Op zondag 17 maart trokken we met 14 spelers naar het Stapjestoernooi in Mortsel Oude God. Deze keer was er een Open Reeks, en dus deden naast Stap 4'er Arno ook schaakleraars Peter (Stap 4) en Emmanuel (ondergetekende) een gooi naar eeuwige schaakroem. Het toernooi was ook een blij weerzien met Erik Cools, de leraar die uw dienaar 25 jaar geleden naast een fascinatie voor wetenschappen ook een helaas tot minder succes leidende interesse in schaken bijbracht.

In Stap 1 verbaasde Tobias, de jongste Stap 1'er, vriend en vijand door als eerste ChessLooker te eindigen met een schitterende 4/7. Ook een vermeldenswaardige prestatie voor David, die als Opstappertje op zijn allereerste toernooi al meteen 3/7 haalde.

Dé prestatie van de dag (en misschien zelfs van het hele schaakseizoen) kwam van Irmuun, die bij Stap 2 goud wist te behalen na een thriller waarbij hij dankzij de scheidingspunten nipt aan het langste eind trok, en vóór 2 van de beste schakers van Vlaanderen eindigde. Niet alleen voor Irmuun maar ook voor ChessLooks een historisch moment, want het is meteen onze eerste overwinning ooit op een Stapjestoernooi. Ook Lou en Eldar (recent gepromoveerd naar Stap 2) speelden een schitterend toernooi, en eindigden met 5/7 binnen de top 10. Bij Stap 3 speelde Nima, door een misverstand bij de inschrijving onder de naam van zijn zieke jongere broer spelend, een prima toernooi en eindigde 8ste met 4/7. Dé confrontatie van de dag vond echter plaats in de Open Reeks. Peter, met 2100 ELO de 2de hoogste gerankte speler van het hele toernooi, liet nipt 2 puntjes liggen en haalde zo de bronzen medaille met 5/7. Althans, dat dacht hij toch, want voor de Open Reeks bleek er geen podium noch bekers geregeld te zijn, en dus moest hij anoniem afdruipen. Herkansing op het volgende Stapjestoernooi in Beveren, op 5 mei.

De volledige uitslagen vinden jullie hier:

Stap 1: uitslag en klassement 

Stap 2: uitslag en klassement

Stap 3: uitslag en klassement

Open Reeks: uitslag en klassement

Emmanuel Wildiers