Villa Tulsi 2 juni

Villa Tulsi 2.0 Villa Tulsi, afgelopen zondag. Een stralend zonnetje, wat schaakgerief, een zalige zen-tuin en 12 schaaklustigen die bij voorkeur een mengeling van jeugd en volwassenen vormen. Meer heb je niet nodig om er een fijne schaaknamiddag van te maken.

We wilden een tornooitje spelen, maar hoe doe je dat tegelijk met volwassenen en jeugd? Om het verschil in speelsterkte te compenseren werd er serieus in de bedenktijd van de senioren gesnoeid. Speelde je tegen een gelijke (jeugd-jeugd of volwassene-volwassene) dan werd als speeltempo 6 minuten elk gehanteerd. Als een jeugdspeler een volwassene kreeg voorgeschoteld werden er 10 minuten voor die eerste en 3 minuten voor die laatste op de klokken ingesteld. Dan mag je nog zoveel sterker zijn als ervaren clubspeler: drie minuten om deze jeugdspelers mat te krijgen is weinig. Bitter weinig. Voor de eerste ploeg-spelers lukte het nog wel - zij het soms zeer nipt… - maar de relatief nieuwe volwassen spelers (Emmanuel, Joppe, Orfeo) worstelden serieus met die drie minuten. Een gewonnen stelling krijgen lukte wel, maar de partij afmaken in 180 seconden: wreed moeilijk :-) Maar geen erg, dit zorgde bij de volwassenen voor een uitdaging, en bij de jeugd voor de stimulans dat ze best kans maakten tegen de sterkere clubschakers.

Even terzijde: tussen al ons gezwoeg door was Wendy 15 meter verderop in de openstaande keuken een traaggegaarde paellaschotel aan het klaarmaken. Niets anders dan superverse, biologische producten en zelfgekweekte kruiden. Zà-li-ge geuren streelden onze neus :-)

Terug naar het tornooi. Omdat de bedenktijden voor beide spelers vaak verschilden speelden we met analoge ipv digitale klokken (in dit geval makkelijker en sneller in te stellen). Deze analoge Garde- en Jantar-klokken waren tot helemaal aan het eind van de 20ste eeuw de standaard schaakklokken, tot ze verdrongen werden door hun digitale tegenhangers. Klokken die voor de veertigers en vijftigers onder ons decennia lang dagelijkse kost waren, werden door onze tieners bekeken alsof het antieke artefacten uit een ver, zéér ver verleden waren. Het was grappig om te zien hoe onze jeugdspelers sukkelden met die analoge klokken. Ik weet één ding: de volgende keer als ik weer eens aan het klooien ben met een digitale klok ga ik me toch nét iets minder dom voelen ;-)

Stipt om 17 uur zat het tornooi er op. Het werd gewonnen door - wie anders - Willy, met het maximum van de punten: 9/9. Gunter eindigde met 8/9 op een zucht. Verrassing van de dag was Jef: die eindigde met 7/9 op een bijzonder knappe derde plaats.

De volledige uitslag:

Speler Punten  
1. Willy 9  
2. Gunter 8  
3. Jef 7 1ste jeugdspeler; knap!
4. Daan 3 3,5  
4. Joppe 3,5  
6. Maarten 3  
6. Emmanuel 3  
8. Johan 2,5  
9. Han 2  
10. Orfeo 1,5  

 

Willy, Gunter en Jef staken er dus echt wel bovenuit in dit tornooi. Van de 4de tot de laatste plaats zat alles heel dicht bij elkaar. Orfeo eindigde als enige complete nieuweling weliswaar op de laatste plaats, maar hij speelde toch goede partijen. Enkel het grote tijdsverschil tegen de jeugdspelers deed hem vaak de das om. Kleine Johan (zoontje van Emmanuel) en Patrick (tornooileider-van-dienst) staan niet mee in de uitslag: zij speelden zijdelings wat partijtjes.

Besluit: het was weer bijzonder gezellig. En het dient gezegd: het was een geslaagd experiment om jong en oud in één tornooi te laten samenspelen. Alleen moeten we volgende keer nog een tussencategorie voorzien, voor de pakweg 1400 à 1600-spelers. Nu lagen de uitersten - ofwel jeugdspeler ofwel volwassen clubspeler - net iets te ver uit elkaar.

Nog iets dat we de volgende keer beter moeten afspreken: het sluitingsuur. Want ons oorspronkelijke einduur van 17u00 werd (zéér…) ruimschoots overschreden. Dat kunnen één keer doen, maar volgende keer moeten we ons toch net iets strikter aan die 14 tot 17 uur houden, anders gaan we de lieve mensen van Villa Tulsi niet te vriend houden :-)

Voor volgende week zondag ziet het weer er redelijk goed uit, dus komen we terug samen. De leden krijgen hier nog een mail hierover. Ken jij iemand uit regio Lier die ook eens wilt kennismaken met het schaken? Laat hem/haar dan een mailtje sturen (This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.) en dan geven we je graag uitleg. Ook aan onze collega’s van Zimmertoren: wees zo vrij om contact op te nemen ivm deelname.