Schaken in het corona-tijdperk

De laatste maanden was het wennen: het totale gebrek aan face-to-face-schaakpartijen heeft niemand van ons ooit meegemaakt. Het Looks gesloten, en door de lockdown mochten we niet samenkomen. Sinds 18 mei zijn de maatregelen gelukkig iets soepeler geworden en hebben we met het bestuur geprobeerd om een oplossing te vinden om toch eens te kunnen afspreken voor een partijtje schaak.

Dankzij de bereidwillige medewerking van de stad Lier konden enkele leden vandaag zo een partijtje Corona-schaak spelen. Van 13u15 tot 18u00 mochten we over de mooie - en zalig rustige - ommuurde tuin van Bed Muzet beschikken. Bed Muzet is een jeugdherberg (‘cultuurhostel’) die ondergebracht is in een vleugel van het oude klooster van de Zwartzusters.

Jammer genoeg maakten slechts 4 leden van de gelegenheid gebruik: Robbert, Pieter, Erik en Patrick. Na eerst een half uurtje bijpraten namen we plaats aan onze tafels. Om elk fysiek contact te vermijden, hadden we elk een eigen schaakset meegebracht. Voor tafels, stoeltjes, ontsmettingsmiddelen, mondmaskers en dies meer Coronagerelateerd gerief had het bestuur gezorgd.

Om de anderhalve meter-regel te respecteren plaatsten we ons in de lengte van de tafel. En eigenlijk viel spelen op deze manier nog heel goed mee. Voor mij persoonlijk alleszins veel beter dan online schaken.

Zo konden we dus voor het eerst in bijna 3 maanden, onder een stralend zonnetje dan nog, een echte partij spelen. Robbert en ik speelden als afsluiter zelfs enkele snelschaakpartijen, met de klok in het midden van de lange tafel. En zelfs dat ging verrassend goed. Alhoewel, ook niet helemaal vlekkeloos, want in het verre eindspel had deze dove kwak Ke6 verstaan ipv Kd6. Voor het eindresultaat maakte het niet uit, maar dit soort vingerfoutjes komt toch snel voor als je de zetten mondeling doorgeeft. Zeker in tijdnood ?

Volgende week proberen we het nog eens. Opnieuw op zondag van 13u15 tot 18u00. Hopelijk met hetzelfde mooie weer, maar wel meer deelnemers dan. Wil je meespelen: inschrijven kan op This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. (maximum 20 deelnemers).