Op zondag 18 december vond de laatste schaakles van het eerste semester plaats. Historisch altijd een goede gelegenheid voor een toernooitje, en die traditie zetten we uiteraard graag verder.

Ondanks de examens waren er in totaal 10 enthousiaste kinderen aanwezig, waaronder 5 van stap 1 (Johan, Bruun, Torre, Arne en Amin) en 3 van stap 2 (Sam, Louis en Senne). Eveneens van de partij waren 2 nieuwe (kandidaat)leden Noah en Frederick, die de komende week bij een stap zullen worden ingedeeld.

Omdat ondergetekende er geen rekening mee had gehouden dat we op het college niet over voldoende (functionerende) schaakklokken beschikken, moesten we de aanwezige smartphones van een "chess clock"-app voorzien, iets wat gelukkig snel en zonder problemen lukte.

Er werden in totaal 6 ronden Blitz gespeeld, waarbij de tijdsverdeling afhankelijk was van het verschil in stapniveau: kinderen van gelijke stap kregen elk 5 minuten, bij partijen tussen stap 1+/2 en stap 3 werd het 7 minuten tegen 3 minuten. Een iets té royaal tijdsverschil volgens de stap 3'ers, maar het leidde wel tot enkele spectaculaire partijen, waarin de stap 3'ers hun positioneel en/of materiaal voordeel moesten zien af te maken vooraleer hun tijd op was.

Door het tijdsverschil ging het toernooi vrij gelijk op, en heeft iedereen minstens 2 partijen kunnen winnen. Uiteindelijk werd de finale betwist tussen Stap 3'er Louis (die stellig overtuigd was dat hij alle wedstrijden zou winnen als hij een minuutje meer tijd zou krijgen) en de amper 6-jarige Torre (Stap 1+/2). Het talrijk aanwezige publiek maakte zich al op voor een slepende thriller, en de vraag of Louis al dan niet door zijn klok zou gaan voor hij Torre schaakmat kon zetten. Maar toen gebeurde het onmogelijke: de sluwe Torre wist Louis al na amper 4 zetten.... herdersmat te zetten. Iets dat Louis de komende maanden en jaren nog vaak zal moeten horen, vrees ik...

De lessen van het tweede semester vangen we dus op 8 januari aan met een les over het vermijden van herdersmat. Tot die dag wens ik iedereen prettige feesten en de beste wensen voor het nieuwe jaar!

Emmanuel Wildiers