Stapjestornooi ChessLooks Lier op 23/10/2022

Dat het een succes was. Dat is wel het minste dat we kunnen zeggen. We organiseerden dit tornooi voor de eerste keer, en hoopten stilletjes qua aantal deelnemers enigszins in de buurt van de andere Stapjestornooien te komen. Met 90 à 100 deelnemers waren we supercontent geweest. Het werden er uiteindelijk 116! Inderdaad, niet minder dan 116 enthousiaste jonge (en ook enkele minder jonge) schakers die in 4 reeksen het beste van zichzelf gaven.

De inschrijvingen verliepen vlot. Omdat dit voor ons de eerste keer was hadden we goed geluisterd naar de mensen die voor ons al Stapjestornooien organiseerden, en dus hadden we aan de ingang drie duo’s voorzien om lange wachtrijen te vermijden. Kenneth zorgde ondertussen dat alles netjes in de computer werd ingebracht.

Na een kort woordje met de praktische afspraken nam de burgemeester van Lier, Rik Verwaest, nog even het woord. Hij bleek het schaken in familieverband geleerd te hebben, van zijn grootvader. Na een verdere toelichting door hoofdarbiter Kenneth kon het tornooi dan echt beginnen.

En op één korte onderbreking na verliep dat tornooi vlekkeloos. Na de tweede ronde weigerde de printer van Kenneth halsstarrig elke verdere medewerking. Dankzij de inventiviteit van Emmanuel (en bereidwilligheid van z’n echtgenote om een andere printer te brengen) bleef de (tijds-)schade beperkt tot een kwartiertje. We kortten onze voorziene namiddagpauze een beetje in, et voilà, we zaten terug perfect op schema.

Ondertussen liep ook de catering als een trein. Voor de hongerigen en dorstigen hadden we een ruime keuze voorzien: 3 soorten verse soep, hotdogs, belegde broodjes, chips, zelfs fruit (waarvoor dank aan Huis Perfect) en niet één maar twee togen waar drank besteld kon worden. Chantal van restaurant Fra Bartolo, de partner van Nick, kwam in de namiddag nog enkele tientallen porties pasta met tonijn brengen. En dat onze gasten ook effectief hongerig en dorstig waren bleek duidelijk: tegen een uur of vier zaten we al door een aantal dingen heen en moest er in allerijl vanalles bijgehaald worden.

Het tornooi zelf dan.

In Stap 1 waren er 26 deelnemers, waaronder 4 van onze leerlingen. JOHAN scoorde 3/6 en eindigde daarmee op de 19de plaats. AMIN deed net iets beter: 3,5/7 en een 14de plaats. Onze twee broertjes eindigden nog iets hoger: TORRE haalde 4,5/7 en een 8ste plaats, BRUUN zelfs 5/7 en een prachtige 5de plaats (in wat nog maar zijn tweede tornooi is). Allemaal mooie resultaten voor onze benjamins. Stap 1 werd gewonnen door Rajkumar Abhinav met 5,5/7. Tweede werd Yuanzi Li, en het brons ging naar Yoran Vercauteren.

Stap 2 telde 31 deelnemers. Onze 2de Stappers zijn net gepromoveerd naar Stap 3, dus hier geen ChessLooks-deelnemers. Nathan Lot werd de duidelijke winnaar met 6/7. Tristan Lippens en Luca Di Mattia vervolledigden het podium.

Stap 3 dan. Dit was de grootste reeks met 35 deelnemers. Vijf van onze leerlingen namen voor het eerst aan Stap 3 deel. En dan betaal je natuurlijk leergeld. Niettemin deden ze het allemaal behoorlijk. SENNE had het moeilijk voor de pauze met 0/4, maar na een rustmoment wist hij toch nog wat puntjes te rapen en eindigde hij met 1,5/7 op de 35ste plaats. TIBO deed net iets beter: 2/7 en een 30ste plaats. SAM, die in het stapjestornooi van Oude God nog een tweede plaats haalde in Stap 2 speelde ook voor het eerst mee in Stap 3 en merkte dat de concurrentie daar toch een stuk zwaarder is. Toch deed hij het goed: 3/7 en een 24ste plaats. Twee plaatsen hoger vinden we VINAY, eveneens met 3/7 maar met iets betere scheidingspunten. En nog enkele plaatsen hoger vinden we LOUIS: 19de met eveneens 3/7 maar nog iets betere scheidingspunten. Deze zware reeks werd gewonnen door Mani Desneux met de maximumscore: 7/7. Het zilver was voor Sam Darafshzan, en Maximilian Zjuravlyov pakte het brons.

In Stap 4 + open reeks waren er 27 deelnemers, waaronder toch enkele stevige spelers. Twee ChessLookers in deze reeks. Onze immer lachende ORFEO had zijn dagje niet: hij scoorde slechts 2/7 en haalde daarmee een 24ste plaats. FJODOR, die nog maar een maand naar onze club komt, scoorde 3,5/6 en eindigde daarmee op een knappe 17de plaats. En dat in zijn allereerste tornooi. Deze reeks werd autoritair gewonnen door Nathan De Strycker met het maximum aantal punten, 7 op 7. Diederik Lot werd tweede, en Serge Daenen bezette de derde plaats op het podium.

Na afloop moesten de deelnemers nog een kwartiertje wachten tot alle eindstanden verwerkt waren, en dan kon de prijsuitreiking beginnen. De eerste drie in elke reeks kregen een grote medaille, alle andere deelnemers een wat kleinere. Zeker voor de deelnemertjes in de lagere reeksen is die medaille van levensbelang 🙂 Alle deelnemers mochten ook nog een klein prijsje kiezen, en tegen zessen zagen we heel wat vermoeide maar tevreden kinderen druk vertellend tegen mama/papa/begeleider huiswaarts trekken. Onze job zat er bijna op: enkel nog opruimen - met een dozijn mensen ging dat al bij al zeer vlot - en dan konden ook wij naar huis. Moe maar voldaan.

Een dankwoordje voor onze medewerkers volgt nog apart, maar hier wil ik zeker al een hele grote dankjewel zeggen aan het Sint-Gummaruscollege, en meer bepaald aan Jo Cuypers die ons zo bereidwillig bijstond in alles wat we deden of vroegen. Geen moeite was teveel, en zonder het college of Jo hadden we dit evenement nooit op deze manier kunnen organiseren.

We moeten er nog over vergaderen, maar ik vermoed dat de kans groot is dat we dit volgend jaar nog een keertje gaan proberen te herhalen

Patrick Verrijssen.