Clubfeest 2019

Alweer de derde editie van ons clubfeest. Den Bril, de locatie waar we ook het ligakampioenschap organiseerden, werd op zaterdag 6 juli afgehuurd voor een seizoensafsluiter van formaat. Zomaar eventjes 52 inschrijvingen voor onze barbecue! Zo’n aantallen zijn moeilijk zelf te behappen dus hadden we een professionele traiteur ingehuurd. Het weer was dit jaar iets minder, maar we konden toch het grootste deel van de dag buiten zitten.

Voor de kids: een grote bananendoos vol met speelgoed en spelletjes (waar Opnieuw&Co toch niet handig voor is :-) ) en meer dan voldoende plaats op de binnenplaats om te ravotten. De volwassenen konden aan de andere kant van het pleintje in het schuchtere zonnetje zitten genieten van een fris glas cava en een handvol schotels uitnodigende aperitiefhapjes. Omdat er een aantal gasten pas tegen zessen aanwezig konden zijn begonnen we vrij laat aan de barbecue. Maar dat het lekker was, daar bestaat geen twijfel over. Bekijk maar eens het menu: van chateaubriand over visfilet naar allerlei groentjes en fantastisch lekkere ovenaardappeltjes, en vanalles daartussenin. We zagen en hoorden niets dan tevreden gezichten en commentaren. Traiteur ’t Vliegend Fornuis heeft ons een heel lekkere namiddag bezorgd.

De laatste gaatjes moesten natuurlijk ook gevuld worden: tijd voor ijs. Mijn ega Margot sprong op de fiets voor een litertje of tien chocolade-, mokka-, vanille- en speculoosijs (waarvoor dank schat). De kids mochten uiteraard eerst aanschuiven. Toen onze enthousiaste penningmeester - een notoir en ietwat ongeduldig ijsliefhebber - zich incognito tussen de kinderen probeerde te mengen werd hij door onze strenge tornooileider met een vermanend vingertje - eigenlijk was het een hele hand - uit de rij gehaald en terug naar z’n stoel gestuurd.

Dan was het tijd voor de speech. Erik had ’s morgens in zeven haasten nog een overzicht van ons werkjaar gemaakt. De vaste dingen als interclub, Zilveren Toren en clubkampioenschap passeerden de revue. Maar er werd ook kort stilgestaan bij alle andere dingen die we gedaan hebben. Ik noem willekeurig op: mede-organisatie liga, bezoek aan het toneel, interland De Lier-Lier, deelnames Verenigingenmarkt en Looks-oep-z’n-Leukst, de jeugdlessen en -tornooien, etc…

Toen kwam eindelijk het moment om een aantal mensen in de bloemetjes te zetten. Eerst kwamen onze dames, Jessie en Karolien, aan de beurt. Twee zeer actieve dames op 18 volwassen leden: er zijn zeer weinig clubs die dat percentage kunnen voorleggen :-) Dat verdient een bloem…, euh, fles. Die hadden ze zichtbaar niet zien aankomen. Vervolgens werden de diploma’s van onze aanwezige jeugdspelertjes uitgereikt. Onder luid applaus mochten ze één voor één hun diploma in ontvangst komen nemen. Stralende gezichten en trotse ouders alom. Daar doen we het voor :-)

Dan was het tijd voor ons clubkampioenschap: de reekskampioenen werden één voor één naar voor geroepen voor - alweer - een fles heerlijk helder gerstenat. Kevin en ‘grote’ Louis (we hebben immers ook een ‘kleine’ Louis) kregen als kampioenen van resp. tweede en derde afdeling een fles Delirium Tremens. Willy kreeg als clubkampioen ook een mooie houten pion en een stevig applaus mee naar huis.

Dan dacht Erik af te sluiten met de mooie woorden die Gunter op onze Facebookpagina schreef: ‘ChessLooks Lier is de ideale combinatie van gezelligheid, kameraadschap en competitieschaak’. Uiteraard gevolgd door een applaus. Maar net toen Erik en Patrick dachten dat de speech afgelopen was stond diezelfde Gunter op om óns te verrassen. Tot onze stomme verbazing hadden enkele leden (Gunter en Rudi?) iedereen gecontacteerd om bij te leggen voor een cadeautje. Nu ja, cadeauTJE?!… Twee prachtige pakketten met daarin een bon voor een wellnessweekend, een etentje in Villa Tulsi én een doos vol met absoluut prachtige hartverwarmende briefjes van onze kids en leden. Dat valt geen klein cadeautje meer te noemen. Veel te veel, maar ’t was wel fijn. Toen ik de knutselwerkjes en briefjes begon te lezen kreeg ik een krop in de keel…

Erik en bibi hier waren zo overdonderd dat we zelfs vergaten te zeggen dat we ChessLooks uiteraard met 5 mensen besturen, en niet met 2… Sorry Pierre, Rudi en Pieter! Minuten na onze verrassing kwam zowel bij Erik als bij mij de gedachte ‘hoe is dat nu mogelijk dat we niks gezegd hebben van de andere bestuursleden?!!’. Waarschijnlijk onze vrouwelijke kant die bovenkomt: ipv gewoon zorgeloos te genieten van wat je krijgt, nee, schuldgevoelens omdat je niet aan iedereen gedacht hebt :-)

Alleszins, ook uit naam van Erik: super-mega-hard bedankt voor deze prachtige (en vooral: EENMALIGE!!!!) cadeau’s. Ik heb ’s avonds op mijn gemakske in de zetel - voetjes omhoog en glas wijn binnen handbereik - alle briefjes nog eens heel rustig herlezen, om het goed te laten doorsijpelen. De waarden die veelvuldig terugkomen - gedrevenheid, gepassioneerd, enthousiast, zelfs inspirerend - zijn de dingen die we inderdaad willen overbrengen.

Zelf - en ik denk dat ik ook weer uit Erik’s naam mag spreken - geniet ik er enorm van om op onze zolder te komen en de interactie te zien tussen mensen die helemaal opgaan in een partij schaak, genieten van een fijne babbel, van onnozele grappen of plaagstoten. Of als we het niet aflatende enthousiasme van onze kids mogen ervaren. Dan ben ik content dat ik een stukje mee aan de basis lig van het feit dat die mensen een fijne tijd hebben. Ook trots, dat we niet alleen een zeer actieve maar ook een warme en betrokken club zijn waar het niet enkel en alleen om schaken draait. Alle dingen eigenlijk waar we al vanaf de prille start onze ‘bedrijfsfilosofie’ van wilden maken.

Dat onze leden, kids en schaakouders dat appreciëren en zelf ook uitdragen: dubbel trots, op jullie allemaal :-) Als laatste, de werkverdeling: een dikke merci aan iedereen die zaterdag een handje toestak om het voor iedereen leuk te houden. En dat was ook zowat iedereen :-) Maar als ik er één moet uithalen: superdank aan Pieter die vrijwel z’n volledige namiddag opofferde om de toog voor zijn rekening te nemen. Aanwezig vanaf het eerste moment en pas naar huis toen alles opgeruimd & bijgevuld was. Bedankt Pieter, je bent een verrijking voor ons bestuur.

Nu nemen we een paar weken pauze. Op 26 juli beginnen we er terug aan met een verwelkomingsavond voor geïnteresseerden. En om echt af te sluiten: hou volgend jaar zaterdag 4 juli zeker vrij! De kans dat we dit alles dan nog eens dunnetjes overdoen is niet geheel onbestaande :-)

Patrick Verrijsen.