Zilveren Toren 2019 ronde 9

ChessLooks Lier 1 - SK Brasschaat 3  12-4
ChessLooks Lier 2 - Moretus 2      5-11
ChessLooks Lier 3 - Mol 2       10-6

Algemeen

Vrijdag viel het doek over de Zilveren Toren 2019. Er werden mooie resultaten behaald, maar ondertussen zijn we zo verwend dat we met twee tweede en een derde plaats toch niet helemààl tevreden zijn :-)

In derde afdeling was halverwege het seizoen de onderlinge ontmoeting met de andere titelpretendent, Turnhout 1, op een nachtmerrie uitgedraaid. Die avond draaide het absoluut niet voor CLL1 en ging na een zware nederlaag de titel verloren. Gisteren werd ruim gewonnen en zo werd de tweede plaats veiliggesteld. CLL1 promoveert (normaalgezien…) als vice-kampioen naar tweede afdeling. We moeten met twee woorden spreken - je weet nooit hoe de ZT er volgend jaar uitziet - maar dat zou in principe de derde opeenvolgende promotie moeten zijn in ons jonge bestaan. Gaan we Mol 1 achterna??!! :-)

In vierde afdeling was het spannend tot de laatste ronde. CLL2 had door een seizoen lang constant te presteren een mooie voorsprong van 4 bordpunten opgebouwd op de rechtstreekse concurrent, SK Paul Van Herck. De tegenstander in de laatste ronde, Hoboken 2, verscheen echter in hun veruit sterkste opstelling van het seizoen aan de aftrap. Hoe deze wedstrijd verliep kon je lezen in het verslag van Johan. Ook CLL2 moet dus met een tweede plaats tevreden zijn, maar ook zij promoveren normaliter.

Voor CLL3 had de wedstrijd gisteren niet zoveel belang meer. Een derde plaats was nog het hoogst bereikbare. En dat deden ze dan ook. Er werd met 3-1 gewonnen van Mol 2 en zo eindigen de manschappen van ploegkapitein Pierre op een verdiende derde plaats.

ChessLooks 4 was bye vrijdagavond. Zij eindigden na een zeer degelijk en leerzaam seizoen op de vijfde plaats. Als je weet dat deze ploeg grotendeels uit nieuwelingen bestaat: mooi gedaan.

Laat ons hopen dat de Zilveren Toren volgend jaar 40 ploeginschrijvingen telt zodat we naar 4 reeksen van 10 kunnen gaan. Dit jaar waren er immers (weer) een hoop byes in afdelingen 3, 4 en 5. Als je zelfs in derde afdeling maar 5 wedstrijden moet spelen (2 byes en 2 ploegen weggevallen na start competitie): niet leuk.

Nog enkele ‘speciallekes’ vermelden:

- in eerste afdeling speelde KMSK 2 kampioen. Proficiat! Zij mochten de 19kg zware trofee in ontvangst nemen.

- het kan verkeren, dat wist meneer Bredero al: de vice-kampioen van vorig jaar, Oude God 1, degradeert verrassend naar tweede afdeling

- Mol 1 promoveert voor de vierde (!) opeenvolgende keer en mag volgend jaar naar de hoogste afdeling

- In totaal namen er bijna 300 spelers deel aan de ZT. Luc Pattyn eindigt met 6,5/8 op een mooie 4de plaats in het individuele klassement. Johan eindigt met 6/7 op een gedeelde 9de plaats. Iets verderop op een 23ste plaats vinden we Erik met 5/8. Op een gedeelde 36ste plaats vinden we Patrick (4,5/5), Pierre (4,5/7) en Eddy (4,5/7). Dit is zeker voor Eddy, die nog maar een jaar terug speelt, een mooie prestatie. Voor de rest eigenlijk ook allemaal mooie scores: Willy 3,5/5, Tof 3/4, Kevin 3/4, Rudi 3/6, Julian 2,5/3, Karolien 2/5, Gunter 2/5, Jessie 1,5/6, Patrick (Van Der Linden) 0,5/1 en Simon 0,5/1. Enkel Pieter sloot deze editie van de ZT puntenloos af met 0/5 maar gaat daar volgend jaar zeker verandering in brengen.

- onze club is weer wat borden, stukken en klokken rijker: fijn dat het ligabestuur zo'n mooie prijzen voorziet!

Om af te sluiten toch ook nog eens vermelden dat we allemaal samen echt wel iets uitzonderlijks neergezet hebben. Met slechts 19 volwassen leden 4 ploegen inschrijven en dan (door omstandigheden dan nog) op het hele seizoen slechts 1 bordforfait moeten geven: c’est du jamais vu. In de eerste plaats wil ik hiervoor tornooileider Erik bedanken om dit sterke staaltje met omvangrijke porties bloed, zweet en tranen (en vele tientallen telefoons en mails) klaar te spelen, maar ook jullie allemaal voor jullie uitzonderlijke inzet. Ik dénk dat we goed bezig zijn ;-)

Patrick, een zeer tevreden PR-verantwoordelijke

ChessLooks Lier 2

Het werd een bewogen avond voor ploeg 2. We hadden alles gedaan om een met een mooie voorsprong de finale speeldag aan te vatten. Een seizoen lang constante prestaties had ons 4 bordpunten voorsprong opgeleverd. Een kleine overwinning tegen Hoboken 2 was dus genoeg. Het liep iets anders…

Op bord 3 kwam Luc remise overeen. Toen was alles nog OK. (2-2)

Op bord 4 had Erik blijkbaar een off-day. Na een vroege blunder was het vechten tegen de bierkaai. Hij deed nog wat hij kon maar zijn tegenstander liet het presentje niet meer liggen. (3-5)

Opeens kwamen we in een doemscenario terecht. De concurrent voor de felbegeerde titel, SK Paul Van Herck 1, leek immers op een ruime 12-4 overwinning af te stevenen. De twee resterende partijen moesten dus gewonnen worden…

Robert op bord 2 bleef vechten en nam daarbij risico. Uiteraard nam hij een remisevoorstel niet aan. Zijn inzet werd niet beloond: hij moest uiteindelijk zelfs nog een verlies incasseren. (4-8)

Johan, met de witte stukken op bord 1, had eigenlijk nooit nog een winstkans na een verkeerde ruil in de opening. Op het einde van de partij miste hij nog de remisekans maar daarna was het ook hier wonden likken… (5-11)

Resultaat: een 5-11 nederlaag. Weg titel. De tweede plaats in het eindklassement is voor ons.

Johan Knabe