Autoloze zondag Lier 19 september

Afgelopen zondag nam (een stukje van) Lier deel aan de autoloze zondag. ChessLooks Lier was één van de verenigingen die was ingegaan op de uitnodiging van de organisatoren om met een standje in het autovrije gedeelte te staan. Er werd voor ons een ruime plaats gereserveerd op de Gasthuisvest. Tussen tal van andere verenigingen. Dachten we. Dat viel in de praktijk enigszins tegen: slechts een tiental standjes op de grote oppervlakte die de Gasthuisvest te bieden heeft. De publieke belangstelling voor het event was jammer genoeg even groot als de hoeveelheid geniale invallen die ondergetekende aan het bord pleegt te hebben… Tot 14 à 15 uur konden we onszelf nog oppeppen met ‘het is nog vroeg, het volk zal straks nog wel komen’, maar daarna sloeg dat om naar een berustend ’nope, het zal niks meer worden’. Gelukkig kwamen er wel redelijk wat eigen leden en jeugdspelertjes een bezoekje aan onze stand brengen zodat er toch een beetje animo was.

We hadden nochtans een ruime stand met onze info-tent, een tiental speeltafels en ons groot tuinschaakspel. Maar jammer genoeg was er dus bitter weinig passage. Zelfs op de beste momenten werd er slechts op 6-7 borden gespeeld, waarvan dan nog het merendeel door de eigen leden. Nee, hier moeten we eerlijk (en een beetje hard) zijn: deze organisatie was een flop. Eén van de redenen daarvoor is volgens mij het ontbreken van elke vorm van spijs en drank. Iedereen weet dat zowat elke Vlaming ondanks alles een Bourgondiër blijft en dus op dit soort organisaties - een beurs, een opendeurdag, een rommelmarkt,… - op z’n minst een fris pintje en hotdog of iets dergelijks achterover wil slaan. Dat er in de hele autoloze zone op de Gasthuisvest in geen velden of wegen een foodtruck, drankkraampje of ijskar te bespeuren viel is in mijn ogen onbegrijpelijk.

Twee dingen waren wel positief: dat er enerzijds toch wel wat mama’s en papa’s kwamen informeren naar onze jeugdlessen, en anderzijds de hulpvaardigheid die onze eigen leden toonden. Daarom: zeker m’n dank aan de ‘ochtendploeg’ (Gunter, Willy, Tof en Johan) die hielpen met uitladen&opbouwen, en de ‘avondploeg’ (Sander, Tof, Willy, Robbert, Jan, Rudi) die hielpen met opbreken&inladen.

Na het opbreken ging die avondploeg overigens nog een hoognodig biertje nuttigen en werd het alsnog heel gezellig. Konden we toch nog positief afsluiten.

Patrick Verrijssen.