Neventornooi 2021

Beschrijving

Wat in rood staat moet nog verduidelijkt worden.

Wie

Elke vrijdagavond kunnen clubleden die vrij zijn van andere activiteiten (clubkampioenschap, Zilveren Toren) deelnemen aan het Neventornooi door een tegenstander te zoeken, onderling de kleuren te bepalen, en hun naam te noteren op het deelnemersformulier dat klaar ligt.

 

Wanneer

Dit tornooi loopt op alle vrijdagen van 17 september 2021 tot 24 juni 2022 mits het clublokaal beschikbaar is, maar niet op speeldagen van de Zilveren Toren.

Het tempo is 90 minuten per persoon, met een increment van 30 seconden vanaf de eerste zet.

Partijen dienen te starten tussen 20u00 en 20u30, zodat ze niet langer duren dan deze van het clubkampioenschap. Normaal is er slechts tijd voor één partij, maar wie zijn partij vóór 20u30 beëindigd ziet kan nog net een tweede partij starten met dezelfde tegenstander.

 

Resultaten

De uitslag dient tijdig en duidelijk ingevuld op het deelnemersformulier; deze taak berust bij de winnaar, bij de zwartspeler in geval van remise.

De partijen worden niet doorgegeven voor ELO verwerking, maar er wordt wel een eigen klassement opgesteld.

Het bestuur voorziet trouwens in twee mooie prijzen: één voor de winnaar van het tornooi, één wordt geloot tussen alle deelnemers (meer deelnames geeft meer kansen).

Het puntensysteem probeert variatie te stimuleren, en gaat als volgt:

  • wie een nieuwe tegenstander kiest (dus niet eerder tegen gespeeld in dit tornooi) krijgt alvast twee punten;
  • bovendien: wie wint krijgt drie punten; wie remise speelt krijgt één punt; en wie verliest gaat één punt achteruit.

Voorbeeld: wie meteen de clubkampioen uitdaagt en helaas verliest heeft toch al één punt in het klassement.

Bij gelijke eindscore zal een scheidingssysteem gebruikt worden op basis van onderling resultaat, gewonnen partijen, partijen met zwart.

 

Klassement

In een goedgevuld clublokaal werden niet alleen een tiental partijen van het clubkampioenschap gespeeld, maar ook de eerste partij van het neventornooi; spelers waren Pieter Lambrechts met wit, en Pierre Guldentops met zwart. Pierre won de partij, en het klassement, voorlopig nog erg simpel, luidt dus:

NTstand1

Volgende vrijdag is het reservedag op de kalender van het clubkampioenschap, en verwachten we meer deelnemers voor dit piepjonge neventornooi.

Alvast veel schaakplezier gewenst !