Interclub Ronde 7 seizoen 2019-2020

Noorderwijk 1 - ChessLooks Lier 1

Nadat CLL1 de vorige wedstrijd verloren had was er eigenlijk geen kans meer - als die er überhaupt al geweest was - om nog een rol van betekenis te spelen in het titeldebat. KASK 1 (met een ploeggemiddelde van net geen 2000 elo) is simpelweg te sterk. Dat bijvoorbeeld een ploeg als Beveren 1 zich met een tweede plaats tevreden moet stellen zegt iets over deze uitzonderlijke sterke afdeling 4A. De verplaatsing naar onze vrienden van Noorderwijk was er dan ook één voor de statistieken.

De partijen. Bibi hier misspeelde zich volledig in de opening. Een dikke (centrum-)pion achterstand en een gederokeerde koning was het resultaat. Gelukkig waren m’n stukken actiever dan die van zwart en overschatte Joris dat misschien een beetje. Op de 21ste zet bood hij remise aan, ik vermoed omdat er een ogenschijnlijk interessante (voor wit dan toch…) combinatie zat aan te komen. Ik dacht nog een half uur na, maar de combinatie klopte nét niet en ik zag dus geen enkele reden om te weigeren. (0,5-0,5)

Onze Willy is terug van z’n Filipijnse uitstap en nam bord 1 weer in. Hij zat waarschijnlijk nog heel even met zijn hoofd in meer extatischer oorden want hij mispakte zich ietwat in de opening. Onze vakantieganger kreeg van Jelle een lelijke dubbelpion op de koningsvleugel aangesmeerd. In ijltempo gingen dan alle stukken van het bord. Er bleef een eindspel over van koning + elk 6 pionnen. Jelle had de betere pionnenstructuur, maar het was niet voldoende voor de winst. (1-1)

Robbert won een stuk tegen Staf (Geukens) en speelde daarna comfortabel naar winst. Met een mooie matcombinatie beëindigde hij de partij. CLL1 mocht heel even proeven van een voorsprong. (1-2)

Gunter wist tegen die andere Staf (Vervloet) een gezonde stelling op te bouwen. Dan begon het echter te kriebelen. Offer-kriebels. Een toren werd ingeruild tegen paard + veelbelovende kansen. Ditmaal klopte het offer van onze eigenste ChessLooks-Tal echter niet. Het moet ook gezegd: Staf bleef kalm en speelde elke keer weer de beste voortzetting. Gunter spartelde zo hard hij kon maar raakte in steeds woeliger vaarwater. Meer en meer lekken in de stelling deden uiteindelijk het zwarte bootje kapseizen. Een zeldzame nederlaag voor Gunter. (2-2)

Met dit gelijkspel glijden we af naar de middenmoot van afdeling 4A.

Patrick Verrijssen

Woluwe 1 - ChessLooks Lier 2

Op speeldag 7 speelden we met ChessLooks 2 een wedstrijd in Woluwe. Niemand van ons was daar al geweest, dus het was even afwachten wat dat zou geven.

En dat bleek zeer goed mee te vallen. We werden hartelijk ontvangen door enkele spelers die duidelijk Frans als eerste voertaal hadden, maar ons toch in het Nederlands probeerden te woord te staan.

We kregen ook nog een welkomstwoord van de zeer vriendelijke voorzitter Raymond Van Melsen. Alles was tip-top geregeld. We speelden in een klein apart lokaaltje, perfect voor 4 borden. Mooie houten borden ook. Aan elk bord lag een pen te wachten en stond een flesje water klaar. Bovendien kon je warme koffie en thee naar hartenlust en gratis nemen. Zulke ontvangst heb ik nog niet vaak meegemaakt. Toen ik de voorzitter daar tijdens een korte break een compliment over maakte, wuifde hij dat weg en zei me dat het toch niet meer dan normaal is dat je bezoekers goed ontvangt.

Dat deze club aan een opmars bezig is, was duidelijk toen ik de huidige spelerslijst zag. Zo zag ik dat Kempenaar Sander Vandevenne, Oost-Vlaming Martijn Maddens en interclub verantwoordelijke Sergio Zamparo de afgelopen maanden lid geworden waren, maar gelukkig nog niet speelgerechtigd voor hun nieuwe club. Toch speelden ze in hun sterkst mogelijke opstelling. Hun vier hoogst geplaatste spelers werden ingeschakeld. De elo’s varieerden van 2040 tot 1934 op bord 4 !! Hier zat veruit de sterkste ploeg uit de reeks voor ons.

De wedstrijden dan. De laatste weken was het steeds Pierre die als laatste bezig was, maar deze keer was hij er rap van af. Nog voor het goed 15 uur was konden de stukken al terug in de doos. De Hollandse Leningrad die hij op het bord toverde werd vakkundig door twee sterke lopers van wit de das om gedaan. Lang geleden dat Pierre zo kansloos verloor. (1-0)

Ook Johan beleefde niet zijn beste namiddag. Door zijn onorthodoxe stijl is het niet altijd makkelijk in te schatten of Johan nu goed of slecht staat, maar deze keer was het duidelijk, hij moest ondergaan en toen hij een vol stuk verloor zocht hij nog naar oplossingen, maar tevergeefs. (2-0)

Zelf kwam ik via een symmetrisch Engelse opening ongehavend in het middenspel terecht. Alles stond de ganse partij gelijk en toen mijn tegenstander enkele trucjes probeerde om me uit mijn tent te lokken, vond ik telkens de juiste zet en was er geen doorkomen aan. Daarop (na overleg met zijn ploegkapitein) werd de vrede getekend. (2,5-0,5)

En toen was het lang wachten op het einde van de partij van Julian. Hij kwam tegen een +2000 speler zelfs een pion voor, maar door een wat te optimistische voortzetting stond hij plots een paard achter, maar wel met 2 pionnen meer. Het was mooi om te zien hoe een bikkelharde strijd werd uitgevochten, alhoewel de uitslag van de match toen al vast stond. Julian speelde tot de tegenstander zijn paard diende te geven voor de opmars van Julians pionnen. Het was al na 19u toen de remise werd opgetekend. (3-1)

Deze ploeg was duidelijk te sterk voor ons en het is haast onbegrijpelijk dat ze niet afgescheiden aan de leiding staan in onze afdeling. Zelf bengelen we onderaan en er zullen nog zeker minstens twee overwinningen uit de resterende vier wedstrijden nodig zijn om ons behoud in vierde afdeling te verzekeren. Maar iedereen gelooft er nog in en dat is het belangrijkste.

Erik Laporte