Club Kampioenschap ronde 1

Corona heeft ons - net zoals alle andere schaakclubs - wel wat leden gekost. Niettemin is er door Corona ook een heel nieuwe lichting aan boord gesprongen: mensen die online zijn beginnen schaken, en/of anderen die zo geïnspireerd werden door de bekroonde succesreeks The Queen's Gambit dat ze de stap naar een club zetten.

En die nieuwe lichting is actief. Zeer actief. Afgelopen vrijdag begonnen we immers ons clubkampioenschap 2021-2022 met een - voor ons dan - ongezien aantal van 28 deelnemers. Gespreid over 4 afdelingen. Er werden op de eerste speeldatum (er zijn altijd 2 speeldata per ronde) al meteen 9 partijen gespeeld. Plus één partij in het Neventornooi, een nieuw initiatief van Luc. Voeg daar nog een paar losse spelers aan toe en zo kwamen we vrijdagavond op een totaal van 22 zichzelf pijnigende breinen die na anderhalf jaar pauze nog eens het beste van zichzelf gaven. Onze speelzolder was maar net groot genoeg. ‘Precies het echte tornooigevoel, als je met zoveel speelt’ zei achteraf een deelnemer tegen me. Nice to hear.

Grappig detail: er waren enkele spelers bij aan wie we vlak voor de partij nog de manier van noteren moesten uitleggen. Ze deden dat trouwens heel netjes. Als ik dat vergelijk met mijn eerste genoteerde partijen… daar kwamen iets meer doorhalingen, krabbels en 'dat-moet-eigenlijk-hier-staan'-pijlen aan te pas.

Even de resultaten overlopen.

Afdeling 1

Kevin kwam in het middenspel een pionnetje voor, en de stelling leek op z’n minst gelijk. ‘Leek’, want Willy had verder gekeken en haalde uiteindelijk toch het punt binnen. Robbert verweerde zich zo goed en zo kwaad als hij kon tegen torenhoog favoriet Sander. In wat de langste partij van de avond werd hield hij verrassend lang stand in een allesbehalve prettige stelling. Uiteindelijk werd de druk toch te groot. Met nog slechts luttele minuten op de klok wandelde Sander doodleuk met z’n witte koning - ondanks dat er toch nog behoorlijk wat stukken op het bord stonden - naar de zwarte damevleugel om daar een cruciaal pionnetje te gaan oppikken en zo de partij te beslissen.

Afdeling 2

Luc en Jan speelden een gelijkopgaande partij met verschillende materiaalverhoudingen, toren en 2 pionnen tegen loper en paard dacht ik. Jan kwam eventjes op +3 maar het was toch Luc die in het verre eindspel het punt scoorde tegen een hoofdschuddende Jan. Rudi - laagste elo in afdeling 2 - zorgde in zijn partij tegen Maxim - hoogstgeklasseerde in deze reeks - voor de eerste verrassing van de dag. Maxim stond de hele tijd wat beter maar ging dan in de fout. Rudi profiteerde optimaal door met zwart de partij te winnen. Meteen de enige zwarte zege van de avond, want in àlle andere partijen ging wit met de zege aan de haal. Met de strijdvaardigheid zat het overigens ook wel goed: geen enkele remise op de 10 gespeelde partijen. Natuurlijk, ondergetekende speelde niet mee…

Afdeling 3

In deze reeks viel de tweede verrassing. Eddy won immers vrij vlot tegen torenhoog elo-favoriet Ronny die - eerlijk is eerlijk - wel al 15 jaar geen partij meer gespeeld had. Jessie maakte het Joppe meer dan moeilijk. In een gelijkopgaande partij kreeg Joppe pas in het verre eindspel beslissend voordeel. Joppe zette dat voordeel om in winst.

Afdeling 4

Hier speelden uiteraard de meeste nieuwelingen. Deze afdeling is ook de enige waar een enkele ronde gespeeld wordt wegens teveel deelnemers. We mogen ook enkele van onze oudere jeugdspelers verwelkomen die voor het eerst aan het clubkampioenschap deelnemen om ervaring op te doen. Han speelde een goede partij tegen Piet, maar uiteraard heeft die laatste (voorlopig althans nog) een pak meer ervaring en kennis. Na een verdienstelijke partij moest Han de duimen leggen. Ook Daan speelde een verdienstelijke partij tegen Quinten. Maar Quinten staat al iets verder in zijn ontwikkeling (hij is dan ook enkele jaren ouder) en besliste de partij met een mooi torenoffer, intuïtief gespeeld, op z’n Tal’s. Na een dubbelschaak ging ook Daan’s dame verloren en konden de stukken in de doos. Emmanuel speelde een solide partij tegen Orfeo. Hij kwam een stuk voor, maar toch leek Orfeo nog wel wat tegenkansen te hebben. Toen Orfeo echter een korte combinatie overzag was het spel gespeeld: torenverlies en winst voor Emmanuel.

Neventornooi

Onze voorzitter Pierre en bestuurslid Pieter beten hier de spits af. Pierre liet zien dat hij ondanks z’n 84 lentes nog steeds behoorlijk goed een loper van een paard kan onderscheiden. Hij is meteen de eerste leider van ons spiksplinternieuwe Neventornooi.

Aanstaande vrijdag worden in principe de resterende partijen gespeeld. Iedereen die reeds gespeeld heeft kan deelnemen aan het Neventornooi. Alle uitslagen en standen zijn op onze website na te kijken.

Patrick Verrijssen