Jeugdwerking

We gebruiken bij ChessLooks voor onze jeugdlessen de stappenmethode, een algemeen gebruikte lesmethode in België, Nederland en daarbuiten (Stappenmethode).

Momenteel geven we les aan een 30-tal kinderen, verspreid over stap 1, 2, 3 en 4. De leeftijd van de leerlingen varieert van 6 tot 16 jaar. De lessen worden op zondagvoormiddag gegeven, van 10u tot 12u in de klaslokalen van het Sint-Gummaruscollege (Kanunnik Davidlaan te Lier).

De leskalender volgt het schooljaar, en loopt van september tot mei. Aansluiten kan steeds. We laten nieuwe leerlingen toe een drietal lessen te volgen vooraleer ze beslissen of het iets voor hen is of niet. Als ze na die drie proeflessen willen doorgaan, dan vragen we om lid te worden (80 euro per jaar). We gaan ook regelmatig naar jeugdschaaktoernooien (zoals jullie hieronder kunnen zien) - deelname hieraan is volledig vrijblijvend maar we merken dat de leerlingen daar veel plezier aan beleven.

Voor meer info of als je geïnteresseerd bent in de proeflessen, stuur gerust een mailtje naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.!

Emmanuel Wildiers (Jeugdleider ChessLooks Lier)

 

Jeugdschaakles 18 december

Op zondag 18 december vond de laatste schaakles van het eerste semester plaats. Historisch altijd een goede gelegenheid voor een toernooitje, en die traditie zetten we uiteraard graag verder.

Ondanks de examens waren er in totaal 10 enthousiaste kinderen aanwezig, waaronder 5 van stap 1 (Johan, Bruun, Torre, Arne en Amin) en 3 van stap 2 (Sam, Louis en Senne). Eveneens van de partij waren 2 nieuwe (kandidaat)leden Noah en Frederick, die de komende week bij een stap zullen worden ingedeeld.

Omdat ondergetekende er geen rekening mee had gehouden dat we op het college niet over voldoende (functionerende) schaakklokken beschikken, moesten we de aanwezige smartphones van een "chess clock"-app voorzien, iets wat gelukkig snel en zonder problemen lukte.

Er werden in totaal 6 ronden Blitz gespeeld, waarbij de tijdsverdeling afhankelijk was van het verschil in stapniveau: kinderen van gelijke stap kregen elk 5 minuten, bij partijen tussen stap 1+/2 en stap 3 werd het 7 minuten tegen 3 minuten. Een iets té royaal tijdsverschil volgens de stap 3'ers, maar het leidde wel tot enkele spectaculaire partijen, waarin de stap 3'ers hun positioneel en/of materiaal voordeel moesten zien af te maken vooraleer hun tijd op was.

Door het tijdsverschil ging het toernooi vrij gelijk op, en heeft iedereen minstens 2 partijen kunnen winnen. Uiteindelijk werd de finale betwist tussen Stap 3'er Louis (die stellig overtuigd was dat hij alle wedstrijden zou winnen als hij een minuutje meer tijd zou krijgen) en de amper 6-jarige Torre (Stap 1+/2). Het talrijk aanwezige publiek maakte zich al op voor een slepende thriller, en de vraag of Louis al dan niet door zijn klok zou gaan voor hij Torre schaakmat kon zetten. Maar toen gebeurde het onmogelijke: de sluwe Torre wist Louis al na amper 4 zetten.... herdersmat te zetten. Iets dat Louis de komende maanden en jaren nog vaak zal moeten horen, vrees ik...

De lessen van het tweede semester vangen we dus op 8 januari aan met een les over het vermijden van herdersmat. Tot die dag wens ik iedereen prettige feesten en de beste wensen voor het nieuwe jaar!

Emmanuel Wildiers

Jeugd kersttornooi Deurne

Op zaterdag 17 december werd, na 2 coronajaren, het 9de Jeugd Kersttoernooi van KSK Deurne georganiseerd. Het was tevens het eerste toernooi van ondergetekende als jeugdleider, die zich hierbij alvast bij voorbaat verontschuldigt voor het gebrek aan schrijftalent ten opzichte van zijn voorganger.

Omwille van familiefeesten en andere verplichtingen was de delegatie van Chesslooks dit jaar beperkt tot Sam Milonton en Senne Balus (beiden stap 3) en Johan Wildiers (stap 1+/2), allen vergezeld door hun enthousiaste ouder(s).

Het formaat van het toernooi was helemaal anders dan bij de stapjestoernooien: hier was er slechts 1 reeks, en werd er enkel bij de eerste ronde voor gezorgd dat iedereen tegen een leeftijdsgenoot speelde. Nadien gold het gewone Zwitserse systeem, voor in totaal 7 voorziene ronden. Het deelnemersveld was van erg hoog niveau, met zelfs enkele kinderen die boven 1400 ELO zitten.

Lees verder: Jeugd kersttornooi Deurne

Stapjestornooi Oude God

Voor meer foto's zie onze facebook pagina ChessLooks Lier.

Afgelopen zondag trok een bont ChessLooks-gezelschap naar het Stapjestornooi van Oude God: 6 van onze leerlingen, 3 enthousiaste mama’s, 1 niet minder enthousiaste papa en 1 begeleider (bibi). Daar troffen we een goed georganiseerde chaos aan. Niet minder dan 98 kids - en uiteraard een evenredig aantal mama’s, papa’s en begeleiders - die in 4 Stappengroepen het beste van zichzelf gaven.

Onze leerlingen deden het stuk voor stuk goed.

Lees meer: Stapjestornooi Oude God