Afgelopen zaterdag 16 december trokken we voor het tweede jaar op rij naar het Jeugd Kersttoernooi in Deurne. Ook deze keer braken we met 7 ChessLookers een nieuw aanwezigheidsrecord voor onze club. We hadden daarenboven ook de 2 jongste deelnemers, Tobias en Eldar, beiden amper 5 jaar oud en troonopvolgers in de legendarische Nuytens en Haimiti-schaakdynastieën.

Het formaat van het Kersttoernooi is helemaal anders dan bij de stapjestoernooien. Hier is er slechts 1 reeks, en wordt er enkel bij de eerste ronde voor gezorgd dat iedereen tegen een leeftijdsgenoot speelt. Nadien geldt het gewone Zwitserse systeem (dus spelers met een min of meer gelijk aantal punten komen tegen elkaar uit), voor in totaal 7 ronden. Het deelnemersveld was van erg hoog niveau, met zelfs enkele kinderen die boven 1300 ELO zitten en heel wat van onze volwassen clubspelers zouden doen zweten aan het bord.

Er werden aan het schaakbord enkele ChessLooks derby's uitgevochten: Viktor en Tobias (beiden Stap 1) moesten al vroeg tegen elkaar aan de bak. Viktor stond in het eindspel een dame, toren en paard voor tegen Tobias. Maar toen hij zijn toren aanraakte, besefte hij dat hij moest kiezen tussen het stuk kwijtspelen of Tobias pat zetten. In een zeldzame vlaag van mededogen voor zijn jonge tegenstander en uit angst zijn kostbare toren te verliezen koos Viktor voor die laatste optie, en deelde zo de punten met Tobias - een ware heldendaad. In de tweede derby moest Tobias opnieuw de arena in, deze keer tegen Stap 2'er Johan. Aangezien die de genen heeft meegekregen van ondergetekende, staat medelijden niet in zijn woordenboek, en zo hield Johan het winstpunt lekker voor zichzelf.

Eldar kende een iets moeilijkere start van het toernooi, maar knokte zich in de tweede helft terug, en eindigde op een voor zijn leeftijd en Stap 1-niveau verbluffende 3/7. Viktor, één van de sterkste Stap 1'ers, had wat pech met de paringen en kwam in het begin van het toernooi uit tegen enkele zeer sterke spelers. Ondanks het half puntje dat hij tegen Tobias liet liggen haalde hij toch een prima 2.5/7. Irmuun, die als enige ChessLooks speler al zeker is van kwalificatie voor het Vlaams Jeugdschaak kampioenschap in april, speelde ook hier een ijzersterk toernooi. Met 4/7 deed hij het naar goede gewoonte een stuk beter dan de gemiddelde Stap 2'er.

De grootste uitblinker van de avond was zonder twijfel Stap 3'er Loc. Na 6 wedstrijden had hij als enige speler nog het maximum van de punten. In zijn laatste partij was remise dus genoeg voor toernooiwinst, maar na een bloedstollende finale waar hij een stuk offerde voor een massale aanval op de koningsvleugel, kwam hij toch nipt tekort en moest tevreden zijn met een 2de plaats op basis van de scheidingspunten.

Hartelijk dank aan de spelers en aan de aanwezige ouders voor de hulp bij de begeleiding, en we zien elkaar terug op het Stapjestoernooi in Mechelen over 4 weken!

Uitslag (55 spelers):

2. Loc - Stap 3 (6/7)

26. Irmuun - Stap 2 (4/7)

34. Lou.- Stap 2 (3/7)

36. Johan - Stap 2 (3/7)

42. Eldar - Stap 1 (3/7)

43. Tobias - Stap 1 (2.5/7)

44. Viktor - Stap 1 (2.5/7)