Dat het niet altijd onze hoogst geklasseerde spelers zijn die met de prijzen gaan lopen bewijst onderstaand verslag van Joppe. Hij ging in het mooie Bilzen met de hoofdprijs lopen! Bedankt voor het verslag Joppe, proficiat met je prestatie, en veel leesplezier voor de anderen.

——————————————

Toen Patrick de flyer doorstuurde van het derde open Limburgs FIDE toernooi te Bilzen (22 en 23 april) voor min 1800 ELO jeugd en min 1500 ELO volwassenen, moest ik niet lang nadenken. Tijd voor mijn eerste FIDE ELO!

Enkele weken later zat ik na een korte nacht, 's morgens zeer vroeg op de trein naar Hasselt en vervolgens spoorbus naar Bilzen om mijn eerste meerdaags toernooi te spelen. Ik was de enige van de club om de eer hoog te houden en ging er met een klein hartje naartoe.

De eerste dag stonden er 4 partijen op het programma. Gaandeweg bleek dat de andere min 1500 volwassenen niet de grote uitdaging zouden vormen, maar wel de jeugd die massaal en enthousiast aanwezig was, en de hoogste borden van bij aanvang domineerde.

Op het einde van de eerste dag had ik drie punten uit vier partijen behaald. Drie keer gewonnen en één nederlaag geleden toen ik mocht aantreden op het eerste bord. Stikkapot maar voldaan van de vaak spannende partijen ging ik naar huis om 's anderendaags terug te keren naar Bilzen voor de resterende drie partijen.

De eerste won ik gemakkelijk met zwart. Door mijn loper bewust door de h-pion te laten slaan op g4 kwam de h-lijn vrij voor mijn toren en de problemen voor wit waren niet meer te overzien, omdat ook loper en dame h2 viseerden. Enkele zetten later volgde de opgave. Bij het spelen van de tweede partij was ik het klassement goed indachtig en besloot ik, nadat we allebei op gelijke voet uit de opening waren gekomen en ik geen aanvalsplan vond, om een remise voor te stellen, die aanvaard werd. De laatste partij blunderde mijn tegenstander al vroeg in de match een stuk. Hoewel zichtbaar aangedaan speelde hij toch nog enkele sterke zetten in de hoop op een mirakel. Toen bleek dat dat er niet onmiddellijk aan zat te komen, gaf hij het op.

Dan was het wachten op de puntentelling. Ik had samen met enkele andere deelnemers vijf en een half punt uit zeven partijen behaald. Op basis van de scheidingspunten bleek ik als winnaar uit de bus te komen. Het was dus zeer nipt en onverwacht. Naast een mooie trofee won ik ook een schaakboek dat ter plaatse door de auteur, Roland Mebis, voor mij werd gesigneerd. Het was een leuke ervaring om deel te nemen aan dit toernooi en het smaakt zeker naar meer.

Joppe Vereycken