Liga Kampioenschap 2018-2019

Tijdens haar AV dd 17.10.2018 heeft de Liga officieel haar goedkeuring gegeven voor het organiseren van het Liga Kampioenschap 2018-2019.

De organisatie is in handen van 2 clubs: Oude God en ChessLooks Lier. Uiteindelijk 34 deelnemers wat gerust een succes mag genoemd worden.

- Experten: stand en uitslag ronde 7.

- Open: stand en uitslag ronde 7.

Afgelopen zondag viel het doek over het Antwerps Ligakampioenschap editie 2018-2019.

Bij de experten mochten Johan en Patrick deelnemen. En - eerlijk is eerlijk - ze wogen allebei te licht voor deze reeks. Gezien de lengte van de ene en de omvang van de andere een beetje raar om te schrijven, ‘te licht’ :-) Beide heren mochten plaatsen laatst en voorlaatst op hun naam schrijven.

Patrick haalde 2/7 en eindigde daarmee op de 7de plaats. Ik moet zeggen dat het tegelijkertijd spelen en organiseren me dit jaar zwaar viel. Niet dat het veel aan m’n magere resultaat veranderd zou hebben, maar de combinatie was toch niet altijd, euhm, optimaal…

Johan mocht als winnaar van de Open van vorig jaar meespelen bij de grote jongens. Gezien de enorme ratingverschillen een heel erg moeilijke opdracht. Met 0,5/7 nam hij plaats 8 in beslag. Johan speelde goede en creatieve partijen, maar zoveel honderden elopunten verschil schuif je natuurlijk niet zomaar opzij. Toch een zeer verdienstelijke remise tegen Marcel Van Herck (2070 elo)! Ook tegen Marc Boeykens (2200 elo) overzag hij in het verre eindspel een remisevariant.

In het Open noteerden we 4 leden onder de deelnemers. Op Pierre lijkt geen sleet te komen, hij eindigde immers op de hoogste plek: 9de met 4/6. Onze voorzitter versloeg in de slotronde medebestuurslid Erik.

Erik mocht drie keer tegenover een clubgenoot plaatsnemen. Niet leuk als je aan het ligakampioenschap deelneemt om eens tegen andere mensen te spelen. Hij eindigde op de 13de plaats met 3/7. Ik denk dat ook voor hem de zondagse combinatie van jeugdles geven, liga mee organiseren én zelf spelen een beetje teveel van het goede was.

Op de 19de plaats met 2,5/6 vinden we onze penningmeester terug. Ook voor hem hetzelfde. Een verplaatsing van twee uur met het openbaar vervoer (hallucinant als je weet dat hij mààr van Schriek moet komen), dan een uur of twee helpen klaarzetten én zelf spelen: een allesbehalve optimale combinatie voor een goed resultaat…

Julian eindigde op de 21ste plaats met 2/5. Hij gaf twee keer forfait. Twee keer tegen dezelfde speler zelfs…

De laatste ronde was qua aantal partijen een beetje een mager beestje: amper 9 wedstrijden… Alle andere partijen waren ofwel vooruit gespeeld ofwel forfait gegeven. Niet leuk voor de organisatoren en wedstrijdleiders, maar het schijnt tegenwoordig een trend te zijn om je voor het ene tornooi in te schrijven en dan ondertussen toch ook aan een ander tornooi deel te nemen. Gelijktijdige partijen worden dan op voorhand gespeeld of gewoon forfait gegeven. Een evolutie die we met lede ogen aanzien.

We lieten het evenwel niet aan ons hart komen. Na de partijen verzamelden de spelers aan de bar en lieten zich een goed glas welgevallen. Heidi en Philip zorgen ondertussen voor belegde broodjes. En echt: een professionele traiteur had het niet beter gekund. Langs alle kanten kwamen complimenten op hun superverzorgde broodjes. En dat de schakers honger hadden werd snel duidelijk. Daar waar ik bij de briefing nog een ietwat meewarige blik kreeg - zoiets van ‘écht Patrick, 170 minisandwiches, is dat niet wat overdreven als hapje?’ - werd al snel duidelijk dat er geen overschot zou zijn. Ook de 2 kartons cava gingen vlot van de hand. Kortom, het was een geslaagde receptie.

Ligavoorzitter Bart en ligatornooileider Tobias namen nog even het woord om de prijzen uit te reiken en wat toelichting bij het ligakampioenschap van volgend jaar te geven. Bij de experten stond de titel van Anthony Cristian Mitran al vast, en ook in het open lag de titel voor Robin Butzen al voor de laatste ronde vast. Proficiat voor beiden. De Mitrans hadden hun trotse mama en papa afgevaardigd om de prijzen in ontvangst te nemen. Bart overliep in zijn gekende stijl rustig alle categoriewinnaars. We noteren ook dat Lierenaar Nick Bes op een mooie 6de (gedeelde 4de) plaats eindigde met 4,5/7.

Na de prijsuitreiking was het tijd voor een tweede (derde? vierde?) glas bubbels en misschien nog één van die lekkere ‘chez Heidi&Philip’-broodjes. Langzaam minderde het aantal tooghangers maar het was toch 23 uur voorbij voor de laatste - ietwat wankele - bezoekers de deur achter zich toetrokken :-)

Dit was de derde editie die ChessLooks (mee) organiseerde, en nu is het voorlopig eventjes welletjes geweest :-) Volgend seizoen zal Hoboken het ligakampioenschap overnemen. Zij zullen het over een andere boeg gooien. Ze plannen hun speeldagen immers op zaterdag. Benieuwd of dit succes zal hebben. Ze zullen er - vermoed ik - toch een ander publiek mee aantrekken. Ik wens hun alleszins het beste toe.

Om af te sluiten wil ik iedereen die een handje heeft toegestoken om deze editie te doen slagen oprecht bedanken: onze eigen leden (met een speciale vermelding voor Erik, Rudi en Johan die vrijwel elke ronde de mouwen oprolden), de mama’s en papa’s van de jeugdleden die de toog deden zodat wij konden spelen, Tobias en Bart voor de tornooi- en wedstrijdleiding, Heidi en Philip voor de broodjes, Jos en Paul van Den Bril, de collega’s van Oude God voor de goeie samenwerking… en ik hoop dat ik dan niemand vergeet…

En om helemaal af te sluiten: als ik zie hoe de ChessLooks-leden samenwerkten om alles klaar te zetten of op te ruimen dan maakt me dat trots. Daar doen we het voor :-)

Patrick Verrijssen.