Interclub Ronde 7 seizoen 2018-2019

Interclub Ronde 7
ChessLooks Lier 1 - Noorderwijk 1    3.5-0.5   
ChessLooks Lier 2 - Deurne 4      3.5-0.5
ChessLooks Lier 3 - Deurne 5       3-1  

ChessLooks Lier 1 - Noorderwijk 1

Ronde 7 van de interclub alweer. Op het programma voor ChessLooks 1: de zware ontmoeting tegen onze vrienden van Noorderwijk 1.

Zelf was ik eerst klaar. Eerst even dit: 's voormiddags had ik les 6 van Stap 2 gegeven. Ergens in dat hoofdstuk staat geschreven: ‘Kinderen hebben nogal eens de neiging om maar met enkele stukken te spelen en pas naar de andere te grijpen als het stuk waarmee zo enthousiast werd gespeeld, in het doosje verdwenen is.’ Een paar uur voor m’n partij had ik dus met hand en tand aan de kinderen zitten uitleggen dat ze in de openingsfase niet te vaak met hetzelfde stuk mochten spelen. ’s Namiddags, in mijn eigen partij, slaagde ik er in om van de 11de t.e.m. 18de zet met hetzelfde stuk te spelen… M’n paard sprong van b8-a6-c7-d5-f4-d3-f2 naar h1 waar het een toren sloeg om vervolgens zelf geslagen te worden. Zeven opeenvolgende paardzetten. Nooit eerder gedaan in m’n 35 jaar schaken… Door het slaan van de h1-toren kwam ik de kwaliteit voor. Joris hield er echter een heel sterk paard aan over. Samen met zijn beter ontwikkelde stukken en verder opgerukte vrijpionnen maakte hij het me nog héél moeilijk. In een scherpe stelling en met ruim minder tijd op m’n klok kreeg ik tot twee keer toe remise aangeboden. Omdat ik niet wil promoveren - van remisekoning tot remisekeizer - durfde ik dat uiteraard niet aannemen :-) Uiteindelijk scheelde het één tempo in mijn voordeel… (1-0)

Gunter, met de witte stukken, stond al snel positioneel gewonnen: zware druk op de zwarte koningsvleugel, mooie diagonalen voor z’n lopers, actieve stukken. Het was comfortabel spelen op die manier. De druk werd op den duur te groot en onze West-Vlaming zorgde dan ook voor het tweede punt. Daarmee was al minstens een gelijkspel bereikt. (2-0)

Robbert’s partij volgde ik (voor één keer) iets minder goed. Sorry Robbert! Ik had de indruk dat hij de hele partij wat beter stond. Plots zag ik z’n tegenstander opgeven en was het derde punt en daarmee de overwinning binnen. (3-0)

Willy speelde een uitstekende partij tegen Jelle. Hij zette Jelle lange tijd onder zware druk, zodanig dat die zich verplicht zag een stuk voor 2 pionnen te geven. Game over denk je dan. Mààr… Jelle liet zien dat je nooit moet opgeven. In een zeer lang eindspel probeerde hij alle pionnen af te ruilen om zo alsnog remise te forceren. Willy speelde nauwkeurig tot (bijna) het allerlaatst. Dan eiste de vermoeidheid - hij is nog steeds herstellende van z’n ziekte - z’n tol. Hij beging een kleine onnauwkeurigheid (ik begreep ze zelfs na z’n uitleg achteraf nog niet…) waardoor Jelle alle pionnen van het bord kreeg. Het eindspel K+T+L tegen K+T was potremise. Een interessante partij met knap spel van beide spelers. (3,5-0,5)

Met deze 3,5-0,5 winst komen we op een mooie derde plaats. We doen een goeie zaak, temeer daar er weinig ploegen zullen zijn die met deze cijfers van het sterke Noorderwijk zullen winnen. De top 3 van onze afdeling kampeert met nog 4 rondes te gaan op een halve zakdoek. Met alle onderlinge ontmoetingen nog te spelen kan het dus nog alle kanten uit. We mogen dus blijven dromen :-)

Ook ChessLooks 2 en 3 wonnen overtuigend. De interclubzondag werd dan ook in opperbeste sfeer beneden in het café met enkele van de betere Het Looks-biertjes afgesloten :-)

Patrick Verrijssen.