Interclub Ronde 5 seizoen 2018-2019

Omdat ons clublokaal uitzonderlijk niet beschikbaar was moesten we IC-ronde 5 uitwijken. Gelukkig is daar nog altijd het mooie clublokaal van duikclub Atlantis dat we nogmaals mochten huren.

Uitzonderlijk vonden voormiddag ook de jeugdlessen in het duiklokaal plaats ipv ons vertrouwde Het Looks. ’s Middags rustig alles opstellen en nog een boke eten denk je dan. Maar, zoals zo vaak, gebeurt er dan toch iets waar je totaal niet op gerekend had. Een half uur voor aanvang van de partijen kregen we immers slecht nieuws. Tristan en Julian hadden een ongeval met de wagen gehad. En geen kleintje… De auto was perte totale. De inzittenden waren, tot opluchting van iedereen, gelukkig ongedeerd. Uiteraard konden een aangeslagen Tristan en Julian niet meer spelen, dus moest er in allerijl een oplossing gezocht worden. Stap 1: barman Tof werd onmiddellijk aangeslagen (normaliter kwam hij enkel de toog doen). Stap 2: tornooileider Erik belde Rudi op met het zeer vriendelijke doch niet minder dwingende verzoek om zich namiddag vrij te maken om alsnog te komen spelen. Na een verlossend ‘ja’ vanuit Schriek sprong Erik in z’n auto om in 17 haasten onze reservespeler op te halen. Een tweede ongeval werd gelukkig voorkomen.

Hierdoor waren twee spelers een half uurtje later, maar gelukkig toonden de tegenstrevers hiervoor begrip.

Op bezoek: 2 ploegen waar o.a. schrijver dezes toch wel een speciale band mee heeft. Midden-Limburg is immers samengesteld uit 5 Limburgse clubs, waaronder de club waar ik m’n eerste schaakstappen zette in 1984, Houthalen-Oost. De andere club die op bezoek kwam was stadsgenoot SK Zimmertoren. En wedstrijden tussen ChessLooks Lier en SK Zimmertoren zijn toch altijd ietwat speciaal…

De resultaten dan, ploeg per ploeg, bord per bord.

ChessLooks 1 - Midden-Limburg 3

1. Zelf stond ik de hele partij iets actiever, maar ik schatte een grote ruilactie verkeerd in. Hierdoor gaf ik het beetje voordeel dat ik had weg. Ipv richting een beter eindspel te gaan werd de stelling volledig gelijk. Met minder tijd op de klok kreeg ik een remisevoorstel. Nog even de andere borden gecheckt, en daar schatte ik dat we 2/3 zouden scoren. Ik zag dan ook geen reden om het remisevoorstel te weigeren. Tot daar mijn inschattingsvermogen…

2. Gunter verkeek zich volledig (net zoals ondergetekende, zie hierboven) op de tijdsachterstand van z’n tegenstander. Rond zet 18 had z’n tegenstander al het grootste deel van z’n tijd opgesoupeerd terwijl de stelling ongeveer gelijk was. Was het dan nonchalance of onderschatting die gingen meespelen? Feit was dat de kansen plots in sneltreintempo keerden. Nadat de witte toren dodelijk binnendrong op de 7de rij ging Gunthers stelling zienderogen achteruit. Hij probeerde nog z’n hele hebben en houden bijeen te houden, maar na het optrekken van de rook was het resterende eindspel verloren.

3. Kevin miste ver in de partij een winstmogelijkheid. Daarna was de stelling volledig gelijk. De speler die iets probeerde te forceren zou waarschijnlijk zelfmoord plegen. Een remise was het logische resultaat.

4. Robbert was eens te meer de sterkhouder van de ploeg. Kwaliteit voor, maar de tegenstander had in ruil enkele sterke pionnen die meer dan compenseerden. In een razend spannend eindspel wist onze youngster op een prachtige manier een opgerukte en zeer gevaarlijke vrijpion te neutraliseren. Hierdoor kwam hij plots zelf beter te staan. Het eindspel, inclusief een koning die helemaal naar de andere zijde van het bord oprukte, werd feilloos omgezet in een broodnodig punt. De eindstand: 2-2. ChessLooks 1 blijft hierdoor op een derde plaats in het klassement kamperen. Theoretisch kàn de titel nog altijd maar dan zullen we wel (en dan kijk ik in de eerste plaats naar mezelf) uit een ander vaatje moeten tappen.

ChessLooks 2 - Zimmertoren 2

1. Johan mocht voor de gelegenheid op het eerste bord plaatsnemen en bewees eens te meer dat hij er dit seizoen echt goesting in heeft. Hij scoorde z’n vierde IC-winstpunt.

2. Luc overzag tot zijn eigen ontzetting een dodelijk schaak op f7. Twee zetten en een wat theatrale Kasparoviaanse WTF-reactie van z’n tegenstrever later mochten de stukken in de doos.

3. Erik deed het op z’n Fleerackers: een half uur te laat binnenkomen en nog als eerste klaar zijn. Hoe sympathiek de tegenstander ook mocht wezen, dat punt werd genadeloos binnengehaald :-)

4. Tof stond de kwaliteit achter. Ik weet niet of het een bewust offer was, maar hem kennende vermoed ik van wel. Die materiële achterstand werd echter ruimschoots gecompenseerd door de activiteit van de zwarte stukken. De witte koning werd in z’n hoekje gedreven en de witte manschappen moesten op de damevleugel machteloos toezien hoe Tof er een mooi einde aan breide. Knap gespeeld van onze ingevallen barman. 3-1 winst dus en daarmee blijven ze ruim aan de leiding in reeks 5G.

ChessLooks 3 - Midden-Limburg 4

1. Voorzitter Pierre gaf het goede voorbeeld: hij drong met beide torens de opengebroken vijandelijke stelling binnen en klaarde de klus.

2. Rudi bleek eens te meer een gouden invaller te zijn. Bijna een half uur te laat aan het bord, en toch nog snel klaar. Na zijn winst in het clubkampioenschap nu dus ook winst in de interclub, 2/2 dit weekend.

3. Pieter overzag stukverlies maar wist daarna toch nog stevig tegenspel te creëren. Zijn witte stukken waren aanzienlijk actiever dan de zwarte collega’s die amper konden bewegen. Jammer genoeg was het op termijn nét te weinig en moest hij het punt alsnog aan de tegenstrever laten. Toch een mooi staaltje van actief stukkenspel.

4. Jessie was een voorbeeld van concentratie. Ze stond de hele partij goed, maar overzag dan dat haar dame instond. Haar jonge tegenstander nam het onvrijwillige offer in dank aan… Een 2-2 gelijkspel dus. Hiermee blijft CLL3 ook aan de leiding in reeks 5H. Twee gelijke spelen en één winst. We zijn de laatste seizoenen zo verwend geraakt dat we dit resultaat maar ‘gewoontjes’ vinden ;-) Absoluut niet gewoon waren de mooie (fluisterstille) locatie en toffe sfeer die er de hele namiddag hing. Al kan die sfeer misschien een zeer subjectieve waarneming van mezelf zijn omdat ik tussen zoveel gouwgenoten vertoefde :-)

Toch ook nog vermelden dat het top was dat Julian, ondanks het ongeval, toch nog de moeite deed om naar Lier te komen.

En om af te sluiten: dank aan iedereen die heeft helpen klaarzetten en opruimen!

Patrick Verrijssen.

CLL 1 4/C (uitslagen + klassement)    CLL 2 5/G (uitslagen + klassement) CLL 3 5/H (uitslagen + klassement) 
ChessLooks Lier 1 - Midden-Limburg 3  2-2   ChessLooks Lier 2 - Lier 2     3-1  ChesssLooks Lier 3 - Midden-Limburg 4  2-2
Noorderwijk 1   - Brasschaat 5   1.5-2.5  Deurne 4     - Brasschaat 9  1-3  Deurne 5      - Brasschaat 10    1-3 
Leuven 2     - Geel 2       3-1   Turnhout 2    - Mechelen 7   1-3  Pelt 2       - Geel 4      1.5-2.5 
Turnhout 1    - Mechelen 3     2-2   Westerlo 2    - Hoboken 3   2-2  Turnhout 3     - Mechelen 8     2-2 
Paul Van Herck 1 - Leopoldsburg 1  2.5-1.5  DT Leuven 2    - Oude God 4   2-2  Wesrerlo 3     - Brussels 5    2.5-1.5 
Tessenderlo 1   - TSM 3        2-2   BYE        - Geel 3     -   Mol 1       - Oude God 5     1-3