ChessLooks Academy

Beste schaker, sympathisant,

Sinds begin september organiseert ChessLooks Lier i.s.m. Liga Antwerpen de ChessLooks Academy (CLA). Dit seizoen zijn er 20 schaaklessen voorzien. Deze lessenreeks wordt ingericht met het oog op de verdere ontwikkeling van schakers die al een stevige basis genieten. Om de twee weken op woensdagavond zal er in ons clublokaal een schaakles van ± 2 uur doorgaan, rond een specifiek thema dat in 1 of 2 sessies behandeld wordt.

De CLA is er niet alleen voor de eigen leden. ChessLooks Lier wordt voor deze lessen immers structureel ondersteund door de schaakliga Antwerpen. Dankzij deze steun kunnen we dit initiatief openstellen voor alle Antwerpse schakers en hebben we de mogelijkheid om met enige regelmaat externe lesgevers aan te trekken.

Praktisch volgen we de indeling van een trimestrieel schooljaar. Trimester één startte op 6 september met een schaakhistorische introductie van de 17 wereldkampioenen. Daarna volgden enkele lessen met als onderwerp ‘Een opening bestuderen aan de hand van Alapin Siciliaans’. Tot en met december werken we nog rond het openen van de partij en het opbouwen van een eigen repertoire. In trimester 2 is het centrale thema ‘aanvallend spelen’, en in trimester 3 focussen we ons op essentiële eindspelen.

Je kiest zelf hoeveel en welke sessies je volgt. Voor bepaalde lessen zullen we wel vragen om je op voorhand in te schrijven omdat er slechts een beperkt aantal plaatsen beschikbaar is. Het overzicht van de data en de ondertussen vastgelegde lesgevers en thema’s kan u hieronder vinden. Raadpleeg regelmatig dit overzicht op updates en wijzigingen!

De lesgevers zullen grotendeels uit de eigen ChessLooks-leden bestaan, maar af en toe zullen er ook wat grotere namen te gast zijn. Zo mogen we op 1 november Belgisch Kampioen Lennert Lenaerts verwelkomen en zullen we ook trachten om minstens één IM of GM te laten lesgeven. Er zijn onderhandelingen bezig, maar zo lang als de afspraken niet 100% vastliggen publiceren we nog geen namen in het overzicht. Voorlopig kunnen we dus enkel voor trimester 1 een vrijwel volledig gedetailleerd overzicht geven.

Nieuwsgierig geworden? Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., woon een sessie bij en laat je overtuigen.

Opgelet, de plaatsen zijn beperkt!

Dit is het overzicht:

Trimester 1: Schaakhistorie en het eigen repertoire:

Datum

Topic

Lesgever

06/09/2023

Schaakhistorie en het eigen repertoire: de 17 wereldkampioenen

Patrick Verrijssen

20/09/2023

Vervolg

Patrick Verrijssen

04/10/2023

Een opening bestuderen aan de hand van Alapin Siciliaans

Sander Vandevenne

18/10/2023

Vervolg

Sander Vandervenne

01/11/2023

Hoe voorbereiden op een tegenstander? De praktijktest van het Belgisch Kampioenschap 2023

Lennert Lenaerts

15/11/2023

Nog te bepalen

Nog te bepalen

29/11/2023

Hoe reageren op onverwachte openingszetten?

Steven Stinis

13/12/2023

My most memorable interviews: 35 conversations with chess stars

Gert Devreese

 

Trimester 2: Aanvallend spelen

(voorlopig enkel data bekend, exacte thema’s en lesgevers worden later meegedeeld)

10 januari 2024
24 januari 2024
07 februari 2024
21 februari 2024
06 maart 2024
20 maart 2024

 

Trimester 3: Principes uit het eindspel

(voorlopig enkel data bekend, exacte thema’s en lesgevers worden later meegedeeld)

03 april 2024
17 april 2024
15 mei 2024
29 mei 2024
12 juni 2024
26 juni 2024

 

Locatie: clublokaal ChessLooks Lier, Antwerpsesteenweg 97, 2500 Lier

Aanvang: 20u00 (aanmelden ter plaatse vanaf 19u45, einde voorzien ±22u30).

Kalender: klik hier.

E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

in samenwerking met schaakliga Antwerpen

 

 

CLA: hoe reageren op onverwachte openingszetten: Steven Stinis

Woensdag 29november nam Steven Stinis de CLA-schaakles voor zijn rekening. Het onderwerp: hoe reageren op onverwachte openingszetten? Steven is één van onze sterkste leden en zelf ervaringsdeskundige in het spelen en weerleggen van onverwachte openingszetten.

Het werd een bijzonder interessante lesavond. Vlot gebracht, zeer interactief en boordevol praktische tips. De aanwezigen hingen aan Steven z’n lippen, van de eerste tot de laatste minuut :-) Die laatste minuut was er overigens voor we het goed en wel beseften, altijd een goed teken als de tijd lijkt te vliegen.

De vorige CLA-lessen waren allemaal uitstekend, maar dit was toch de beste les tot dusver. Een dikke pluim op de hoed van Steven. Dit vrààgt, nee, sméékt om een vervolg (kleine hint naar de lesgever…). ;-)

CL Academy: Lennert Lenaerts

Afgelopen woensdag 1 november hadden we in het kader van onze ChessAcademy Lennert Lenaerts te gast, Belgisch Kampioen 2023. Tijdens een interessante uiteenzetting - bij momenten misschien net iets te snel voor de lager geklasseerden - legde hij gedetailleerd uit hoe zijn voorbereiding op dat BK in z’n werk ging. Bij al dit moois waren er jammer genoeg maar 8 aanwezigen. Misschien was de datum wat ongelukkig gekozen? We hopen alleszins op een groter publiek tijdens onze volgende lessen.

De eerstvolgende les, op woensdag 15 november, mogen we hoogstwaarschijnlijk een GM verwelkomen. Wie? Dat houden we nog héél even voor ons. De aankondiging volgt snel.

Wil je onze lessen bijwonen? Dat kan perfect. Ze zijn voor iedereen toegankelijk, dus niet enkel voor onze eigen leden. Mede dankzij de steun van Liga Antwerpen kunnen we onze lessen toegankelijk maken voor alle geïnteresseerden. Van huisschakers tot leden van andere clubs: allemaal zijn ze welkom.

Mher Hovhannisyan

Afgelopen woensdag 15 november mochten we grootmeester Mher Hovhannisyan ontvangen in het kader van onze volwassenenopleidingen, de ChessLooks Academy. Mher is zevenvoudig Belgisch kampioen en doorgewinterd schaaktrainer. Hij leidde meerdere jeugdspelers op en is een graag geziene begeleider van Belgische jeugddelegaties op Europese en wereldkampioenschappen.

De sessie was getiteld: ‘Verrassingen in de opening’, met twee ‘r’-en. Mher liet zich inspireren door zijn Armeense roots en bouwde de les op rond de partij Kadric-Martirosyan van het European Team Chess Championship 2023, dat momenteel ten einde loopt in Montenegro (Budva). De volledige notatie van de partij vinden jullie onderaan het artikel.

Mher warmde op met enkele tactische oefeningen en wat algemene openingsprincipes. De les was interactief en gebaseerd op de input en besoignes van de deelnemers. We gingen dieper in op de partij, te starten rond zetten 6. … - Pg4, 7.Te2 – Kh8, 8.h3 – f5

(zie diagram 1)

Op dit moment heeft wit tal van opties, waarvan de meeste leiden tot een tactisch kluwen. We dagen u en uw computer graag uit om deze na te gaan:

- xg4 (ideeën met Dh4, g3 en occasioneel d5 doen wit de das om)

- Lg5 (Kadric- Martirosyan, 2023)

- xf5 (Padmini-Kosteniuk, 2017)

- Wesley So toont hoe het ook anders kan door het rustig aan te pakken (So – Giri, 2016)

Enkele leuke snapshots vind je tussen de foto’s bij deze post (diagrammen 2 en 3).

De les van Mher prikkelt alvast de goesting om zelf op zoek te gaan naar gevaarlijke zijvarianten (wees gewaarschuwd!). Door een gepaste combinatie van (groot)meesterpartijen en computeranalyses moet het toch lukken om voldoende munitie te verzamelen om hier en daar zelf een juweeltje te produceren?

… Bijna vergeten … Schakers laten zich graag verleiden tot een potje poker. Na de schaakles waren er dan ook 6 aanwezigen die nog graag een kaartje op tafel legden. Wie had durven wedden dat de enige vrouw in het anders volledig mannelijke deelnemersveld zou oprollen? Proficiat, Kim!

… Schrijf het in jullie agenda … Aankomende les zal gegeven worden door Steven Stinis (woensdag 29/11). De titel van de les is: 'Hoe reageren op onverwachte openingszetten?’. Steven is alvast expert in het produceren van dergelijke zetten, we zijn dus benieuwd!

Groetjes,

Sander Vandevenne

Notatie van de volledige partij: Kadric (2584) – Martirosyan (2708), Budva, 11.11.2023

1.e4 e5 2.Nf3 Nc6 3.Bc4 Bc5 4.0–0 Nf6 5.d3 0–0 6.Re1 Ng4 7.Re2 Kh8 8.h3 f5 9.Bg5 Nf6 10.exf5 Nd4 11.Nxd4 exd4 12.Bd5 c6 13.Bf3 d5 14.g4 g6 15.fxg6 Rg8 16.Bxf6+ Qxf6 17.gxh7 Kxh7 18.Nd2 Bd6 19.Bg2 Bd7 20.Nf1 Raf8 21.Ng3 Qh4 22.Qd2 Bxg4 23.hxg4 Rxg4 24.Rae1 Rxg3 25.fxg3 Bxg3 26.Bxd5 cxd5 27.Rh2 Bxh2+ 28.Qxh2 Qxh2+ 29.Kxh2 Rf2+ 30.Kg3 Rxc2 31.Re7+ ½–½

 

IM Jan Rooze: initiatief in het schaakspel

Sinds enkele maanden geeft Sander - als kersvers verantwoordelijke van onze gloednieuwe ChessLooks Academy - om de twee weken op woensdag zeer gesmaakte schaaklessen. Afgelopen woensdag mocht hij echter zelf in het publiek plaatsnemen want we hadden niemand minder dan IM Jan Rooze te gast. Na een korte introductie bracht Jan een uitgebreide schaakles met als thema ‘initiatief in het schaakspel’. Aan de hand van fragmenten uit z’n eigen partijen werd getoetst of en hoe hij zelf de regels toepast. Gedurende ruim twee uur kregen we van Jan uitleg en tips om de behandelde leerstof in onze eigen partijen toe te passen, uiteraard geregeld onderbroken door een interessante anecdote uit Jan's rijkgevulde carrière.

 

Na de schaakles mocht Jan nog een kleine attentie en een welverdiend applaus in ontvangst nemen van de bijna 20 aanwezigen.

 

De zeer leerrijke avond werd uiteraard in onze eigenste ChessLooks-bar afgesloten, met of zonder blond & geestrijk vocht 🙂 Een avond die zeker voor herhaling vatbaar is.