Slotles jeugd 2019

Onder een zalig voormiddagzonnetje en (gelukkig!) een koele bries sloten we dit schaakschooljaar af. Met een onderling tornooitje. In een schaduwrijk hoekje van het zonovergoten terras van Het Looks. Enkel Elien kon er jammer genoeg niet bij zijn (snelle beterschap Elien!!). We hadden maar twee uurtjes dus speelden we 5 ronden Zwitsers.

Na twee spannende uren - met tussendoor snoepjes en een hoognodig drankje - stond alweer Louis aan het hoofd van het klassement. Hij won het tornooi met 4/5. Op een mooie tweede plaats vinden we plaagstok Tibo terug :-) En op de derde plaats een kwartet meisjes: Lore, Dieuwke, Kato en Louise. Wie zegt daar dat meisjes niet kunnen schaken?!! Ook bij de andere kinderen zagen we, zonder uitzondering, goeie dingen.

Bij de prijsuitreiking kregen alle kids een applaus en (veel belangrijker!) een snoepzakje. En nu wacht hen allemaal een welverdiende vakantie.

Erik en ikzelf willen jullie allemaal - Louis, Lore, Kato, Dieuwke, Tibo, Sepp, Elias, Arda, Finn, Niels, Senne, Louise, Elien - bedanken voor jullie inzet en enthousiasme. Het was weer een waar genoegen om jullie dit jaar te mogen begeleiden. Jullie zijn een supertoffe groep waar we heel erg trots op zijn :-) Hopelijk komt er volgend jaar een verlengstuk voor iedereen!

PS. ook de mama’s en papa’s krijgen een pluim voor hun meeleven, enthousiasme en medewerking!

Patrick Verrijssen.

 

Eerste onlineschaaktornooi voor onze jeugdleden

Vandaag speelden we ons eerste online tornooi voor de eigen jeugdleden. Met 10 deelnemers, waaronder één schaak(leer-)meester, mogen we van een (zeer) bescheiden succesje spreken.

Voor de winst was het een nek-aan-nek-race tussen Louis en Jef. De allerlaatste partij ging tussen deze heren, maar jammer genoeg viel ze niet meer binnen de tijdslimiet en telde de uitslag dus niet meer mee. Zo eindigden Louis en Jef beiden met 22 punten, maar omdat Jef een iets hoger winstpercentage had gaat de gouden beker naar hem. Dikke proficiat! Maar natuurlijk ook een dikke pluim voor Louis. Maarten eindigde op een banddikte van Jef en Louis.

Pechvogel van het tornooi was Tibo. Door één of andere bug in het systeem gaf hij zijn partijen steeds automatisch op, gedurende heel het tornooi. Heel vervelend, maar gelukkig verloor Tibo er zijn goede stemming niet door. Volgende week beter man.

Voor de mama’s die ik aan de lijn had: sorry als ik wat warrig overkwam, maar tegelijk telefoneren, online problemen oplossen via de chat én tegelijkertijd een partij spelen was teveel. Multi-tasken: het zal nooit mijn ding zijn (of dat van eender welke man ;-)

Volgende week zondag proberen we het opnieuw, hopelijk met iets meer deelnemers. Een mail volgt in de loop van de week. Doe je mee?!

Patrick Verrijssen.

 

Opstart jeugdlessen 2020-2021

Eerst les jeugd 2020 2021
 
Nog een verandering: omdat we in drie groepen gaan lesgeven is het niet meer mogelijk om op onze vertrouwde Clementine-zolder in Het Looks te blijven. Twee groepen ging nog net, drie groepen in één lokaal is teveel van het goede. Piet zorgde er gelukkig voor dat we 3 klaslokalen van het SGC, het ‘groot college’, mogen gebruiken. Bedankt daarvoor Piet!
Rond 10u30 stroomden de leerlingen binnen. Om iedereen te laten kennismaken speelden we eerst een paar wedstrijdjes hoofd-hand-schaak. Doordat er zo’n grote krachtsverschillen in de groepen zaten (zowel Stap 1- als Stap 4-leerlingen) was dat niet echt een doorslaand succes. Het was stiller in de zaal dan we gewoon zijn 🙂
Tijdens een korte pauze werden de leerlingen in één van de drie groepen ingedeeld en kregen ze een zakje chips en flesje water toegestopt. Kwestie van de innerlijke mens niet te vergeten 🙂 Piet nam vervolgens de leerlingen van Stap 1 mee naar z’n lokaal, Erik Stap 2 en Stap 2+ (de grootste groep, o.a. al onze ‘oude’ leerlingen), en Patrick de jongens van Stap 3 en 4. Voorlopig zal dat de indeling zijn, totdat we een vierde lesgever vinden en dan zullen we misschien nog wat gaan schuiven: twee leerkrachten voor de grootste groep misschien? We zien nog wel.
Hoe het er in de andere klassen aan toe ging weet ik niet, maar ik speelde alleszins een zeer interessante simultaan tegen Daan, Jef, Jasper, Léonard en Maarten. Een ideale manier om hun niveau in te schatten. Ik was aangenaam verrast. Laat het me zo zeggen: ik denk dat er ergere dingen zijn dan een jaar aan deze groep te mogen lesgeven 😉 Al moet ik eerlijk zeggen dat het wat vreemd aanvoelde om les te geven aan andere leerlingen dan de vaste groep kids die ik al 3 jaar onder m'n hoede heb: Tibo, Sepp, Lore,... & co.
Omstreeks 12u30 kwamen de ouders hun kids afhalen en kregen ze nog een korte uitleg over de jeugdwerking. De laatste gegevens werden genoteerd, en de eerste les zat er alweer op. Volgende week beginnen we echt met de lessen.
Nog even melden voor de geïnteresseerden: andere leerlingen zijn ook nog steeds welkom natuurlijk. Wel liefst zo snel mogelijk aanmelden zodat we zo snel mogelijk met vaste groepen kunnen lesgeven, dat komt iedereen ten goede.
 

Jeugdtornooi SK Zimmertoren 2019

Stadsgenoot SK Zimmertoren organiseerde afgelopen zaterdag voor het eerst een jeugdtornooi, in ‘het groot college’, zoals ze in Lier plegen te zeggen. De datum was voor onze jeugdleden jammer genoeg minder goed gekozen, maar toch namen 6 van onze jeugdleden - Louise, Louis, Tibo, Kato, Dieuwke en Niels - voor het eerst in hun prille schaakcarrière deel aan een echt schaaktornooi. De afgelopen weken hadden we ze proberen voor te bereiden maar het blijft natuurlijk een grote stap: van theorielessen Stap 1 en 2 naar je eerste echte partijen.

Lees verder: Jeugdtornooi SK Zimmertoren 2019

Tornooi jeugd 2018

Het seizoen zit er alweer bijna op. Om onze allereerste reeks jeugdlessen af te sluiten organiseerden we een klein tornooitje voor onze jongste leden, met aansluitend een kleine prijs- en diploma-uitreiking. Elias kon er jammer genoeg niet bij zijn maar voor de rest waren we compleet.

Voor de meeste leerlingen was het een eerste echte test met de klokken. En dat viel wonderwel mee. Grappig was wel hoe zeer de kinderen op ‘pakken’ gefixeerd zijn. Mat in één of twee werd à volonté genegeerd om toch maar dat pionnetje nog te kunnen nemen :-) Zo maakten we ook herhaaldelijk mee dat de zwarte (witte) koning pat gezet werd op een bord vol witte (zwarte) stukken.

Opvallend was ook de ernst van de kinderen waarmee ze het tornooi speelden. Eerlijk gezegd had ik gedacht dat ze na een paar rondes tussen de tafels zouden zitten rondhollen en dat we ze kalm zouden moeten houden, maar dat was absoluut niet nodig. De stilte en inzet vielen zelfs bij de ouders op, want we hebben er verschillende opmerkingen over gehad. Ook kwamen de kinderen na hun partij vaak het speelrooster en de tussenstand raadplegen. Zelfs na ruim twee uur, want het duurde allemaal iets langer als voorzien. Onze leerlingen namen hun eerste tornooi echt wel héél ernstig :-)

Leerzaam was het ook, niet alleen voor de kinderen. De lesgevers konden nu goed vaststellen welke leerstof goed begrepen werd en wat duidelijk nog bijgeschaafd moet worden.

Het tornooi was ook spannend tot de àllerlaatste partij. De eerste en tweede in de tussenstand, Louise en Tibo, moesten in de slotronde in een onderlinge partij uitmaken wie zich tot winnaar zou kronen. Op een haarbreedte daarachter streden Lore en Kato ook nog voor de podiumplaatsen.

Louise die het hele tornooi aan de leiding had gestaan en tot dan toe zonder nederlaag was gebleven, moest zich in de allerlaatste ronde toch nog gewonnen geven tegen Tibo. Kato won ook haar partij en zo kregen we een paar ex aequo’s aan de top: Tibo en Kato kroonden zich tot winnaars, Louise en Lore eindigden op een mooie derde plaats. Proficiat allen!

Dit is de volledige eindstand:

1. Kato en Tibo, 5/7

3. Louise en Lore, 4,5/7

5. Dieuwke, 3,5/7

6. Senne en Sepp, 2/7

8. Niels, 1,5/7

Na een klein woordje van de jeugdleiders kregen alle kinderen hun diploma, een ‘winnaars’-medaille en een (snoep :-) )pizza overhandigd.

Om te besluiten dit: we zijn trots op onze kleine groep, op wat onze meisjes en jongens dit jaar gepresteerd hebben. Op hun enthousiasme, inzet en (zeer duidelijk :-) ) liefde voor het spelletje. Bovendien is het nog een toffe bende ook, die goed aan elkaar hangt. Wat kan je als jeugdleider nog meer wensen? We hopen ze volgend seizoen allemaal terug te zien. Al denk ik niet dat dat een probleem zal zijn :-)

Jeugdtornooi Beveren 19 mei 2019

Omdat het eerste jeugdtornooi in Lier zo meegevallen was stond er afgelopen weekend al meteen een tweede tornooi op het programma. Zondagnamiddag trokken we dus met 9 leerlingen en een handvol mama’s en papa’s naar Beveren.

De eerste ronde bleven we nog puntenloos, maar vanaf dan merkte je dat onze kids toch al dingen opgestoken hadden van die eerste deelname enkele weken geleden. Vanaf de tweede ronde kwam de machine op gang en werden er veel vlotter punten gescoord als in Lier. Topscorer werd wéér Louis, ditmaal met 4/7. Elias haalde bij z’n eerste deelname al meteen 3,5/7. Alle andere leerlingen haalden 2/7 of 3/7, zeker een stijging in vergelijking met het jeugdtornooi in Lier (Louis werd toen topscorer met 3/7). Erik en ik zijn dus weer bijzonder fier op onze leerlingen!

Lees verder: Jeugdtornooi Beveren 19 mei 2019

Jeugdtornooi 16 december 2018

13 van de 14 kids aanwezig op ons oefentornooitje. En die 14de had een heel goed excuus: examens :-(

Het noteren van de eerste tien zetten lieten we al snel vallen want er waren een paar kinderen die er wat problemen mee hadden. Het was ook veel: een partij spelen, voor sommigen voor het eerst met een klok, én dan nog noteren. Daarom werden na de eerste ronde de pennen en notatieformuliertjes opzij geschoven en dat had een merkelijk positief effect op het spelplezier :-)

Er werd gespeeld in twee groepen. De twee uren waren veel te kort want we konden maar 5 rondes afwerken. De meeste kids hadden nog willen doorgaan :-)

Lore won met het maximum de ene groep, Louise won eveneens met het maximum de andere groep. Mooie tweede plaatsen waren er voor Dieuwke en Tibo. Volgende week alweer de laatste jeugdles van 2018.

Jeugdwerking

Afgelopen zondag was het dan eindelijk zover: start van de jeugdwerking. Op onze eerste les waren 6 leergierige en enthousiaste kinderen aanwezig: Louise, Luna, Dieuwke, Kato, Charlie en Tibo. Opvallend: 4 meisjes en 2 jongens! Wie zegt daar dat schaken iets voor mannen/jongens is? ;-) Volgend weekend zal zelfs nog een vijfde meisje, Lore, de groep vervoegen.

Lees verder: Jeugdwerking