Dobbelsteenschaak 2023

Om het nieuwe jaar in te zetten hielden we afgelopen vrijdag ons traditionele dobbelsteenschaaktornooi, uiteraard vergezeld van de nodige bubbels en knabbels. In totaal waren er een dikke 20 aanwezigen. Eén kanttekening: met slechts een dozijn volwassen leden viel de belangstelling bij de senioren ronduit tegen. Gelukkig waren er ook nog de immer enthousiaste jeugdleden. Uiteindelijk hielden we het op 16 effectieve deelnemers. Er werd gespeeld in één jeugdreeks, aangevuld met jeugdleider Emmanuel, en één seniorenreeks. De winnaars van elke reeks speelden de finale, de tweedes zouden de kleine finale spelen. Als extra regel werd er bepaald dat in elke ronde de laatste partij die nog bezig was automatisch remise verklaard zou worden. Kwestie van niet iedereen onnodig lang op die laatste uitslag te laten wachten.

In de jeugdreeks was de strijd bijzonder spannend. Jeugdleider Emmanuel kreeg hier de ondankbare taak om het in dit geluksspelletje te moeten opnemen tegen z’n eigen leerlingen. Aan de kop van het peloton hielden Sam, Senne, Louis en Niels een nek-aan-nek-race. Uiteindelijk was het Louis die met 5/7 als winnaar finishte, op een banddikte gevolgd door Sam met 4,5/7. Senne en Niels eindigden gedeeld derde met elk 4 punten.

In de seniorenreeks waren het Pierre, Nick en Sander die om de knikkers streden. Sander had de pech (geluk?) dat hij tot 2 keer toe een puntendeling aan z’n broek kreeg omdat zijn partij als laatste remise verklaard werd. In de onderlinge confrontaties tussen de koplopers haalde Nick telkens het laken naar zich toe. Daardoor werd hij uiteindelijk de verdiende reekswinnaar met 6/7, voor Sander met 5/7 en Pierre met 4,5/7.

Een grote finale Louis-Nick dus, en een kleine finale Sam-Sander. De kleine finale was vrij vlug afgelopen. Sander won soeverein en haalde daarmee het brons binnen. De grote finale duurde een stuk langer. Louis, met de witte stukken, ging onverdroten op jacht naar de zwarte koning. Nick had wat pech met de dobbelstenen en kreeg amper een stuk in de buurt van witte vorst. Louis daarentegen wist de ene dreiging na de andere te creëren. Nick leek lange tijd een Houdini’ke te doen, maar uiteindelijk had hij toch prijs: na een hele omzwerving van de zwarte koning - vanaf e8 een uitstap naar g7 en dan terug naar het centrum - werd hij uiteindelijk op d8 finaal in de boeien geslagen. Winst voor kleine Louis! (‘kleine’, want we hebben ook een grote Louis 😉 )

Na afloop mocht iedereen nog een prijsje kiezen, en werden de finalisten nog even gevraagd om te poseren voor de obligate FB-foto 🙂

Vanaf volgende week begint weer het iets ernstiger werk: de Zilveren Toren gaat dan, na enkele geschrapte edities, eindelijk terug van start.

Voor meer foto's verwijzen we graag naar onze FB pagina.

Patrick Verrijssen