Afgelopen zondag trokken we, voor de eerste keer ooit, naar een Vlaams Jeugdschaakcriterium. Dit is een reeks van jeugdtoernooien die over heel Vlaanderen worden georganiseerd. In tegenstelling tot de stapjestoernooien zijn de reeksen per leeftijd, en het niveau is dan ook een heel stuk hoger. Om die reden hebben we in het verleden altijd de boot wat afgehouden, maar gezien het enorme enthousiasme bij onze jeugdleden om toernooien te spelen leek ons de tijd rijp om ze een eerste keer voor de schaakleeuwen te werpen.

En zo trokken we op zondag 25 februari met 11 van onze jeugdleden naar Brasschaat. In totaal waren er meer dan 230 deelnemers, dus ook op numeriek vlak was er veel meer concurrentie dan bij de stapjestoernooien.

Vooral bij de U8 hadden we een serieuze vertegenwoordiging. Van de 24 deelnemers waren er maar liefst 6 ChessLookers. 25% vertegenwoordiging - op Vlaams niveau dan nog - dat kan tellen. En niet alleen kwantitatief, maar ook kwalitatief waren we sterk vertegenwoordigd. Eldar en Irmuun, die al uitblonken op het Vlaams Kampioenschap, wisten zich samen met Johan steevast op de eerste 5 borden te nestelen. Door een beetje pech op het einde (Eldar verloor zijn laatste partij wegens 2 illegale zetten en Irmuun werd gepaard tegen de 1ste in de stand) vielen we echter net naast het podium en door de scheidingspunten ook naast de geldprijzen (die waren er voor de 5 eerste plaatsen). Maar met een 6de, 7de en 8ste plaats mogen we desondanks zeer fier zijn. Ook Torre, die iets minder goed aan het toernooi begon, wist zich nadien sterk terug te knokken en eindigde met een schitterende 5/9 maar nipt buiten de top-10.

De Stap 1'ers in de reeks, Henri en Cyriel, hadden het uiteraard een stuk moeilijker tussen al dat Stap 2 en Stap 3-geweld. Ondanks enkele traantjes na een paar initiële nederlagen op rij begon het vertrouwen na de eerste overwinningen echter te groeien, en ze eindigden met respectievelijk 4/9 en 2/9 op zeer verdienstelijke plaatsen met heel wat (op papier sterkere) schakers achter zich.

Bruun en Lou, beiden Stap 2, ondervonden het grootste nadeel aan de leeftijdsgebonden reeksen, en moesten respectievelijk bij de U10 en U12 aan de slag. Ondanks de zeer sterke tegenstand (in beide reeksen zitten Stap 4'ers en zelfs spelers met ELO rating) wisten ze zich goed te handhaven, en met een 34ste en 39ste plaats handhaafden ze zich mooi net onder de middenmoot van het klassement.

Loc, die bij zijn 2de plaats in het Kersttoernooi van Deurne al toonde dat hij goed mee kan in de toernooien op leeftijdsniveau, speelde ook hier een schitterend toernooi. Een 12de plaats op 33 deelnemers, waarvan sommigen aan 1500 ELO zitten, is ronduit indrukwekkend.

Bij de U16 tenslotte bestond onze vertegenwoordiging uit Stap 4'ers Arno en Noah. Daar was de tegenstand al helemaal van topniveau, met uitschieters tot 1650 ELO. Beiden speelden een prachtig toernooi en eindigden met 4/7 en 3.5/7 in de bovenste helft van het klassement.

Kortom, iedereen speelde sterk boven de (al hoge) verwachtingen die ik op voorhand had, en we hebben bij deze duidelijk gemaakt dat we ook toernooien op het allerhoogste niveau perfect aankunnen!

Uitslagen:

U8 (24 deelnemers):

U10 (46 deelnemers):

U12 (58 deelnemers):

U14 (33 deelnemers): 

U16 (27 deelnemers):