In ronde 4 van de Interclub kreeg ik een sympathieke Midden-Limburger als tegenspeler. De partij ging gelijk op en we bereikten volgende stelling:

Zwart heeft zopas 16. ... d6-d5 gespeeld, waarop wit best 17. f5 antwoordt (met enige schermutselingen tot gevolg, maar de stelling blijft in evenwicht). Hij kiest echter voor 17. Df2, dreigt Lxa7 en daarna eventueel ook Lb6. Moet zwart de pion dekken of heeft hij iets gruwelijks in de mouw?

Hoe het verder ging:

Zwart heeft geen goesting om een toren te decentraliseren en speelt 17... d4; hij beschermt de a-pion door een onvoldoende gedekte pion tussen te schuiven! Door deze vork verliest wit een stuk, tenzij hij neemt. Hij speelt dus 18. Bxd4 en nu valt de skud: 18... Nxe4!! (18... Ng4 was ook goed). Een sterke vorm van "Attack the defender". Wit kan de dame wegspelen (best is De1), en dus berusten in stukverlies op d4; de zwarte dame aanvallen (bvb Pb4) lost niets op; of hij kan een stuk nemen (Pe4 of Lg7). Na heel lang rekenen gaat hij voor 19. Lxg7 en er volgt 19... Pxf2 20. Le5 Pxh3+ 21. gxh3 Db6+

Zwart krijgt dus dame+pion voor loper+paard. Wit heeft met zijn loperpaar nog wel aanvalskansen maar het materieel manco wordt toch fataal.

Luc