Lierse Zomertornooi

De afgelopen maanden speelden we ons 1ste Lierse Zomertornooi. Niet alleen onze eigen leden, maar ook andere schakers uit de Lierse wijde omgeving waren welkom. Zo mochten we een delegatie van Noorderwijk verwelkomen (Louis, Loran, Staf: tof dat jullie er bij waren) en namen er bij het begin van het tornooi ook enkele Zimmertorenaars deel (fijn dat ze die stap zetten). Ik schrijf heel bewust ’bij het begin…’ want ondertussen hebben Nik, Bart en Sven (en de reeds halve ChessLookers Maxim, Joppe en Wim) de overstap naar onze club gemaakt. Welkom aan boord allemaal.

Het zomertornooi dan. In totaal namen er 22 mensen deel, al waren er daar maar een vijftal bij die alle rondes meespeelden. Elke week waren er 14 ofwel 16 deelnemers. Alleen in de laatste ronde viel de opkomst tegen: er waren op voorhand geen afmeldingen, dus verwachtten we ‘vollen bak’. Dat sloeg tegen: slechts 11 aanwezigen en dus amper 5 partijen. Het gebrek aan kwantiteit werd in die laatste ronde echter ruimschoots goedgemaakt door de kwaliteit van de partijen. En natuurlijk door het peper en zout van elk tornooi: verrassende uitslagen.

Bij het ingaan van de laatste ronde waren er nog 3 leiders met 4 punten: Sander, Willy en Gunter. Sander was er die laatste ronde niet en Willy en Gunter hadden al tegen elkaar gespeeld. Dus kregen we aan borden 1 en 2 respectievelijk Nik-Willy en Raf-Gunter, met ervaren rotten Willy en Gunter in de favorietenrol. Mààr… na twee zeer lange (bij alle vier de spelers stonden er nog maar enkele minuten op de klok) en nagelbijtend-spannende partijen beten echter zowel Willy als Gunter verrassend in het stof. Nik bleef een benarde positie beenhard-koppig verdedigen. Zijn dame bleef als een grote, irritante paardenmug ongrijpbaar van links naar rechts in de zwarte stelling rondzoemen en blééf maar voor problemen zorgen. Uiteindelijk ging Willy zelf in de fout. Punt voor Nik dus. Bij Gunter en Raf ging het volledig gelijk op. Raf wachtte geduldig op een onnauwkeurigheid van z’n tegenstrever en sloeg dan toe: een iets beter staand eindspel werd daarna vlekkeloos naar winst gevoerd. Klasse. ’s Anderendaags wist hij me wel te vertellen dat hij een prachtige zet had gemist, zie diagram. Al ben ik zeker dat 99,99% van de schakers Tf5 nooit aan het bord gevonden zou hebben. Knappe prestaties dus van de veel lager geklasseerde Nik en van de zelfs nog niet geklasseerde Raf.

Daarmee krijgen we de op z’n minst ‘redelijk uniek’ te noemen eindstand van 7 mensen die met 4 punten op een gedeelde eerste plaats eindigen. Puur op scheidingspunten wordt de rating perfect gerespecteerd: 1.Sander, 2.Willy en 3.Gunter. Verder dus ook een mooie prestatie van 4.Raf en 5.Nik. Maar ik wil ook zeker onze voorzitter 6.Pierre vermelden die zich met z’n 85 lentes tussen al dat jonge geweld goed staande weet te houden. 7.Patrick vervolledigt het zevental (al dient hierbij gezegd dat hij veruit de het makkelijkste programma af te werken had).

Een dankwoordje ook voor Erik die elke week behendig moest slalommen om van al die aanwezige en afwezige schakers acceptabele paringen te maken.

De prijsuitreiking van ons 1ste zomertornooi werd - omdat er na afloop nog zo weinig aanwezigen waren - een weekje uitgesteld tot de algemene ledenvergadering van komende vrijdag.

Al bij al dus wel een geslaagde eerste editie . Nu volgend jaar nog iéts meer deelnemers en dan zijn we helemaal content