Schaaktornooi Brasschaat

 Dit artikel bevat enkele capita selecta uit het tornooi van Brasschaat; het werd stapsgewijs uitgebreid naargelang het tornooi vorderde.

Luc Pattyn

 

Vooraf

 

Vandaag, 17 augustus, begon het jaarlijkse Tornooi van Brasschaat, 9 ronden Zwitsers in evenveel dagen.

 

Er zijn 114 deelnemers, waarvan 35 (30%) onder de 18 jaar. Iedereen speelt in één groep, zonder versnelde paringen; dit betekent dat er grote ELO-verschillen optreden in de eerste ronden.

 

Van onze club spelen de usual suspects: Julian Carpentier en Luc Pattyn.

 

Het tornooi heeft zijn eigen fotografe, Ilja Kalle, die met professionele apparatuur dagelijks prachtige foto's maakt. Ze staan op Flickr en zijn bereikbaar via de links die u op de tornooi home page vindt. Met haar toelating heb ik enkele ervan hier hernomen. Ook heb ik zelf enkele foto's genomen met een bescheiden iPad, u zal het verschil wel merken.

 zaal

Ronde 1

In ronde 1 had ik het geluk me te mogen schrap zetten tegen de verse Belgische Kampioen Daniel Dardha (13 jaar, 2424 FIDE). Na 29 zetten was het plezier ten einde; de partij is momenteel (vermoedelijk slechts voor twee weken) beschikbaar bij de live partijen (ronde 1 bord 3) maar staat nu ook onder de "Partijen" tab.

Julian kreeg een veel lager geklasseerde tegenstander (Tibo Wouters, een jeugdspeler uit Turnhout) en won vlot.

Tot nu toe iedereen content!

R2

LP R2

Jan De Cap, een oude bekende uit Brasschaat, wist mij te vergasten op een ietwat bizarre opening waar ik maar matig mee weg kwam; ik stond lange tijd iets beter maar maakte geen vorderingen, en kwam door onvoldoende actief spel zelfs in de verdrukking, waarna mijn koningsvleugel zeer secuur verdedigd moest worden.

 

Na 42. c*d4 ontstond de stelling van het diagram. Ik ben dus aan zet en zie hoe wit een kwaliteit dreigt te winnen met Ph6 maar er is een redding: naT*Pf5 kan wit terugnemen met Tf2 of met pion e4; in beide gevallen volgt Pe3 en de kwaliteit komt terug: als Tf1 blijft staan wordt daar de kwaliteit teruggewonnen, en als Tf1 weggespeeld wordt volgt P*f5+ T*Pf5 D*Tf5.

 

Uiteindelijk nam wit met de pion; de kwaliteit werd teruggewonnen, even later werden alle stukken geruild en het pionneneindspel eindigde in remise.

 

In de post mortem bleek e*Tf5 echter totaal verliezend dank zij een sterke zet, die ik achter het bord niet opmerkte. Ziet u waarom 42. ... T*Pf5 43. e*Tf5 fout is ?

 

 

Julian speelde op bord 10 en kreeg Natan Pirard voorgeschoteld; hij moest een stuk geven om een vervelend oprukkende c-pion te liquideren, en dat werd fataal. Zie opnieuw de live borden.

R3

Julian won tegen alombekende Harry Szöke van Brasschaat; Luc hield remise tegen Oscar Smolders, een sympathieke wittekop uit alweer Turnhout.

 R3 HarrySzoke  R3 OskarSmolders

 

Noot: de foto's zijn niet altijd van de dag zelf, niet iedereen wordt dagelijks vereeuwigd!

R4

Julian had zijn handen meer dan vol tegen jeugdspeler Matthias Goddé (Hoboken en Deurne-Zuid); hij moest zich uiteindelijk gewonnen geven.

 

Ikzelf speelde tegen Koen Van Deynse, alweer een oude bekende uit Brasschaat; ik kwam beter te staan, maar verzoop ietwat in een groot tactisch complex dat ik zelf opgebouwd had, waarna ik alweer iets slechter stond, in gevaar kwam, en toch weer remise uit de brand sleepte. Mijn derde al!

 

 

Naast het tornooi loopt er ook een oploswedstrijd; in de refter wordt dagelijks een probleem gesteld waarvan men de oplossing tijdig in de "urne" dient te deponeren. Julian doet mee, ik doorgaans niet, maar vandaag wel ten gevolge van de grote animositeit die er heerste rond het demonstratiebord.

 

Soms betreft het een klassiek probleem, genre "wit aan zet geeft mat in 3", maar vaak ook een fantasietje. Vandaag is de opdracht: neem de gegeven stelling (met een roodzwarte toren op b8), vul die aan met de ontbrekende koning, en wel zodanig dat wit, aan zet, een "mat in 1" ter beschikking heeft.

 

NB: de oplossing volgt later

 

R4 puzzel

R5

DGT

Julian zet consekwent zijn reeks afwisselend winnen en verliezen verder; ditmaal was Karl De Smet (Brussels) zijn (nogal weerbarstig) slachtoffer. Deze kwieke 80-plusser heeft in zijn schaakcarrière al ruim 3400 ELO partijen gespeeld! De partij is beschikbaar onder de "Partijen" tab.

 

Ikzelf was de remises beu; toen mijn tegenstander (Maxim Musabayev, Mercatel) remise aanbood in een TP7-TP7 eindspel, weigerde ik op basis van een miniem voordeel: ik had de controle op de enige echte half-open lijn, maar ook niet meer dan dat. Ik wist hoe het moest, bracht de tegenstander tot enkele mindere zetten, en bekwam na veel geschuif een gewonnen stelling, die ik pardoes met een knoert van een blunder weggaf. Dus geen vierde remise, wel mijn tweede nul. Het gaat niet goed deze week...

 

In de cafetaria worden intussen nog altijd de top-borden geprojecteerd; daaronder hangen ingekleurde prenten; elk daarvan werd door de jongsten ingeruild voor een lekkere pannenkoek.

R6

R6 puzzel 

Sorry voor de vertraging, ik moest eerst nog bekomen (lees "ontnuchteren") van mijn eerste volle punt...  Oude bekende Cees Boersma, alweer van Brasschaat, was zo vriendelijk mij een mat te gunnen ondanks mijn materiële achterstand na een eerder dubieus "Grieks offer".

 

Julian bleef consequent; op dagen met wit verliest hij (tot nu toe), ditmaal was FM Warre De Waele (Rapid Aalter) zijn struikelblok. Van de partij zelf weet ik nog niet veel, behalve dat de analyse achteraf erg ingewikkeld bleek.

 

Bij deze willen we de supporters bedanken, die (voorlopig weinig talrijk) ons helpen de spirit hoog te houden, de juiste bieren te kiezen, enz.

 

Op de foto ziet u meteen ook het probleem van vandaag; de opgave luidt: reconstrueer de ganse partij, t.t.z. vier witte en vier zwarte zetten; alles staat nog op het bord met uitzondering van één witte loper en één roodzwarte pion; de aanwezige stukken staan allemaal op hun startpositie. Dit probleem is een klassieker, en wordt door velen onderschat. (De oplossing volgt later).

 

R7

R6 puzzel 

Daniël Dardha, de huidige Belgische Kampioen, kijkt toe hoe zijn achtervolgers het ervan afbrengen; zelf heeft hij momenteel een perfecte 7 uit 7 gescoord, zijn dichtste achtervolger is Alexandre Dgebuadze met 6 uit 7; zij ontmoeten elkaar morgen. Verderop, met 5.5 op 7 vinden we Stefan Docx, Joey Grochal, en Daniël Sadkowski. 

 

Julian jojoot rustig verder, met afwisselend een winnende zwarte partij tegen een lager geklasseerde speler, en een verliezende witte partij tegen een sterkere. Vandaag was dus weer een winstdag, maar Lies Michielsen (Dolle Toren Leuven) bood stevig en lang weerstand. Ook deze partij is beschikbaar onder de "Partijen" tab. 

 

Ikzelf ontmoette Bart Van Eetvelde (Deurne), en dit kort na onze eerdere ontmoeting in Charleroi. Het ging ditmaal nogal gelijk op, en mijn eerder vroeg remisevoorstel werd aanvaard. Hiermee sluit ik mijn tornooideelname af, met een bedroevende score van 3 uit 7; ik had van meetafaan gesteld dat ik slechts zeven dagen zou spelen (net zoals vorig jaar trouwens).

 

R8

Op de eerste drie borden werd remise overeengekomen. Op bord 1 speelde Daniël Dardha een kalme variant van de Londen opening, en stelde bij zet 12 remise voor. Op borden 2 en 3 werd hard gestreden, maar werd het uiteindelijk ook remise, zodat de stand erg eenvoudig is: Dardha op 7.5, Dgebuadze op 6.5, en daarna negen (!) spelers op 6. Daniël heeft dus nog hoogstens één belager, en aan remise verdoende; bij een eventueel verlies is het niet meteen duidelijk. 

 

 

En Julian's jojo is stilgevallen in een gunstige positie: hij haalde remise "omhoog" tegen Robin Butzen (Moretus Hoboken) en heeft nu 4.5 uit 8; morgen een stunt tegen Maurice Engelaer zou zijn tornooi een prima afsluiting geven.

 

 

De puzzel hiernaast is eigenlijk van gisteren, maar te mooi om te laten liggen. De opgave klinkt uiterst eenvoudig: "mat in 2". Maar er zit wel een beetje venijn in.

 

R6 puzzel 

 

Ronde 9

R9 Julian 

Over ronde 9 valt niet veel te vertellen; wat aan de top gebeurde kon u live volgen, en de overige spelers waren gemiddeld genomen snel klaar met hun partij. Zat het vroege uur er voor iets tussen, de hogere temperatuur, of was het een gewone eindspurt? Ikzelf ben blij dat ik aan de hitte van de laatste dagen ontsnapt ben.

 

Julian heeft moeten berusten, tegen Maurice Engelaer (Deurne) moest hij de duimen leggen; de partij evolueerde naar een remise-achtig TP5-TP5 eindspel (weliswaar 4+1 tegen 3+2 pionnen), maar met een dubieus stukoffer gaf Julian mijns inziens het halfje weg.

  

Slot

Proclamatie en eindstand

 

Rond zes uur begon de proclamatie, met voordrachten van de Brasschaatse Schepen van Sport, van de tornooidirecteur en van de hoofdarbiter. Veel klassements- en ratingprijzen werden uitgedeeld. Bloemen, applaus en woorden van dank vielen voor een alweer voortreffelijk georganiseerd tornooi.

 

Uit het eindklassement noteren we:

  1. Daniël Dardha met 8 uit 9
  2. Alexandre Dgebuadze met 7.5 uit 9
  3. Stefan Docx, Sam Baselmans en Thijs De Bock, allen met 7 uit 9

Merk op dat van deze vijf spelers er twee "gerodeerd" zijn; de andere drie zijn U18.

Julian eindigde met 4.5 uit 9 op een 53ste plaats, met een TPR van 1814; ikzelf haalde 3 uit 7 met een onnoembaar slechte TPR. Volgend jaar beter!

 

En ja, er komt een volgende tornooi, in 2020, maar de datum ligt nu nog niet vast. U vindt het wel te gepasten tijde op de website van Brasschaak

winnaar 

Interview

Ik heb meteen na ronde 9 mijn stoutste schoenen aangetrokken en de tornooiwinnaar een kort interview gevraagd, wat hij vlot toestond; ik heb geen opname of nota's dus wat volgt is zoals ik het mij herinner.

R8 DanielDardha 

Daniël in ronde 8

Daniël, eerst en vooral proficiat. Wat vond ge van het tornooi?

Het was een goed tornooi, degelijk georganiseerd, en met een sterke bezetting. Ik heb hard moeten werken om eerst 7 uit 7 te bereiken.

In ronde 8 was uw openingkeuze niet echt op winst gericht, lijkt me; ik omschreef het eerder als een brave Londen?

Ja, met een punt voorsprong moest ik alvast geen risico's nemen; met het gekozen systeem kreeg Alexandre niet veel om mee te werken, en rond zet 12 werd terecht tot remise besloten.

In de slotronde was uw negende zet een impliciet remisevoorstel; wit kon zonder meer herhaling van stelling bekomen?

Dat klopt, maar ik wist vooraf dat Warre sowieso op winst zou spelen, dus moest hij maar een andere zet spelen. Maar de partij bleef in evenwicht en Warre stelde zelf remise voor bij zet 25.

Iets anders, ge hebt intussen vier IM normen behaald, hoe zit het met de titel zelf?

Wel die zal door FIDE worden opgestuurd, ik verwacht hem op 1 oktober, en dat zou fijn zijn, want dan verjaar ik!

Daniël, nogmaals proficiat; bedankt, en tot een volgende keer.

Partijen

Hier staan momenteel drie partijen, te kiezen via de "dropdown" met de drie puntjes.

NB: Indien deze tab niet goed werkt op een Windows-PC, probeer eens een reload met F5 of zelfs CTRL/F5.

Oplossingen

LP R2

Wat na T*Pf5 e*Tf5?

Pe3 wint de kwaliteit terug, maar ook niet meer dan dat. Er is echter de stille zet De8 waarna zwart totaal gewonnen staat: telkens de witte koning beweegt rukt de g-pion verder op, in de andere gevallen komt de dame binnen waarna het paard dichter komt (e3 of d2). De score is -8 !

R4 puzzel

Voeg de zwarte koning toe zodat wit, aan zet, een mat-in-1 heeft.

In het diagram staat wit schaak. Dus hoort de zwarte koning ofwel op c8 (vorige zet Kd7-c8), ofwel op d7 (vorige zet Kc8-d7). Het eerste kan niet, want dan zou wit schaak gestaan hebben toen zwart moest spelen, dus hoort de zwarte koning op d7. En de matzet is uiteraard c7*Tb8P#.

R6 puzzel

Reconstrueer de partij (vier witte en vier zwarte zetten).

Wit moet zijn e-pion opspelen, de loper buiten brengen, een pion slaan, en nog iets doen; zwart moet twee pionzetten spelen en nog twee tempi vullen. De laatste zet van wit is ofwel e3-e4 ofwel een loperzet, maar dan wordt de loper pas geslagen door de laatste zet van zwart.

De enige oplossing is: 1. e4 e6 2. Lb5 Ke7!! 3. L*d7 c6 4. Le8 K*Le8

R7 puzzel

Mat in twee.

Er staat niet "wit aan zet geeft mat in 2". Zwart heeft onvoldoende materiaal om mat te geven, maar wit is niet aan zet (wat zou de laatste zet van zwart wel zijn?). Zwart begint en het probleem valt uiteen in vier verschillende klassieke mat-in-2 problemen, telkens na een andere beginzet van zwart.

1. ... K*Pg1 2. Tf6 Kh1 3. Tf1#

1. ... f*Te6 2. Ph3 e5 3. Le4#

1. ... f6 2. Pf3 f5 3. Th6#

1. ... f5 2. Kf2 will 3. Th6#