaaktunnel. Na 6 vrijwel schaakloze maanden heeft het bestuur goed nieuws voor jullie. Vanaf vrijdag 2 oktober komen we terug samen op onze schaakzolder in Het Looks. Erik heeft dit, dankzij zijn goede contacten met Anja, kunnen bewerkstelligen.

Covid-19 zorgt er wel voor dat onze schaakavonden iets anders zullen verlopen dan we gewoon zijn. Het bestuur is bezig met protocollen op te stellen. Regels die streng genoeg zijn om veilig samen te komen, en los genoeg om het spelplezier niet te bederven. Vrijdag 25 september gaan we met een beperkte groep een testavond houden om te zien waar we nog moeten bijsturen. Eén van de dingen die al zeker anders zal zijn is dat we niet langer door het café naar binnen zullen gaan. We krijgen onze eigen ingang, via de trap aan de buitenkant. Uitgebreide uitleg over de exacte regels krijgen jullie na die testavond op 25 september.

Ook onze jeugdlessen zullen hervat worden. Vanaf zondag 4 oktober komen onze kids terug samen op zondagvoormiddag van 10u45 tot 12u15. De andere Lierse schaakclub, SK Zimmertoren, is (voorlopig?) gestopt met jeugdwerking en er zijn al enkele jeugdleden overgekomen. We verwachten nog een aantal bijkomende jeugdleden te mogen verwelkomen. Liefst in de eerste weken zodat we zo snel mogelijk in ons gewone patroon van lesgeven zitten. Iedereen is alleszins van harte welkom om vrijblijvend enkele proeflessen bij te wonen. Graag dan even contact opnemen, liefst per mail (Patrick Verrijssen, This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.). Nog even samenvatten: de volwassenen zijn vanaf vrijdag 2 oktober 20u terug welkom, de jeugd vanaf zondag 4 oktober 10u45. In de week ervoor krijgen jullie meer details over de te volgen regels, en Erik zal nog een mail versturen met alle info over het clubkampioenschap 2020-2021 dat in de steigers staat.

Het popelen kan beginnen :-)

Zilveren Toren 2019-2020

Het is niet helemaal zoals we het gewild hadden, maar temidden van deze Corona-tijden mag ChessLooks Lier toch een promotie vieren. Het ligabestuur heeft immers beslist om de Zilveren Toren-competitie niet meer te hervatten. De stand na de 7de ronde is meteen de eindstand. Hierdoor promoveert CLL1. In de eindstand staan we een bordpunt achter kampioen Oude God 1 (proficiat aan onze buren), maar toch fijntjes opmerken dat we een wedstrijdpunt meer hadden ;-)

Er waren enkele exceptionele uitslagen - zeker de stuntzege tegen Moretus Hoboken 1 was totaal onverwacht - waardoor deze promotie zeker niet onverdiend te noemen is.

Na 4 opeenvolgende promoties betekent dit ook dat we in één ruk van (toen nog) 5de afdeling naar 1ste afdeling stijgen. Ik denk dat er niet zo veel clubs zijn die ons dit exploot voorgedaan hebben. We zijn er dan ook wel een beetje trots op :-)

Ook nog vermelden dat CLL2 nipt de promotie mist: zij eindigen op een mooie derde plaats in 3de afdeling. CLL3, onze ‘oefenploeg’, eindigt op de 6de plaats in 4de afdeling.

Kampioen in hoogste afdeling is Beveren 1. Ook voor hen een dikke proficiat.

Schaken in het corona-tijdperk

De laatste maanden was het wennen: het totale gebrek aan face-to-face-schaakpartijen heeft niemand van ons ooit meegemaakt. Het Looks gesloten, en door de lockdown mochten we niet samenkomen. Sinds 18 mei zijn de maatregelen gelukkig iets soepeler geworden en hebben we met het bestuur geprobeerd om een oplossing te vinden om toch eens te kunnen afspreken voor een partijtje schaak.

Dankzij de bereidwillige medewerking van de stad Lier konden enkele leden vandaag zo een partijtje Corona-schaak spelen. Van 13u15 tot 18u00 mochten we over de mooie - en zalig rustige - ommuurde tuin van Bed Muzet beschikken. Bed Muzet is een jeugdherberg (‘cultuurhostel’) die ondergebracht is in een vleugel van het oude klooster van de Zwartzusters.

Jammer genoeg maakten slechts 4 leden van de gelegenheid gebruik: Robbert, Pieter, Erik en Patrick. Na eerst een half uurtje bijpraten namen we plaats aan onze tafels. Om elk fysiek contact te vermijden, hadden we elk een eigen schaakset meegebracht. Voor tafels, stoeltjes, ontsmettingsmiddelen, mondmaskers en dies meer Coronagerelateerd gerief had het bestuur gezorgd.

Om de anderhalve meter-regel te respecteren plaatsten we ons in de lengte van de tafel. En eigenlijk viel spelen op deze manier nog heel goed mee. Voor mij persoonlijk alleszins veel beter dan online schaken.

Zo konden we dus voor het eerst in bijna 3 maanden, onder een stralend zonnetje dan nog, een echte partij spelen. Robbert en ik speelden als afsluiter zelfs enkele snelschaakpartijen, met de klok in het midden van de lange tafel. En zelfs dat ging verrassend goed. Alhoewel, ook niet helemaal vlekkeloos, want in het verre eindspel had deze dove kwak Ke6 verstaan ipv Kd6. Voor het eindresultaat maakte het niet uit, maar dit soort vingerfoutjes komt toch snel voor als je de zetten mondeling doorgeeft. Zeker in tijdnood ?

Volgende week proberen we het nog eens. Opnieuw op zondag van 13u15 tot 18u00. Hopelijk met hetzelfde mooie weer, maar wel meer deelnemers dan. Wil je meespelen: inschrijven kan op This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. (maximum 20 deelnemers).

Coronavirus

Beste schaakliefhebbers,

De overheid heeft beslist dat alle recreatieve, sportieve, culturele en folkloristische activiteiten, ongeacht hun aard, privaat of publiek, worden geannuleerd.

Tegelijkertijd werd bekend gemaakt dat vanaf vrijdag middernacht alle café’s en restaurants verplicht moeten sluiten.

Deze maatregelen zijn minstens t.e.m. 3 april van kracht. Dat wil concreet zeggen dat er de komende weken geen enkele schaakactiviteit zal zijn: geen Zilveren Toren, interclub, clubkampioenschap, jeugdles of vrije speelavond. Niet leuk, maar gezondheid gaat voor.

We houden jullie verder op de hoogte. Voor vragen of meer informatie kunnen jullie altijd bij Erik of Patrick terecht.

Groeten, Patrick

Subcategories