Dit weekend vond in Mechelen het Provinciaal Jeugdkampioenschap plaats, tevens de selectiewedstrijd voor het Jeugdkampioenschap van Vlaanderen.

De +10 jarigen speelden 2 volledige dagen, de -10 jarigen enkel op zondag. Het speelformaat was veel langer dan wat we gewoon zijn van de stapjestoernooien: 50 minuten + 10 seconden voor de +10, 30 minuten voor de -10 jarigen.

We hadden hier als club nog nooit aan deelgenomen, maar dit jaar waren er maar liefst 4 geïnteresseerden: Pieter (Stap 3) bij de categorie -16j, Viktor (Stap 1) bij de categorie -10j en Irmuun (Stap 2) en Eldar (Stap 1) bij de categorie -8j. Jack (Stap 3) had zich ook ingeschreven, maar moest afhaken door ziekte.

Gezien het uiterst sterke deelnemersveld (alle sterkste spelers uit de provincie waren present) en het relatief lage Stapniveau van onze deelnemers was ondergetekende al blij geweest als er in totaal een paar wedstrijden niet verloren werden, maar de resultaten die onze spelers hebben neergezet waren ronduit schitterend:

  • Pieter moest het als kersverse Stap 3'er in de categorie -16j opnemen tegen spelers van 1800 ELO en meer, maar wist toch 2 overwinningen te behalen
  • Viktor zit nog maar in Stap 1, en moest in de categorie -10j aan de bak tegen kinderen die al in Stap 4 zitten, maar haalde met 2.5/7 toch een prima resultaat.
  • Irmuun (kersverse Stap 2'er) haalde bij de -8 jaar 3.5/7, wat een ronduit schitterende uitslag is.
  • De allerstrafste prestatie kwam misschien wel van Eldar. Met zijn amper 5 jaar moest hij het opnemen tegen kinderen die meer dan 2 jaar ouder zijn, en toch behaalde hij 3.5/7. Over 2 jaar strijdt die ongetwijfeld mee voor de overwinning.

Een heel erg geslaagd toernooi dus, en een motivatie om als club in de toekomst ook aan de moeilijkere toernooien deel te nemen. Het is duidelijk dat we daar stilaan het niveau voor hebben.

Emmanuel, jeugdleider ChessLooks Lier