Afgelopen zondag trokken we met een delegatie van maar liefst 9 ChessLooks-jeugdleden naar het stapjestoernooi in het Pitzemburg Atheneum in Mechelen. Dit is, na Mortsel Oude God en het thuistoernooi bij ons in Lier, het 3de van de 4 stapjestoernooien van dit schooljaar.

De eerste uitdaging van de dag bestond erin om heelhuids (en -voets) ter plaatse te geraken. Geen sinecure, aangezien zelfs Google Maps het intussen heeft opgegeven om aan het Mechelse verkeerskluwen uit te raken, er in de hele binnenstad geen parkeerplaats bleek te bestaan waar langer dan 2u geparkeerd mag worden, en met de auto in de buurt van het Atheneum komen volgens de plaatselijke legendes afgrijselijke straffen tot gevolg had. Gelukkig brachten een gratis randparking en een als taxichauffeur invallende secretaris redding. Nogmaals dank, Patrick!

Het toernooi zelf bestond uit 7 ronden van 15 minuten (en geen 10, zoals in de vorige stapjestoernooien). De refter fungeerde als oefen- en ontmoetingszaal, en elke stap speelde zijn wedstrijden in aparte lokalen, verspreid over de klassen en turnzaal van de school. Op het einde was er voor iedereen een medaille en strip naar keuze voorzien, met ook bekers voor de eerste 3 en een aantal extra gelote prijzen. Iedereen van ChessLooks heeft een uitstekend toernooi gespeeld, waarbij (en dat is denk ik de eerste keer) elke leerling minstens 3 overwinningen behaalde.

Bij Stap 1 verdedigden Torre, Bruun, Nout en Johan de ChessLooks kleuren. De sluwe Torre had zo mogelijk nóg meer variaties op zijn zelfs door stap 3'ers gevreesde herdersmat voorbereid, en maakte hiermee opnieuw 2 beginnende schakertjes een illusie armer. Mede daardoor behaalde hij een prachtige 4/7. Zijn oudere broer Bruun deed het nog iets beter met 4.5 op 7. Hij moest daarvoor wel in de laatste ronde van zijn hart een steen maken en tegen ploeggenoot Nout na diens 3de illegale zet de overwinning claimen. Nout deed het overigens schitterend bij zijn toernooidebuut. Amper een paar weken lid van de club en al meteen 4/7 halen op een toernooi (waarvan 3 overwinningen in de eerste 3 partijen), dat hebben nog maar weinigen hem voorgedaan. Johan kende een moeilijke start met 3 nederlagen op rij, maar in de vierde ronde bracht hij zijn (nog een jaar jongere) tegenstandster (de dochter van de jeugdleider van Mechelen) na een vroege promotie zo van haar melk dat ze tranen in haar ogen kreeg en opgaf. Het talent om vrouwen tot wanhoop te drijven heeft hij duidelijk van zijn vader meegekregen. Uiteindelijk kon Johan zich herpakken en eindigde nog met een prima 3 op 7.

Bij Stap 2 gingen Senne, Vinay en Frederick de arena in. Ook Senne kende net als Johan een mindere start, maar wist dankzij 3 overwinningen op rij in de laatste rondes de 1/4 nog om te buigen naar een heel mooie 4 op 7. Vinay leverde zondag de beste prestatie van alle Chesslookers. Hij had lange tijd podiumkansen, maar miste die op 1 overwinning na - de 5/7 leverde toch nog een excellente top-10 plaats op. Frederick, die net zoals Nout ook zijn eerste speelde, begon iets minder aan zijn partijen, naar eigen zeggen omdat hij geïntimideerd was een door een wel heel agressief de schaakklok hanterende 7-jarige. Na dat mindere begin wist hij zich echter volledig te herpakken en haalde dankzij 4 overwinningen in de laatste 5 wedstrijden nog 4/7, uiteraard geweldig voor een eerste deelname.

Bij de hoogste reeks (stap 3) moesten de ervaren rotten en eeuwige rivalen Louis en Sam aan de bak. Doordat er geen stap 4-categorie was, kende de stap 3 reeks deze keer nog een iets zwaarder deelnemersveld dan anders. Louis begon heel sterk, maar zakte nadien - naar verluidt wegens een overdaad aan suiker- en zoutconsumptie en een gebrek aan koekjesdozen op de prijzentafel - wat weg tot een nog steeds meer dan behoorlijke 3/7. Sam vertoonde het omgekeerde patroon. Hij kende een iets mindere start, onder andere wegens 'absurd snel spelende tegenstanders', maar speelde een heel sterk tweede deel, waardoor hij de eindmeet haalde met 4 op 7.

Hartelijk dank aan de Koninklijke Mechelse Schaakclub voor de prima organisatie,en aan alle deelnemers voor hun motivatie, inzet en speelplezier. Het volgende (en voor dit seizoen laatste) stapjestoernooi zal dat van Beveren zijn, normaal gezien ergens in mei. Meer info volgt nog - hopelijk is iedereen dan even talrijk op post! Voor meer foto's zie onze fb-pagnia.

Emmanuel Wildiers

Jeugdleider ChessLooks Lier