Staircase

In elk eindspel waar je 2 major (zware) stukken (D+D, D+T of T+T) voorstaat is de overwinning door toepassing van het principe van de “staircase” een peulschil. De volgende 3 stappen dien je toe te passen: 

  • Drijf de vijandelijke koning naar één van de 4 zijdes van het bord
  • Gebruik 1 van je zware stukken om de vijandelijke Koning de toegang tot een rij of kolom te ontzeggen (via schaak)
  • Gebruik het andere zware stuk om de vijandelijke Koning dmv schaak van de volgende rij of kolom weg te jagen naar één van de 4 zijdes waar het onherroepelijk eindigt in schaakmat

Box

In een eindspel K+D tegen K of K+T tegen D is het principe van de “box” om de vijandelijke Koning in een steeds kleinere wordende “box” in te sluiten. De Koning en het zware stuk zullen dus in team moeten samenwerken.

Fox in the Chicken Coup

Fox in the Chicken Coup refereert naar een situatie waarbij de Koning van de sterke zijde (the "fox") naar de andere zijde van het bord snelt en zich tegoed te doen aan hopeloze vijandelijke pionnen ("chickens") terwijl de verdedigende Koning bezig is met een pion aan de andere zijde.

Lucena

In de “Lucena” positie heeft één speler een toren, een niet toren-pion op de 7de rij en de Koning die voor zijn pion staat. De andere speler heeft slechts een toren. De speler met de extra pion wint altijd.

Hij dient hiervoor 2 zaken te realiseren: 

  • Zijn Koning te verplaatsen 
  • De pion doorschuiven en laten promoveren tot een Dame