Opening

Vrijdag 6 juli:

 

Wat een opener. Niets dan blije en trotse gezichten 🙂 Een vijftigtal gasten verzamelden vrijdagavond voor onze VIP-simultaan en netwerkreceptie in het mooie stadhuis van Lier. Leo Stoops, oud-journalist van de BRT, leidde de avond op een rustige en toch enthousiaste manier in. Ook Ben Dardha, papa-van, gaf wat uitleg. Daarna was het woord voor de burgemeesters van Lier en Antwerpen, Rik Verwaest en Bart De Wever. Die laatste had een speciale effort gedaan om na de regeringsonderhandelingen zich toch nog naar Lier te haasten om daar te kunnen meespelen.

 

Na de speeches begon GM Daniel Dardha aan zijn opdracht: 19 schaakenthousiastelingen tegelijk bekampen. Over de partijen zelf kunnen we heel kort zijn: ze waren kort, héél kort. Daniel speelde op een ogenschijnlijk doodeenvoudige manier elke tegenstand compleet op een hoopje. 19-0, na amper 1 uur en 10 minuten.

Toch nog enkele dingen vermelden:

  • de opbrengst van de avond is voor een goed doel: schaakmateriaal voor Lierse scholen
  • de catering van De Loze Vink was àf: superlekkere hapjes en drankjes van een zeer sympathiek en duidelijk zeer geolied cateringteam
  • de biertjes van De Meulekes, een Lierse microbrouwerij, waren een absolute smaakmaker op de receptie: de triple was volledig op 🙂

Als de rest van de festivalweek even vlot en goed verloopt als deze avond: laat dan maar dat hoofdkussen en die twee oren komen.

 

Dag 1

Zaterdag 7 juli:

 

Na een half jaar voorbereiding was het eindelijk zover: the moment of truth. Vrijdagavond vond het openingsevent plaats, de VIP-simultaan. Zaterdag begonnen we dan aan het echte werk: de eerste ronde van het BK. Dat betekent: nog een voormiddag lang alle laatste brandjes blussen, de allerlaatste vlaggen en affiches ophangen, naamkaartjes maken, etc… Vanaf 11u begonnen de eerste deelnemers al binnen te druppelen. Jammer genoeg hadden we in de laatste week ruim 10 afmeldingen waardoor we uiteindelijk op 138 deelnemers strandden, een stukje onder de verhoopte 150.

 

Bij de start was er een kleine valse noot. Door een bug in het paringsprogramma SWAR zat er een fout in de eerste paringen. Nogal wat mensen zaten al aan hun bord, mét ingevuld wedstrijdformulier, toen de fout ontdekt werd en we dus noodgedwongen moesten verkondigen dat er nieuwe paringen aankwamen. Een kleine vertraging, maar om 14u15 zat iedereen aan z’n bord en kon de eerste ronde effectief beginnen. Hopelijk compenseerde de goodiebag die elke deelnemer ontving de kleine vertraging 🙂

Geen grote verrassingen in het open tornooi. Favoriet Dardha won z’n partij. In het gesloten tornooi werd de 1-0/0-1/1-0/0-1/1-0… etc-keten die zo typisch is voor een eerste ronde van een zwitsers tornooi gerespecteerd. Pas op bord 15 werd er afgeweken met een remise tussen Ilse Daels (1779) en Denis Luinet (2130). Paul Jacobs (1757) zorgde op bord 19 voor de grootste verrassing van deze eerste ronde door Bjarne Van Dijck (2114) aan zijn degen te rijgen.

Ondertussen trok een deel van het organiserende team naar de Grote Markt om daar een publiekssimultaan te geven. Daar werden ze al meteen met een onverwacht praktisch probleem geconfronteerd: door de hevige wind werden de plastic stukken omver geblazen. Dan maar zwaardere houten stukken genomen, en dat lukte wel. Sander en Steven, allebei +2100, waren de simultaangevers van dienst. In een mooie setting met het Lierse stadhuis op de achtergrond, konden geïnteresseerden de hele namiddag mee aanschuiven aan 1 van de 20 borden.

Ook hier: de kop is eraf. Nu de komende dagen nog de laatste dingen stroomlijnen en de kleine kinderziektes - die er nu eenmaal altijd zijn als je een groot event voor de eerste keer organiseert - zo goed mogelijk oplossen en dan zijn we vertrokken voor 9 dagen schaakplezier!

Dag 2

Zondag 8 juli:

 

Zondag stond het meest mediagenieke BK-event op het programma, voor de allereerste keer georganiseerd in onze contreien: het schaakboksen. Emmanuel, de immer-buiten-de-lijntjes-kleurende-en-grenzen-opzoekende bedenker en initiatiefnemer van dit event, had voor een prachtige professionele omkadering gezorgd, in samenwerking met de Lierse boksclub Combonation en de Vlaamse Boksliga. Een professionele boksring, 5-koppige jury, amateur-proof boksmateriaal (dikkere handschoenen en gezichtsbescherming), dranghekken, 150 stoelen,… Verder: een digitaal schaakbord en 3 grote schermen zodat het publiek de schaakpartijen goed kon volgen. En natuurlijk ook een uitstekende geluidsinstallatie en een nog veel uitstekender commentator. Sander kweet zich op zo’n vlotte en vanzelfsprekende manier van zijn taak dat je dacht dat hij dit alle dagen als professional deed 🙂

Het weer dreigde wel een beetje d.m.v. donkergrijze wolken, maar meer dan enkele occasionele druppeltjes volgden er gelukkig niet.

Eerst stonden er 5 kampen tussen 2 categorieën op het programma: tussen schakende boksers ofwel boksende schakers. Om kwetsuren te vermijden mengden we de twee groepen niet: een semi-professionele dreun op je tere schaakbakkes weegt nog altijd net iets zwaarder door dan een pertinente matdreiging op f7 voor een boksersbrein. De partijen begonnen met 4 minuten schaken, steeds alternerend met anderhalve minuut boksen.

Tussen de eerste 5 kampen was er ook één tussen 2 CLL’ers: Maarten en Arno. Maarten toonde zich de sterkere in zowel het schaken als het boksen en won zo verdiend de kamp.

Alle uitslagen voor de pauze:

  • Bjarne Van Dijck - Sander Pouliart 1-0
  • Leonard Le Roy - Siewart Cromheecke 1-0
  • Dries Van Thielen - Stan Werbrouck 0-1
  • Maarten Möller - Arno Schallenberg 1-0
  • Veerle Goyvaerts - Natalie Mariën 1-0

In de derde kamp hield Dries - die ook nog als mede-commentator fungeerde - er zelfs een bloedneus aan over. Van tomeloze inzet gesproken.

Na een pauze van een half uurtje was het dan de beurt aan de burgervaders van Lier, Lint, Edegem, Rumst en Boutersem. Onze eigenste burgemeester, Rik Verwaest, trad zelfs twee keer in de arena. En nog straffer: twee keer won hij vrijwel onmiddellijk z’n schaakpartij met één van de snelst mogelijke matcombinaties, het herdersmat. En dit dus nog voor er aan het boksen toegekomen was. Omdat het publiek toch vooral voor dat boksen het edele zitvlak op de stoelen had neergevleid, stelde Rik telkens voor om een tweede schaakpartij te spelen. Zo kwamen we dus toch aan een boksende Lierse burgemeester toe. En niet alleen won hij dus twee partijen met een heel snelle schaakmat, ook in de boksring liet Rik ‘de ram’ zich niet onbetuigd. Zowel Rudy Verhoeven (Lint) als Jurgen Callaerts (Rumst) moesten na een energiek gevecht het onderspit delven tegen onze Lierse ram!

De derde kamp tussen Koen Metsu (Edegem) en Chris Vervliet (Boutersem) was schaaktechnisch niet van zo’n hoog niveau, maar qua boksen waren we toch echt wel onder de indruk! De twee absoluut aan elkaar gewaagde opponenten gingen tot het uiterste, maar uiteindelijk was het toch de burgervader van Boutersem die met de zege mocht pronken.

Alle uitslagen:

  • Rik Verwaest (Lier) - Rudy Verhoeven (Lint) 1-0
  • Koen Metsu (Edegem) - Chris Vervliet (Boutersem) 0-1
  • Rik Verwaest (Lier) - Jurgen Callaerts (Rumst) 1-0

De persbelangstelling was - zoals verwacht - uitstekend. RTV kwam filmen, diverse kranten stuurden een reporter en/of fotograaf, en zelfs de VRT weidde een artikel aan ons event.

Tot slot toch nog een klein dankwoordje. Allereerst voor onze 5 burgervaders, met Rik Verwaest op kop, die zich lieten overtuigen. Niet alleen om aan dit event deel te nemen, maar ook om zich voor te bereiden middels verschillende boks- en schaaktrainingen.

Ook dank aan de Lierse boksclub Combonation en de Vlaamse Boksliga, voor de zeer aangename en constructieve samenwerking. Er is al afgesproken dat we met onze schaakclub in het clublokaal van Combonation een initiatie boksen gaan volgen 🙂

Ook een woord van dank voor de diverse bokscommentatoren (waarvan ik de naam jammer genoeg niet ken…). En ten slotte ook een dikke merci voor de stadsdiensten die ons de Grote Markt lieten gebruiken en materiaal beschikbaar stelden.

Ondertussen sijpelde ook het nieuws door dat torenhoog favoriet Daniel Dardha in de toernooizaal een halfje had laten liggen. Zou het dan toch nog spannend worden in het expertentornooi? 

Dag 3

Maandag 9 juli:

 

De eerste sessie van de Academy staat op het programma: Nikolaas Verhulst komt vertellen over de geschiedenis van het schaken in België. De eerste sporen van schaken in België zijn pas te vinden aanvang 19de eeuw. Van die 19de eeuw is er sowieso niet veel terug te vinden. Pas vanaf begin 20ste eeuw is er meer schaakactiviteit in onze contreien. Aan de hand van mooie oude foto’s, tornooitabellen en enkele partijfragmenten geeft Nikolaas een interessant overzicht van het schaakleven in ons Belgenlandje, met o.a. aandacht voor de grootste spelers van die tijd: Edgard Colle, George Koltanowski en Alberic O’Kelly. Gevraagd naar het waarom van zijn interesse, z’n website en zijn encyclopedische kennis van weetjes en anekdotes was het antwoord verrassend eenvoudig: Nikolaas is een absolute lijstjesfreak 🙂 Nikolaas’ website is een aanrader. Ga zeker eens een kijkje nemen op www.belgianchesshistory.be

In het tornooi zelf begint iedereen ondertussen stilletjes aan op kruissnelheid te komen. Bij de experten wint Geirnaert van Dgebuadze. Hovhannisyan weet tegen Maerevoet een moeilijk toreneindspel naar zijn hand te zetten. Ook in het open zijn de eerste rondes voorbij en - typisch voor het zwitsers paringssysteem - worden de krachtsverschillen nu steeds kleiner. De speelsterktes van de tegenstanders komen dichter bij elkaar te liggen. Bij de elofavorieten moeten Muetsch, Le Quang en Hamblok een eerste puntenverlies toestaan. Steven Bellens (2040) weet een mooie prestatie neer te zetten door te winnen van Adriaan Dreelinck (2193), broer van Jacob (deelnemer bij de experten).

Als avondactiviteit was er het doorgeefschaak. Even vreesden we ervoor of het tornooi wel kon doorgaan aangezien er maar enkele inschrijvingen waren. Uiteindelijk kwamen er toch 22 spelers opdagen en konden er dus 11 teams gevormd worden. Met dank aan het verkoopstalent van onze blonde Kim 🙂 Het werd een fijne avond met veel lachende gezichten en ook wel één of twee biertjes. Het team Sim Maerevoet/Warre De Waele speelde de pannen van het dak. Ze wonnen het tornooi met het maximum van de punten, 11 op 11. Robin Butzen/Alex Peeters pakten zilver (9/11) en Joppe Raats/Busra Kum sloten het podium af (8/11). Daarmee kwam een einde aan een welgevulde dag!

Dag 4

Dinsdag 10 juli:

 

Tweede lezing (klinkt een beetje als in de kerk…) van het tornooi. Voor een select publiek vertelde Roger Helsen uitgebreid over de gelijkenissen tussen schaken, ondernemen, coachen en verkopen. Hij gaf 20 treffende gelijkenissen om verkoopstalenten naar een hoger niveau te tillen. De ruim 30 aanwezigen sloten daarna aan voor een netwerklunch - een lekker pastabuffet - gevolgd door een bezoek aan het prachtige Constant Business Center. Het zonnetje was van de partij zodat de lunch buiten in een mooi aangeklede mini-arena kon doorgaan. Onze cateringploeg had z’n uiterste best gedaan om er voor de gasten een aangename ervaring van te maken.

Het tornooi dan. Bij de experten blundert Hovhannisyan en verliest z’n partij. Jacob Dreelinck is ineens van die vervelende nul verlost. De Waele speelt een te optimistische aanval waardoor Geirnaert wint en zich in het spoor van de favorieten voegt. Warre was nochtans met zwart met een duidelijke plus uit de opening gekomen. Beukema wint een miniatuurtje tegen Dgebuadze in een Franse Winawer. Hij zet zijn schouder stevig naast die van Daniel Dardha. Bovendien wist Stefan Daniel in de eerste ronde op remise te houden. Beukema heeft daardoor mooie perspectieven op een GM-norm. Alexandre dacht een ondoordringbare blokkade te hebben opgezet maar de combinatie van stukken verbeteren en verschillende ideeën liet de partij toch in Stefan’s voordeel uitdraaien.

In het open tornooi begint de eerste afscheiding zich te vormen. Joppe Raats wint op bord 1 met wit tegen FM Georgi Tomov. 20 zetten lang werden gekende paden uit meesterpartijen gevolgd, met daarna een tactisch steekspel. Hanne Goossens zet Wantiez vakkundig van het bord en wordt daarmee de enige vrouw met het maximum. Hanne leek nochtans in een positioneel penibele situatie uit de opening gekomen te zijn.

’s Avonds was er de (schaak)filmvertoning. Op het programma: de verfilming van ‘Schachnovelle’ van Stefan Zweig (Engels: The Royal Game’), een film uit 2021. Eerst waren er wat technische problemen om het geluid aan te sluiten, maar gelukkig bracht Jo Cuypers, directeur en duivel-doet-al van het college, een oplossing in de vorm van een externe box. Het dozijn aanwezigen kon daarna genieten van een wat donkere film die zich afspeelt tijdens en vlak na WO2. De vertoning was in een klaslokaal, maar met zetels en comfortabele stoelen probeerden we er zo goed en zo kwaad als mogelijk een aangenaam filmlokaal van te maken. Een grote doos chips en wat drankjes maakten de avond compleet 🙂

Dag 5

Woensdag 11 juli:

 

We begonnen de dag met een gegidste stadswandeling. Gids van dienst: Thomas Buys, werkzaam op de toeristische dienst van Lier en zelf een zeer verdienstelijk schaker, aangesloten bij Sint-Niklaas. We startten op de Grote Markt en maakten dan een tour langs enkele van de belangrijkste bezienswaardigheden van onze mooie stad: het stadhuis, Constant, Vismarkt, de bakkerstoren, Sint-Gummaruskerk, Zimmertoren… Om te eindigen met een boottocht op een gerestaureerde palingschuit van de Moedige Bootvissers. Zowel Thomas als Frans (gids op de boot) deden het uitstekend: enthousiast en met veel humor vertelden ze allerlei weetjes en anekdotes. Zeker een aanrader.

Dan het tornooi. De experten. Ruzhansky weet de nul van het scorebord te halen door mede-elo laagste Dreelinck te verslaan. Elias slaagde erin om de verdedigingslinies rond de zwarte koning te ondermijnen en zo het laken naar zich toe te halen. Daniel kwam niet verder dan remise tegen Dgebuadze nadat hij iets te snel materiaal wou winnen waardoor Alexandre remise kan forceren. Beukema wint opnieuw. Hij neemt verrassend de leiding in het tornooi met een prachtige 4,5/5. Met die score heeft hij nog alle kansen om een GM-norm te scoren. Er is nog 2,5/4 nodig. Hij toont opnieuw aan superieur te kunnen manoeuvreren in (semi-)gesloten stellingen. Stefan was in zijn jeugd Europees kampioen bij de -14. Komt zijn talent opnieuw bovendrijven? Mher Hovhannisyan won een mooi partij door met een stukoffer de zwarte koning in zijn blootje te zetten en dan mooi tactisch te winnen van Alexander Alienkin. Maerevoet wint van Geirnaert, de GM-norm ambities van die laatste krijgen daarmee een stevige deuk.

In het Open vallen er stilletjesaan meer remises op de eerste borden. Joppe Raats neemt als enige de leiding door te winnen van Arne Nemegeer. Is dit al een optie op het kampioenschap? WIM Hanne Goossens volgt op een banddikte, als enige met 4,5/5. Merk ook het sterke parcours van Sam Decoster op. Sam (°1993) was vroeger een absolute topper in zijn leeftijdscategorie en schaakt sinds een paar jaar opnieuw. In deze ronde weet hij remise te houden tegen Helmut Froeyman (2243), en dat is al de derde FM met meer dan 2200 elo die hij een halfje afhandig maakt.

Dag 6

Donderdag 12 juli:

 

Vlaamse feestdag vandaag! In de voormiddag is er sessie 3 van de Academy: Emmanuel Wildiers over schaken en AI, computeranalyse. Emmanuel startte met een korte illustratie van de geschiedenis van schaakcomputers. Daarna volgde een beschrijving van de algoritmes (minimax + alpha beta pruning) gebruikt in schaakcomputers van Deep Blue (die kasparov versloeg) tot de zoveelste versie van stockfish. In ’17 daverde de wereld van schaakcomputeranalyse op z’n grondvesten door de introductie van AI/Neurale netten. Een mooie quote: ’In den beginne speelde men vals door een mens zetten voor de computer te laten spelen, tegenwoordig is dat omgekeerd’. Een echte topsessie!

Het tornooi dan. Bij de experten blijkt De Waele nog een maatje te klein te zijn voor Dardha. Beukema heeft z’n GM-norm in zicht, hij geraakte deze ronde voorbij Maerevoet vanuit een positie die dicht tegen remise aanleunt maar met een miniem plusje. Sim kwam nochtans met een plusje uit de opening in de vorm van het loperpaar. Stefan heeft nog 2 keer zwart en heeft genoeg aan 1,5/3 om een GM-norm te scoren. Hovhannisyan heeft nog enigszins aansluiting met Dardha en Beukema. Dreelinck en Ruzhansky raken wat achterop: zij blijven achter met 1/6. Dreelinck probeerde de stukken op het bord te houden om de drie resultaten mogelijk te maken. Jammer genoeg leidde dit tot verlies. Ook Warre De Waele verliest voor de derde keer op rij. Kan hij het bloeden stoppen? Alienkin, Maerevoet, Geirnaert en Dgebuadze vormen met 3,5-2,5 punten de middenmoot van het tornooi. Voor hen zal het kwestie zijn van het derde luik zo goed mogelijk af te werken om er een degelijk tornooi van te maken. Nadat Ruzhansky in de opening voor een vergiftigd pionnetje gegaan was, breekt Dgebuadze de pionnengordel rond de kort gerokeerde witte koning vakkundig af. 

In het Open is Raats afgetekend leider met het maximum van de punten. Hij wordt gevolgd door een vijftal met 5/6: Dauw, Muetsch, Allaert, Adriaan Dreelinck en Van Dijck. Muetsch springt opnieuw over Goossens en neemt daarmee de leiding bij de vrouwen. Raats-Goossens was een trage italiaan die plots snel werd. Na wat schermutselingen in het centrum overzag Goossens een mat in vijf. Ze koos voor de verkeerde variant die leidde tot een duidelijk voordeel voor Raats (+3,7). Raats moest nog even opletten maar wist het punt over de streep te trekken. Morgen wacht die andere sterke vrouw: Muetsch. Met Muetsch-Meessen werd al een duitstalige topaffiche uitgevochten. Muetsch beantwoordde het frans van Meessen met een vroege 2. De2. Waarna de partij gekende paden verliet toen Meessen 2. a5 speelde. Zwart ging voor een snelle expansie op de damevleugel maar verwaarloosde hierdoor zijn ontwikkelingen, met als gevolg dat Meessen na de opening verloren stond. Desalniettemin wist hij alsnog te rokeren en de stelling opnieuw in evenwicht te brengen. Muetsch wist het resulterende toreneindspel alsnog naar zich toe te trekken. Tomov blunderde tegen Allaert die dat geschenk dankbaar aannam. Iets verder vergat Zouaghi een stuk te winnen tegen Dauw in wederkerige tijdnood. Zouaghi wilde later remise forceren maar kwam daardoor terecht in een moeilijk te houden eindspel en verloor. Arne Nemegeer, nochtans gestart met 4/4 scoort zijn tweede ‘nul’ op rij.

Dag 7

Vrijdag 13 juli:

 

In de voormiddag was er de 4de en laatste sessie van de academy. Ondergetekende mocht een sterk verkorte versie van z’n lessen van vorig jaar brengen. ‘Ooh, ik improviseer dat inkorten van 4,5 uur tot 1,5 uur wel grotendeels ter plaatse’. Dat was zo ongeveer de ietwat te optimistische gedachtengang op voorhand. Nou, dat liep dus nét iets minder vlot dan verwacht 🙂 Dat het halve publiek uit m’n familie bestond verhoogde geenszins de druk (zoek het mespuntje sarcasme). De les zelf: alle 17 wereldkampioenen (en de periode net voor de eerste wereldkampioen) kwamen kort aan bod: niet zozeer schaaktechnisch, maar eerder anekdotes en speelstijl, hun karakter, veel fotomateriaal,… Hopelijk vonden de aanwezigen het de moeite waard om de regen te trotseren. Net zoals de andere sprekers mocht ik achteraf een prachtig schaakboek in ontvangst nemen: ‘Een verzameling koningen’ van Benoît Ide, een verzamelaar met wereldfaam.

Het tornooi zelf dan. Bij de experten wint Ruzhansky van De Waele. De Waele moet echt wel incasseren want dit is reeds het vierde verlies op een rij. Beukema overleeft Hovhannisyan. De GM-norm en mogelijk zelfs de tornooiwinst zijn nu echt wel in zicht. Maerevoet weet Dardha op remise te houden waardoor de stand aan top van de klassering ongewijzigd blijft. Dreelinck wordt verrast door de truukendoos van Dgebuadze. Alienkin neemt vanaf het begin de overhand tegen Geirnaert en bouwt op tot +2 aan de hand van de activiteit van zijn loperpaar. Geirnaert bezwijkt uiteindelijk in (lichte) tijdnood.

In het Open verliest Raats van Muetsch. Muetsch speelt voorbereiding maar moet objectief slechter staan. Joppe speelt dan te rustig en komt daardoor in de verdrukking. Zijn stukken hebben minder bewegingsvrijheid. Op bord 2 blundert Dauw redelijk straightforward een stuk, na beter uit de opening gekomen te zijn. Bjarne Van Dijck gaat vrolijk met het punt lopen. Bjarne heeft behalve ronde 1 - toen hij zenuwachtig was omwille van zijn deelname aan het schaakboksen - alles gewonnen en voert nu mee de leiding in het toernooi. Iets verderop scoren Froeyman en Goossens het volle punt en dingen daarmee nog mee naar de titel. Ze volgen nu op een half puntje van de drie leiders: Muetsch, Raats en Van Dijck.

Vrijdagavond, blitzavond! Niet minder dan 43 deelnemers voor het blitztornooi. Sterk bezet met niet minder dan vier 2300-plussers: Dardha, Maerevoet, Renette en De Waele. Ook in de categorie 2100-2300 heel wat bekende namen: Raats, Muetsch, beide Dreelinck-broers, Dauw, etc… Daniel wint het tornooi met 2 punten voorsprong op een achtervolgend drietal: Renette, De Waele en Maerevoet. Zeer schoon volk op het podium dus 🙂

Dag 8

Zaterdag 14 juli:

 

Zaterdag, dag 8 van het tornooi.

Lier ontwaakt na een heel mooie en sterke blitzavond in het college. De academy-sessies zijn afgelopen, dus voormiddag geen activiteit. We gaan ineens naar het tornooi.

Bij de experten staat Stefan Beukema bij aanvang van ronde 8 op één punt van zijn eerste GM-norm. Zou hij met wit proberen te winnen tegen een op papier iets zwakkere Alienkin? Stefan komt redelijk uit de opening en probeert de geïsoleerde damepion van zijn tegenstander te viseren. De lichte stukken van Alexander Alienkin vinden echter de goede en actieve velden en zwart neemt al snel de bovenhand waarna Stefan in de fout gaat. Hij verliest een dame tegen twee stukken om vervolgens door het oog van de naald te kruipen. Een moeilijk toreneindspel weet hij remise te houden. Zijn opdracht morgen: een halfje scoren voor de GM-norm en/of een heeltje voor de titel. Dardha Dardha bouwt tegen zijn collega-grootmeester Mher Hovhannisyan een steeds groter wordend voordeel op en wint al bij al comfortabel de partij. Zijn combinatie van rekenwerk en techniek is echt indrukwekkend. Hij komt met deze winst op gelijke hoogte van Beukema. Gaan scheidingspunten een rol spelen? In de achtergrond wint Maerevoet van Ruzhansky. Uiteindelijk deed suboptimaal time-management in het begin van de partij Elias in tijdnood de das om. Geirnaert probeert nog tegen Dreelinck, maar komt niet verder dan remise. Ook Dgebuadze probeert te winnen tegen De Waele, maar moest de partij vreedzaam besluiten.

In het Open verliest Raats opnieuw. De spanning van tornooiwinst lijkt in zijn spel te sluipen. Van Dijck was met een duidelijke plus uit de opening gekomen. De partij was zeker nog niet binnen tot Joppe het centrum probeerde te openen maar zich daarin misrekende. Raats gaf uiteindelijk zijn dame weg en daarmee konden de stukken terug in de doos. Bjarne Van Dijck maakt van 0/1 een 7/8 en lijkt bezig aan de remontada van zijn leven. Kan hij het in de laatste ronde afmaken? Muetsch deelt de punten met Froeyman en houdt daarmee Van Dijck in het vizier. Ze staat op een half puntje: morgen mogen ze in een onderling duel uitmaken voor wie de titel is. Ook Goossens wringt zich voorbij voorbij Adriaan Dreelinck en zit Muetsch nog op de hielen voor de damestitel. Iets verderop winnen Dauw, Meessen en Decrop hun partij. Zij hijsen zich op die manier langs Allaert, Froeyman en Raats met 6/8. We krijgen nog een spannende slotdag voor de verdeling van de topplaatsen!

’s Avonds was er een gezellige BBQ met een mooie mix van vijftig deelnemers, medewerkers en sympathisanten. Het zonnetje was van de partij, alsof het mooie weer op bestelling geplaatst was 🙂 Alle lof ook voor de lekkere vleesjes en bijgerechtjes van onze cateraar. Niets dan smullende en tevreden gezichten te zien. Het (min of meer vaste) groepje van helpers onder de clubleden blijft zich ondertussen 100% inzetten. Hun hulp is echt opvallend en wordt zeer geapprecieerd. Maar daar later nog meer over 🙂

Dag 9

Zondag 15 juli:

 

De spelers moesten zondag vroeg uit de veren voor de laatste ronde. In tegenstelling tot het gekende & gewende schema starten de partijen in deze slotronde om 10 uur ’s morgens. De organisatie moet immers rekening houden met de prijsuitreiking en aansluitende slotreceptie. Na al dat moois moet er ook nog opgeruimd worden. En natuurlijk, ook niet onbelangrijk, voor de meesten is het maandag gewoon terug ‘werkendag’. Voor de hotelgasten en de 22 bewoners van het SAL-internaat was het ook een afscheid van de stad, het gebouw en de mensen die hen gedurende meer dan een week zo gastvrij hadden verwelkomd. In de wandelgangen werd reeds gefluisterd dat er wel eens een BK 2.0 zou kunnen volgen 🙂 De laatste ronde kan ook bestempeld worden als het afronden van de remontada van Daniel Dardha bij de experten en - zo mogelijk nog indrukwekkender - van Bjarne Van Dijck in de open reeks.

Bij de experten maakt Daniel Dardha die remontada helemaal waar door aan de eindmeet voorbij Beukema te gaan. Hij wint relatief gemakkelijk van Alienkin. Dat Daniel pas in de laatste ronde het laken naar zich toetrekt is sprekend voor het tornooi dat Stefan erop heeft zitten. Stefan koos in de laatste ronde eieren voor zijn geld door een snelle remise te spelen tegen Geirnaert. Stefan Beukema scoort hierdoor zijn eerste grootmeesternorm! Geeft dit hem een boost in de komende periode? We gaan het zien. Hovhannisyan, Maerevoet en De Waele weten hun laatste ronde te winnen en schuiven nog wat op in de eindstand.

  • 1. Dardha (7,5)
  • 2. Beukema (7)
  • 3-4. Hovhannisyan en Maerevoet (5,5)
  • 5. Alienkin (5)
  • 6-7. Geirnaert en Dgebuadze (4)
  • 8. De Waele (3)
  • 9. Ruzhansky (2)
  • 10. Dreelinck (1,5)

Voor Ruzhansky en Dreelinck moet het zeker een leerrijke ervaring geweest zijn. Ze moesten weliswaar vaak hun meerdere erkennen maar hebben zich toch positief laten opmerken door hun strijdlust. Doe zo verder jongens! Voor kersvers kampioen Daniel Dardha: een dikke proficiat met je 4de Belgische titel!

In het Open laat Annmarie Muetsch ronde de 20ste zet dé kans liggen om het tornooi op haar naam te schrijven, en dit in een partij waar de drie resultaten mogelijk waren. Niet veel later grijpt Bjarne met twee handen zijn kans en breekt hij door de verdediging van Annmarie’s koning: 0-1. Bjarne vervolledigt een on-ge-lo-fe-lij-ke stunt door als 20ste elo het tornooi op zijn naam te schrijven, ondanks verlies tegen de veel lager geklasseerde Paul Jacobs in ronde 1. Na die nederlaag in de openingsronde volgde een vlekkeloze 8/8. Onderweg nam Bjarne ook nog deel aan het schaakboksen (hij wist trouwens ook die kamp te winnen, kwam daardoor zelfs een kwartier te laat aan zijn bord in ronde 2). Bovendien legde hij zomaar eventjes vier (!) 2200+ spelers over de knie. Dikke proficiat voor dit mooie parcours, Bjarne!

Annmarie Muetsch, kersvers schaakbelg, mag desondanks tevreden terugblikken op haar tornooi: zij gaat aan de haal met de Belgische vrouwentitel doordat Hanne Goossens op bord 2 tegen Dauw ten onder gaat. Sterre weet in een eindspel strategisch een kwaliteit te offeren om een doorbraak te forceren, en dit in een partij waarin hij Goossens continue onder druk heeft gezet. Vintage Sterre, en proficiat aan Belgisch dameskampioene Annmarie Muetsch! Froeyman wint van Allaert. Raats, verlost van de leidersdruk, wint van Decrop. Daardoor bezetten Raats, Dauw en Froeyman de plaatsen 2-4 met 7 uit 9. Een vol punt achter Bjarne en half punt voor een vijftal, waaronder Muetsch en Goossens.

Op de prijsuitreiking: niet alleen heel wat lokale pers, maar ook ander schoon volk in de vorm van burgemeester Rik Verwaest, voormalig ligavoorzitter Bart Van Tichelen, onmisbare bonds-steun-en-toeverlaat Luc Cornet en KBSB-voorzitter Laurent Wéry.

Alle prijswinnaars - en dat waren er heel wat - kwamen met een brede glimlach hun prijs afhalen op het podium. Op de foto’s zal je zien dat sommigen dat héél snel deden: nog voor de camera scherpgesteld was stonden ze al terug op het trapje naar beneden. Bondsvoorzitter Laurent deed het trouwens ook in het Nederlands. Een zeer verdienstelijke poging 🙂

Liers burgemeester Rik Verwaest herinnerde tijdens zijn speech Mechels matriarch Marie-Jeanne nog eens fijntjes aan de historische 14de eeuwse overwinning van Lier op Mechelen. Voor wie het nog niet wist: hertog Jan II, hertog van Brabant en Limburg, wilde destijds de Lierenaars danken voor hun bijdrage aan de strijd tegen de Mechelaars. Ze mochten kiezen uit twee beloningen voor de stad: een universiteit of een veemarkt. De Lierenaars kozen voor het (zeer winstgevende) stapelrecht op vee, vandaar de naam ‘schapenkoppen’ 🙂

Het duurde een hele tijd vooraleer Rik, Bart, Luc en Laurent door de vuistdikke stapel omslagen met prijzen waren, maar tegen zessen was het dan toch zo ver: alle laureaten hadden hun prijs en/of beker ontvangen. De allerlaatste gongslag werd gegeven door een onschuldige kinderhand uit het publiek. Het BK 2024 in Lier zit er officieel op.

Na de prijsuitreiking volgde nog een levendige receptie. Genietend van het stralende zonnetje, wat lekkere knabbels, en uiteraard cava en fruitsap. Ondanks het gevorderde uur waren er toch nog een vijftigtal aanwezigen. Vooral de prijsophalers uiteraard. Tijd ook voor de winnaars om volop te poseren met bekers, vrienden en trotse ouders.

Daarna was het opruimen geblazen, met een tiental trouwe helpers. Een applausje en nogmaals dank voor al die actieve leden van ChessLooks en steunpilaren van omliggende clubs. We denken bijvoorbeeld aan de tomeloze inzet van Mechels patriarch Louis Corbeel, om er maar eentje te noemen.

En na het opruimen volgde nog een spontaan etentje met het overgebleven deel van het opruim-team, en dit bij onze huisleveranciers “Fra Bartolo”, het voortreffelijke Italiaanse restaurant van Nick en Chantal. Daar werd de avond in schoonheid afgesloten met een heerlijk pastabuffet.